Alin Tișe: Sexul îngerilor și căderea unui imperiu

Zilele trecute am recitit câteva pagini de istorie. Despre evenimentul din 29 mai 1453, când zidurile Constantinopolului, cândva de necucerit, cedau sub loviturile tunurilor otomane.
Legenda spune că în timp ce trupele sultanului Mahomed al II-lea năvăleau în oraș, într-o încăpere ascunsă a unui palat bizantin, un grup de teologi dezbătea intens o problemă de o importanță cosmică: au îngerii sex?
Azi, refuz să cred asta. Mă gândesc că este vorba mai degrabă de o anecdotă, plecând de la o realitate relativă și exagerată copios de cronicarii posterității. Întâmplarea, însă, este simbolică pentru momentul de decadență a Bizanțului, a prăpastiei create la acel moment între elitele sale și realitatea cruntă trăită de popor, în contextul unei drame care va remodela istoria.
În timp ce Imperiul era pe cale să fie înghițit de noua putere otomană teologii continuau să analizeze interpretări dogmatice, pierzând din vedere esențialul: supraviețuirea lor și a țării! Cât adevăr și câtă asemănare cu vremurile pe care le trăim astăzi!
Povestea din trecut reprezintă o lecție de istorie, dar și un avertisment peste timp. De câte ori în istorie nu au fost imperii, guverne, elite care, purtate de propriile obsesii ideologice, au ignorat realitățile pragmatice ale lumii? De câte ori liderii unei societăți, preocupați de dezbateri sterile, au ignorat momentele în care zidurile cetății lor începeau să crape?
Astăzi, poate că nu mai dezbatem sexul îngerilor, dar câte dintre discuțiile noastre academice, politice sau ideologice nu sunt la fel de sterile și de rupte de realitatea celor care se luptă cu problemele adevărate ale lumii? Care dintre ele nu sunt dincolo de realitățile trăite de oameni și chiar dincolo de interesul imediat al societății? Câte nu sunt inutile, nefolositoare și chiar împotriva intereselor unei țări, a unui popor?
Lecția oferită de trecut, din câte se pare, nu le oferă înțelepciune celor care conduc azi. Constantinopolul a căzut, dar lecția oferită de acel moment rămâne: atunci când dezbaterea înlocuiește acțiunea, istoria nu iartă. Niciodată!
Despre Alin Tișe
Alin Tișe este președintele Consiliului Județean Cluj și autor a două volume, unul autobiografic intitulat „Poveste pentru tata” și unul de dragoste, intitulat „Fluturele Dor și Floarea de Apă – Religia Iubirii”
Absolvent al Liceului Teoretic „Emil Racoviță” din Cluj, între 1993 și 1997 a urmat cursurile Facultății de Drept din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj, unde a și obținut licența în drept. Alin Tișe este doctor in filosofie, cu o teză de doctorat cu titlul „Conceptii privind rolul discursului politic in consolidarea democratiei”