Apuseni Info

Ştiri și informații non stop

(VIDEO) Lespezi de piatră în Țara Moților: Meșterul Petru Popa din Albac

(VIDEO) Lespezi de piatră în Țara Moților: Meșterul Petru Popa din Albac

În Munții Apuseni, meșterii populari păstrează vie arta populară tradițională și anume taina confecționării lespezilor din piatră, o tradiție care se transmite din tată în fiu.

De-a lungul secolelor, lespedea a fost un obiect casnic nelipsit din locuinţele moţilor, aceste lespezi fiind tigăi din piatră pe care se prepară, de exemplu, gustoasele plăcinte cu brânză.

Procedeul de realizare al lespezilor nu este unor ușor: După ce piatra este identificată şi scoasă din carieră are loc trasarea formei rotunde, apoi urmează cioplirea cu securea, iar ulterior piatra este tăiată cu fierăstrăul la grosimea necesară. În final, lespedea este şlefuită şi capătă un aspect comercial, numai bună de folosit la gătit.

„După ce am terminat cu tăiatul, finisatul, lespedea trebuie unsă cu o bucată de slănină sau untură pus pe ea și lăsată la foc mic sau pe un calorifer, să fie la o temperatură mai mică. După două zile se poate pune pe aragaz, pe plită, se poate prepara pe ea”, a explicat meșterul Petru Popa.

Centrul de Cultura AUGUSTIN BENA Alba, instituție publică de cultură subordonată Consiliului Județean Alba, a realizat un material superb cu taina confecționării lespezilor din piatră la unul dintre ultimii mari meșteri ai Apusenilor, din Albac.

sursă video: Centrul de Cultură Augustin Bena – Alba

Loading

2 thoughts on “(VIDEO) Lespezi de piatră în Țara Moților: Meșterul Petru Popa din Albac

  1. Bună ziua,
    Îmi doresc foarte mult sa achiziționez o astfel de lespede,dar cum as putea lua legătura cu domnul Popa?
    Eu locuiesc in Irlanda și as dori dacă se poate un nr de contact al dânsului .
    Multumesc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *