Apuseni Info

Ştiri și informații din Apuseni

(OPINIE) Tiberiu Fărcaș: Lui Boc presa îi servește doar când dă de bine de el, așa cum fac știrile seci de agenție

Activistul civic si de mediu Istvan Szakacs, unul din moderatorii grupului de facebook intitulat Clujul Civic, un grup mare, cu reach bun, a fost vedeta conferintei de presa, prima in ultimul an, a primarului Emil Boc. Da, Boc face foarte rar conferinte de presa desi de regula, cum statueaza legea, primaria nu el trebuie sa faca una pe luna, si asta pentru ca dispretuieste presa clujeana, daca nu chiar o uraste la propriu. Este un asupritor al presei, pe cand, acum 25-27 de ani, era un aparator. Lui Boc presa ii serveste doar cand da de bine de el, asa cum fac stirile seci de agentie. Cand presa incepe sa critice, sa ia la intrebari faptele sale de primar si om politic, afirmatiile, delaratiile si proiectele, nereusitele, putinii jurnalisti nealiniati devin tinte si antipatia sa fata de acestia si fata de intreaga presa creste vertiginos. 

editorial preluat de pe clujulpolitic.ro

S-a vazut asta si luni, la lunga si utila  conferinta pe care a organizat-o impreuna cu viceprimarii Dan Tarcea si Olah Emese (ma si mir ca i-a convocat).

Boc a iesit cu un discurs agresiv, dur, nervos. Pe jurnalistii care si-au facut meseria si au pus intrebarile ce trebuiau puse i-a trimis la bere pe terase cu activistul Istvan Szakats. Boc a facut luni o adevarate fixatie in legatura cu incomodul activist. I-a pronuntat numele de 5-6 ori apoi a mintit presa ca nu stie cine e, alb pe negru, intrebat fiind direct daca stie cine e acesta. A spus ca nu, ca e un nume vanturat prin presa.

De ce a rostit Boc in repetate randuri numele lui Szakacs? Este o strategie insesizabila de cei neatenti, de pe acum sa ii murdareasca imaginea unui posibil contracandidat la primarie? Pentru ca in politica nu trebuie sa ocultezi nici o posibilitate… Daca nu e asta atunci Boc pur si simplu, extrem de irascibil pentru un inceput de an, a scapat porumbelul, apoi dandu-si, abil,  seama ca a gresit a incercat sa dreaga busuiocul dar nu i-a mai iesit si s-a afundat in criticile la Szakacs.

Din nefericire pentru primar, singurul care a baut bere cu Szakacs este …el, in 2016, la Bucuresti, cand la balotaj Clujul a pierdut titlul de capitala culturala 2021. Atunci Szakacs era bun, era un consultant, un strateg, facea parte din numeroasa echipa sustinuta de primarie pentru a castiga titlul. Apar ambii in fotografia de dinainte de a se trece la vot,  in acea poza pe care chiar primaria a pus-o pe facebook.

Sa vii apoi in 2022 si cu insistenta sa spui ca nu il cunosti…este de neinteles. Asa cum chiar Szakacs a scris ieri pe grupul Clujul Civic ca au baut, toata echipa,  o bere doua trei dupa ce seful expertilor culturali care acorda titlul de capitala culturala europeana a votat pentru…Timisoara.

Maestre Boc, a fost buna berea cu Szakacs in toamna calduta a Bucurestilor, acum sunteti pe baricade diferite, dar nu poti spune ca nu il cunosti…

Nici ce face Istvan Szakats nu e ok, foloseste cont fals de facebook, ceea ce in digital e complet ilegal, se numeste… Mathias Rex. Acesta gen de neasumare  crasa sapa mult la credibilitatea lui si alimenteaza banuielile din spatiul public ca urmareste interese  politice pe termen mediu si lung, adica..alegerile locale din 2024.

Dar problema la Cluj nu e atat Boc si cu atat mai putin Szakacs cat mediul politic si economic local, partidele aflate in stare de blat cu PNL Cluj in ultimii 10 ani, care nu au produs din… 2012 un candidat real la Boc.

Singura opozitie la PNL Cluj  condusa de atatia ani  de troika Boc-Buda-Tise e bruma de presa independenta care a mai ramas in oras si asta chiar nu ar fi treaba si rostul ei…ci al adevaratei opozitii politice, care e superba dar lipseste cu desavarsire…

Despre Tiberiu Fărcaș

Tiberiu Fărcaş, jurnalist cu preste 25 de ani de experiență, este fondatorul site-ului Clujul Cultural, organizatorul Cluj Blues Festival, Cluj Folk Fest, autor al mai multor volume, dintre care amintim „Colosul cu picioare de hartie”, o istorie a presei clujene între 1989 – 2010, co-autor a unei cărţi dedicate rivalitătii fotbalistice de aproape un secol dintre „U” şi CFR „Cluj contra Clujiar cea mai recentă apariție editorială – „Călin Nemeș. Povestea unui revoluționar”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Articole recente

EnglishHungarianRomanian