Al doilea om din PNL ca număr de voturi: Și-a abandonat cravata pentru șapcă și platane

Eram copchil, prin `99, la liceu, și într-o seară de august, caldă dar lubrifiată de o ploaie sănătoasă de vară, pe plaja de la Vama, între două grupe de rockeri și depeșiști cam la 30+ erau și doi stundenți, așa mai relaxați care mârâiau Out of Space de la Prodigy. Erau începuturile… chiar dacă pe vremea lui Radu Vasile, Românica încă era decuplată de la adevărata muzică electronică din Occident. Parcă în `97 se lansase Delahoya în Koloszvar și câțiva ani mai devreme Club Raving Society…. Ce vremuri.
Și da, unul dintre acei studenți care mârâia Out of Space era un tânăr liberal, Bogdan, viitor parlamentar liberal, viitor activist pro natura Roșia Montana, cu care m-am și reîntâlnit de altfel după vreo 6 ani la Fân Fest în Apuseni, la Roșia.
Dar treacă-meargă cei doi tineri erau atât de rupți de filmul celor două grupe de rockeri și depeșiști, atât de diferiți, încât m-am prins și eu pe loc de iubirea față de platane și numai… Erau „altfel” față de acea modă care apunea atunci, prin `99 și din care răsărea muzica electronică, insclusiv rise of power a generației hipsterilor liberalo-progresiști.
De ce v-am scris asta la început? Pentru că acel tânăr, Bogdan, mi-a amintit în ultimele luni de Tișe.
Autonom în orașul lui Emil Boc.
În ultimii ani s-au scremut tot felul de idei cu privire la Tișe, relația sa cu Emil Boc și Daniel Buda. S-au încorsetat tot felul de scenarii, de certuri, de tensiuni, s-au analizat capriciile președintelui de pe Dorobanților și stilul său independent de partid, rupt de partid.
Așa cum am mai spus, gulerele albe din Cluj, de la Grupul de la Cluj la alte entități și alți jucători de moment sau de decenii, niciodată nu au fost mai puternice ca Emil Boc și semnătura sa. Pentru cei inapți să înțeleagă politica și amatori de conspirații, e tare greu să înțeleagă cât de grea e semnătura primarului Boc.
Apoi, Horia Ciorcilă, în ultimii zece ani, a fost poate cel mai relevant clujean pe piața economică nu doar a Bucureștiului, ci și a țării dar sub 0,1% dintre clujeni înțeleg rolul său și relevanța sa cu adevărat în multe jocuri de top din România, de la BT, la SIFuri, industrie hotelieră și multe altele.
În tot acest context, Calea Dorobanților 106 a devenit etapizat autonomă și politic și economic. Tișe și-a făcut propriul său castel în orașul lui Emil, autonom, dar corect în relația cu partidul și primarul Clujului, nașul său de altfel.
De ce? Pentru că a devenit super relaxat financiar, pe munca sa, iar de la Horică Uioreanu încoace și-a securizat scaunul de la județ și prin eliminarea oricărei concurențe locale, prin banii gârlă aduși în județ (lejer peste 1 miliard de euro) și mai ales ajutorul dat primăriilor și 🙂 primarilor.
Tișe este astăzi cel mai relaxat lider liberal de la nivel național.
Îl vedeți și voi pe Rareș ce scremut e? Îl vedeți pe Nicu cât de greu articulează ceva, chiar și când citește?
Dacă mâine Tișe ar pierde alegerile, ar fi printre puținii politicieni care chiar ar avea ce să facă în privat. Adică big one, nu cotețăreli (cei drept și Daniel Buda ar putea juca la liga mare – agricultură).
Și revenind la scremăturile de mai sus, oricâte scenarii s-ar face, public, în ultimii ani, relația Boc-Tișe-Buda a fost mai mereu cuviincioasă și corectă, asta și pentru că toți știu că și așa hârjonit de Sabin Sărmaș, PNL Cluj fără Boc e minus 15%, minim.
Și-a abandonat cravata pentru șapcă și platane și a ajuns al doilea om din PNL ca număr de voturi.
Toți v-ați mirat de ce Tișe nu a avut parte de hate în această campanie electorală.
Păi băi. 1 la mână, nu a promis proiecte mari „faraonice” precum Boc – metrou, tren metropolitan, centura Clujului (care oricum se realizează dar clujenii cu burțile pline nu au răbdare și nu-și mai amintesc nici de Funar, nici de centura lui Boc sau de prelungirea bulevardului Muncii spre Apahida) ci a realizat ici colo proiecte județene. Practic, Tișe, în peste 90% din cazuri, ce a promis, a livrat.
Și-a atras susținerea primarilor din toate partidele și și-a neutralizat adversarii politici, așa pitici cum erau/sunt.
A avut norocul să nu fie în raza Clujului Civic, aceștia concentrându-se pe Emil Boc și nici nu a avut neglijența să enerveze cuibul de civici vigilenți gen Szakáts István.
Într-un fel, Tișe nu a enervat clujenii, a trecut neobservat și câteodată e bine să treci neobservat.
Prin urmare, în dreptul acestor alegeri putem trece:
- Tișe este al doilea liberal ales uninominal din teritoriu ca număr de voturi – 120.436 voturi;
- A câștigat în aproximativ 80% din localitățile Clujului;
- Populația din localitățile unde a câștigat este de aproximativ 93% din populația Clujului;
- Intră în categoria celor mai vechi președinți de Consilii Județene din PNL, alături de patriahul de Alba – Ion Dumitrel, alături de Iustin Cionca de la Arad. Vă reamintim că Flutur a pierdut partida la Suceava.
- În caz că pleacă undeva Emil Boc (ceea ce noi nu credem – eventual Curtea Constituțională sau europarlamentare în 2028) și-a asigurat succesiunea la orice funcție dorește să candideze în Cluj prin numărul uriaș de voturi obținute.

Dar revenind la relaxarea sa, la procentele sale, (datorate muncii sale – modernizare drumuri județene, bani gârlă alocați spitalelor clujene, sprijinul multor UAT-uri) vine la braț și cu un miserupism față de imaginea unui om politic clasic, promovată în ultimele nouă luni.

Deci cu acest outfit l-ați putut vedea de vreo 4 luni (poate sfârșitul anului trecut), la multe evenimente administrative în care până și nepăsătorul de formalisme Vákár István vine cu sacou și cămașă. E relaxat maxim.









Deci, evident că sunt și poze cu Alin Tișe în costum, însă în ultimele luni s-a dezbrăcat de cămașa de politician în altceva, poate nici el nu știe în ce dar oricum complet diferit de un outfit de boier enervant Rareș Bogdan sau de alți liberali enervanți de jos în sus, de zici că-s veniți de pe Coasta de Azur precum Iulian Dumitrescu…
Și ca să vă faceți o idee și mai bună despre ce vorbim, priviți cum a venit îmbracat la inaugurarea Spitalului Regional de Urgență Cluj, la inaugurarea metroului și la evenimentul organizat de Aeroportul Cluj cu tot șefii de partid, premier, miniștri și alți coțcari politici lipiți de evenimente și disperați după imagine.



2024 – 2028 șanse de a fi DJ și la partid
Tișe se bucură de un context excelent în următorul mandat. Voturile de acum i-au legitimat independența electorală în Cluj. Apoi fraților, e foarte simplu, dacă Rareș Bogdan, Iulian Dumitrescu, Lucian Bode au ajuns prim-vicepreședinți sau secretari de partid, Tișe nu poate ajunge în top 5 liberali din țară? Are experiența lui Dumitrel sau Flutur, are o situație financiară care îi asigură liniștea și nu are de ce să facă rabat în privința moralității (toată averea fiind „n” verificată și explicată presei) și mai ales nu are un Sabin Sărmaș la nivel de județ.
Dacă nu va fi arogant și va urmări cu atenție jocurile din capitală, va citi noul președinte și implicit va ocupa locul care i se cuvine în conducerea națională a partidului (nu unul dintre cei 32797 de vicepreședinți de astăzi).