Apuseni Info

Ştiri și informații non stop

A trecut și „Întâlnirea moților cu istoria” de la Dupăpiatră: Oficialități plictisite, lume puțină, căldură mare

A trecut și „Întâlnirea moților cu istoria” de la  Dupăpiatră: Oficialități plictisite, lume puțină, căldură mare

Parcă de la an la an, „Întâlnirea moților cu istoria” eveniment organizat la Dupăpiatră – Buceș, devine tot mai mică, numeric, dar nu este un fenomen local, scăderea participanților fiind consemnată și la alte evenimente zonale precum Târgul de Fete de pe Muntele Găina sau comemorarea memoriei Crăișorului de la Crucea Iancului din Mărișel, județul Cluj.

Evident, primarul Mărcuș a fost o gazdă deosebită și primitoare ca întotdeauna, însă boierii de la Deva parcă au venit surghiuniți la eveniment, fiind probabil storși după 2 luni de campanie electorală, destul de solicitantă de altfel.

Prezenți au fost liderul Hunedoarei, Laurențiu Nistor, secondat de vicele Țambă și de etern antemergatorul județean Costel Avram, apoi dintre primarii PSD prezenți îi amintim pe Florin Cazacu de la Brad și Liviu Lință de la Vața, primarul PNL din Blăjeni, Flaviu Jurca și vicele de Brad, Florin Oprișa, Prefectul Hunedoarei, doamna Visirin, fostul Prefect – Călin Marian, primarul ales al orașului Geoagiu – Ovidiu Vlad, șeful cancelarieri Prefectului, Alex Dîlv, o delegație AUR condusă de Cristi Luca, coordonatorul AUR Brad, fostul primar al Devei, Mircia Muntean, delegațiile Societății Culturale Avram Iancu din Brad, Beiuș și Cluj, primarul din Zlatna – Silviu Ponoran și directorul Liceului Avram Iancu din Brad – Ștefan Bogdan.

Dacă în alți ani, între delegațiile PSD și PNL existau considerații formale sau chiar amicale, anul acesta rănile din campania electorală încă nu s-au cauterizat iar Călin Marian încearcă să-și conserve legitimitatea de principal oponent al PSD cu cele 44.378 de voturi obținute în 9 iunie. Pe de altă parte, Nistor, după ce a câștigat aproape tot – Deva, Petroșani și „n” comune, sigur nu mai are de dat niciun examen politic.

Dacă în anii trecuți, la cortul prieteniei, PNL și PSD stăteau la aceeași masă, anul acesta, social-democrații nu au participat, nefiind invitați. Ruptura dintre PSD și PNL la nivel județului Hunedoara e vizibilă și în mod cert, dacă nu ar exista coabitarea la nivel guvernamental, județul Hunedoara ar fi o Fâșie Gaza.

  • Laurențiu Nistor„Am asistat la Slujba de pomenire a Eroilor și am depus o coroană de flori la monumentul de la „Crucea Iancului”, ridicat în memoria locuitorilor care și-au dat viața pentru pământul strămoșesc și pentru ca românii din Transilvania să se bucure de toate drepturile cuvenite națiunii majoritare. Luptele de la Cheia-Dupăpiatră din 18-19 mai 1849 au demonstrat forța locuitorilor de aici, oameni simpli, fără pregătire militară, dar cu mare dragoste de originea lor română, de pământul natal și tradițiile locului. Tuturor celor care s-au jertfit pentru aceste idealuri le aducem, astăzi, un pios omagiu și ne plecăm frunțile în amintirea lor. Este de datoria noastră să păstrăm vie amintirea eroilor care au luptat pentru Ardeal și pentru România!”
  • Călin Marian„Sunt fiu al acestor meleaguri, îmi iubesc pământurile natale, Neamul și Patria Sfântă, iar simbolurile patriotismului îmi sunt adânc înrădăcinate în întreaga mea ființă, cultivate fiind de părinții și bunicii mei. Cu inima deschisă și cu multă emoție m-am alăturat localnicilor care duc mai departe acest eveniment intrat deja în tradiția Țării Moților, care cinstește memoria tuturor martirilor neamului românesc și, mai ales, omagiază victoria moților aflați sub conducerea lui Avram Iancu împotriva armatei maghiare, în anul 1849 din „Posada Apusenilor”. „Românul ține minte! Honor et Patria”!”
  • Florina Doris Visirin„În lumea de azi, atât de divizată politic, social, ideologic, îndemnul lui Avram Iancu „libertate, egalitate, frățietate, ” rămâne tulburător de actual. Să nu lăsăm să fie uitat, pentru că Avram Iancu nu reprezintă doar contemporaneitatea sa, lumea revoluționarilor de la 1848, ci este toată istoria noastră. Iar moții, ca individualitate colectivă, și-au asumat și au respectat admirabil acest angajament în ciuda faptului că trăim într-o societate care acum încurajează valori care par să se îndepărteze tot mai mult de cele identitare. Admir și vă mulțumesc pentru tenacitatea și perseverența de care dați dovadă în a cinsti memoria acestui om, acestui reper istoric național. Avram Iancu trăiește în aceste locuri miraculoase, în acești munți plini de bogății, și în cel mai important loc , în inimile noastre.”
  • Costel Avram – „Am avut bucuria să particip astăzi la o nouă ediție a manifestării „Întâlnirea moților cu istoria”, la Dupăpiatră – Cheia, împreună cu Laurențiu Nistor, Președintele Consiliului Județean Hunedoara. Emoția a fost cu atât mai mare cu cât în acest an s-au împlinit 200 de ani de la nașterea lui Avram Iancu, aniversare marcată de Consiliul Județean Hunedoara, în premieră națională, prin organizarea Conferinței Internaționale „Avram Iancu, 200 de ani de la naștere, Omul, contemporanii, epoca”. Pășind prin locurile bătăliei din 1849, între oastea condusă de Avram Iancu și trupele imperiale, nu se poate să nu simți vibrația istoriei, să nu meditezi cu respect la soarta acestui neam, pe care o doresc mereu în ascensiune, cu prestigiu și onoare! Vă doresc o zi senină și binecuvântată!”

Au încântat publicul prezent, cu cântecele lor, interpreții: Mariana Anghel, Ilie Medrea, Adina Hada, Cosmin Marta, Florica Tomoiagă, Ciprian Roman, Bogdan Toma, Cristian Țăran, Vlad Lință, Cătălin Dudaș și Lorena David.

De asemenea, au mai onorat publicul cu dansurile lor Ansamblul Folcloric al Comunei Buceș „Fiii Moților” și Ansamblul Folcloric „Doina Ampoiului” din Zlatna, acompaniați de orchestra Ansamblului Folcloric Profesionist „Drăgan Muntean”.

Loading

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *