Apuseni Info

Ştiri și informații non stop

Se amenajează sensul giratoriu la intersecția cu DN79 și Livada

Constructorii au început amenajarea sensului giratoriu la intersecția dintre Centura Nojorid cu Drumul Național 79 și cu drumul spre localitatea Livada. În prezent se fac lucrări de terasamente (săpături).

În paralel, se lucrează la podețele din cartierul Grigorescu din Oradea, de unde începe traseul centurii, la șanțuri și la amenajarea stațiilor de autobuz. De asemenea, au fost asfaltate porțiuni din pista de biciclete.

Drumul de legătură între Oradea și Nojorid are o lungime totală de 8,3 km, fiind prevăzut cu pistă de biciclete cu o lățime de 2,5 metri. Centura propriu-zisă, de la Oradea la Apateu, are o lungime de 5 km. Traseul cuprinde două bretele de legătură cu DN79, una la intersecția cu drumul comunal care duce spre Livada, în lungime de peste 1,6 km, și alta spre centrul comunei Nojorid. În continuare, drumul se va intersecta cu Inelul Rutier Metropolitan, un proiect al Consiliului Județean Bihor care va conecta DN79, DN76 și DN1.

Centura Nojorid face parte din lotul II al proiectului „Creșterea accesibilității pe drumurile județene în Zona Metropolitană Oradea”. Din același lot face parte și Centura Sântandrei. Cele două investiții au o valoare totală de 84.394.118,95 lei, fără TVA.

Lotul I al proiectului presupune realizarea Centurii Oșorhei și reabilitarea drumului de 12 km dintre Oșorhei și Copăcel, DJ 767E, valoarea lucrărilor fiind de 108.275.129,09 lei, fără TVA. Firma PORR Construct execută lucrările pe etapele I și II, termenul de finalizare fiind stabilit la 18 luni de la emiterea ordinului de începere a acestora (februarie 2023).

Al treilea lot al proiectului prevede realizarea Centurii Biharia și a legăturii cu localitatea Paleu (5,6 km + 3,1 km).  

Finanțarea pentru proiectul „Creșterea accesibilității pe drumurile județene în Zona Metropolitană Oradea” este asigurată din fonduri europene, prin Programul Operațional Regional 2021 – 2027.

În prezent, Consiliul Județean Bihor derulează lucrări la 8 drumuri noi în județul Bihor, cu o lungime totală de 68 de km:

  • Centura Aleșd – 5,8 km
  • Centura Beiuș – 9,3 km
  • Centura Sântandrei – 5 km
  • Centura Nojorid – 8,4 km
  • Centura Sânmartin – 8 km
  • Centura Oșorhei – 5,8 km
  • Centura Biharia – 8,7 km
  • Inelul Metropolitan Oradea – 17 km

Loading

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *