Voicu Ienci: Trump – un uragan cat o schimbare a paradigmelor Americii

America se vedea clar si din avion ca urmeaza sa predea suprematia mondiala economica si implicit, militara unei Chine in crestere si expansiune nemaiintalnite pana acum in istorie.
Se vedea lucrul asta de vreun deceniu in cel mai elocvent mod.
De mai bine de doua decenii se putea observa ca economia si societatea americana aluneca pe spirala in crescendo a delasarii, lipsei reformelor si ajustarilor, greselilor si deviatiilor ideologice de la normal, a risipei si scaderii eficientei in orice, a complacerii in paradigme comerciale externe profund daunatoare, de dragul unor ambigue castiguri politice si de prestigiu international.
Atat generatiile neo-conservatoare de politicieni, cat si cei liberali, in loc sa rezolve probleme adanci si structurale, au preferat sa se concentreze in proiecte expansioniste, de putere militara si politica, practic incercand sa inlocuiasca legitatile pietei si dezvoltarii economice cu dictate externe politice cu ambitii de hegemonie, reglementare si solutie la orice problema a economiei americane.
Sub umbrela unor astfel de decizii, problemele adevarate, reale ale unei economii care tindea sa nu mai existe la ea acasa, deplasand cresterea in ograda emergenta a adversarilor Americii, influentata de obiective ideologice si arbitrare rupte de realitate au determinat grave deficite economice si de sustenabilitate interna -atat ale businessului cat si ale sistemelor sociale si, in paradigma ignorantei fata de ceea ce trebuie si este sanatos sa existe in America si pentru America, de dragul unei Americi confundata fara temei cu intreg Mapamondul, a determinat, de fapt, transformarea SUA dintr-un stat cu putere economica a lui insusi, intr-un imperiu colonial subred, difuz si dezlanat, hipersensibil la destramare si cadere completa in fiecare criza ciclica.
Indiferent de cat de mare iti este puterea politica la nivel mondial, exportul de capital si tehnologie doar pentru a beneficia de forta de munca ieftina (un sistem gandit indirect in termenii axiologici ai unei sclavii moderne) corelat cu taxare vamala minima sau simbolica pentru a spori eficienta unei scheme de afaceri nu putea tine la nesfarsit si incepuse sa isi arate roadele pe plan economic si social intern. La aceasta, ramane sa adaugam cheltuielile militare de triliarde de dolari, la o scara greu imaginabila, ale unui sistem militar doar pretins defensiv -in fapt cu maxime valente ofensive, de care suprematia politica are nevoie sa sustina o asemenea constructie, sistemele de inteligence si de dominatie soft power care premerg sau completeaza dominatia militara operatiunile de acaparare a noi piete in sistemul hiperinternationalizat de business in cheie politica precum „Maidanul” sau „Primaverile arabe”, asistenta financiara acordata statelor europene sau celor din Asia de Sud-Vest.
Limitele acestei scheme economice si de business, ale acestui imperiu colonial de facto, au fost aratate politic de balbaiala din Siria si Iraq, de dezastrul si caderea in urma retragerii din Afganistan, de dosarul iranian imposibil de rezolvat sau de cel european costisitor si conflictual mai ales in relatiile proaste si sinuoase cu Germania sau Franta, culminand cu fundatura Donbas si conflictul ucrainean. Ele au demonstrat ca nu exista solutie politica suficient de eficienta pentru a sustine exploatarea de facto a resursei umane si resurselor minerale in extern exclusiv pe criteriu si argument politico-militar. Tot ele au aratat ca nu este o solutie golirea propriului teritoriu de argument si forta de productie, inlocuite cu un sistem al plebei, intr-o societate devenita clientelara, ambigua si ipohondra ideologic, care nu mai produce decat conflicte in loc de bunuri si plus valoare in propria tara.
Cineva trebuia sa schimbe lucrurile, sa modifice pana la resetare schema imperiului cu afaceri externalizate si cheltuieli enorme.
Astfel a aparut Donald J. Trump, un om al deciziilor drastice si spectaculoase, dar necesare unei schimbari echivalenta cu o noua epoca istorica.
Bineinteles, tot ce se intampla acum pare halucinant si poate deveni dureros ca etapa, are toate premisele sa fie supus contestarilor din foarte multe parti si puncte de vedere, creeaza emotii si respingere din partea unor vectori importanti.
Cine a studiat procesele de schimbare in cadrul unor aplicatii academice serioase, insa, stie de pe acum ca in orice astfel de proces, egal cu insasi ajustarea logicii si practicii, a unui intreg sistem, vectorilor schimbarii li se vor opune cei ai rezistentei la schimbare, cu propriile lor argumente aplicate momentului. Ceea ce are nevoie Trump pentru a castiga este tocmai crearea acelei mase critice -in societate, dar si in economie, in factorii ei de influenta, ca schimbarea sa fie dorita, sa devina necesara si sa continue.
Va reusi? Ramane de vazut, dar mi se pare deja o certitudine ca bulgarele pe cale sa devina avalansa este solid prin insusi curajul abordarilor sale.
Despre Voicu Ienci
Absolvent al Facultatii de Drept -Universitatea Babes-Bolyai (2000) si al Certificatului Profesional in Management -The Open University (U.K. 2013), Voicu Ienci este antreprenor si pasionat de istorie si politica.
Ideologic, este profund atasat conservatorismului clasic si un apropiat al viziunilor crestine pro-viata si pro-familie