Ardelenii care muncesc sau vin în concediu pe Coasta de Azur vor zbor direct din Cluj în Nisa

Transilvănenii care lucrează sau își petrec vacanțele pe Coasta de Azur au lansat o petiție prin care solicită reluarea zborurilor directe dintre Cluj-Napoca și Nisa. În acest context, 845 de semnatari și-au exprimat dorința de a avea din nou o legătură aeriană directă între inima Transilvaniei și sudul Franței, pentru a facilita călătoriile celor care muncesc, studiază sau își petrec concediile în această regiune.
„845 de semnatari cerem reluarea zborurilor Cluj – Nisa pentru ca românii transilvăneni, care muncesc sau vin în concediu pe Coasta de Azur, precum și studenții francezi din Cluj, să aibă o legătură directă mai bună cu această parte a Franței.
Vă rog, în numele semnatarilor, ca inițiator al campaniei, să distribuiți petiția noastră pentru a ne face auzite vocile. Petiția este ușor de semnat, este nevoie doar de o adresă de mail validă. Cei care preferă ca numele lor să rămână confidențial au posibilitatea de a opta pentru această variantă.
https://www.petitieonline.com/mentinere_avion_direct_nisa_cluj
Ne propunem să depășim mia de semnatari și să retrimitem petiția atât la Wizz Air, cât și la autoritățile județene clujene pentru a găsi alt operator, în caz că zborurile directe nu vor fi reluate, pe modelul unor demersuri similare realizate recent de Consiliul Județean Bihor.
Așa cum am arătat în petiție, reluarea acestui zbor aduce multiple beneficii:
- conectare: mulți dintre noi dorim să mergem în vacanță sau să ne vizităm membrii familiei ori prietenii din sudul Franței, vestul Italiei și Monaco.
- rapiditate și eficiență: zbor de două ore la prețuri de low-cost.
- prosperitate locală: ar crește numărul turiștilor și al oportunităților de afaceri.
Linia de zbor Cluj-Nisa a fost operată mai demult de Blue Air, iar după o pauză de câțiva ani, zborurile au fost reluate de Wizz Air în august 2021. Compania a suspendat în toamna anului 2024 cursele aeriene pe timpul iernii iar apoi a anulat zborurile programate pentru primăvara și vara anului 2025, fără a comunica celor care și-au achiziționat bilete nici motivul anulării, nici data de la care zborurile vor fi reluate.
Anul trecut au beneficiat de această cursă peste douăzeci de mii de pasageri, cei mai afectați de suspendarea ei fiind transilvănenii care doresc să călătorească pe Coasta de Azur, la Monaco sau în vestul Italiei, românii stabiliți în aceste regiuni, studenții francezi din Cluj și oamenii de afaceri din zona Nisa – Monaco – Marsilia care au colaborări cu firme din Transilvania sau care doresc să-și extindă activitatea economică în zona Clujului.
Alte aspecte care trebuie menționate sunt veniturile pe care le aduc Ardealului turiștii din Franța și Monaco și, invers, oportunitatea ardelenilor de a călători spre diverse destinații din lume, Nisa având al doilea aeroport ca importanță din Franța, după Paris, cu zboruri spre aproape 100 de destinații.
Pentru a obține mai multe informații, am contactat în mod repetat compania Wizz Air, prin mail, prin sesizări pe site-ul lor, prin linia telefonică cu plată dedicată clienților și prin mesaje și tag-uri pe canalele de social media Facebook, Instagram și X. Neprimind niciun răspuns, am trimis scrisori prin poșta franceză către conducerea Wizz Air la singurele adrese fizice care apar pe site-ul lor, și anume la Budapesta, dar și la sediul diviziei din Malta, care opera zborul Cluj-Nisa. La fel, nu am primit niciun răspuns.
Am contactat, de asemenea, Aeroportul din Nisa, dar fără să putem obține informații suplimentare. Am scris o scrisoare prin care cerem sprijinul Consulatului României din Marsilia, cel mai apropiat de Nisa, fără să primim răspuns. Cei mai receptivi au fost cei de la Departamentul de relații publice de la Aeroportul din Cluj, care ne-au răspuns la câteva întrebări, dar nu ne-au putut spune când și dacă zborul va fi reluat” arată Dorel Toderici, medic clujean stabilit la Nisa.
Pe lângă avantajele evidente pentru diaspora românească și turiști, reluarea zborului Cluj-Nisa ar putea contribui și la dezvoltarea relațiilor economice și academice dintre Transilvania și Franța. Cluj-Napoca este un important centru universitar și economic, iar o legătură aeriană mai bună cu Coasta de Azur ar putea stimula schimburile culturale și oportunitățile de afaceri.
Autoritățile și companiile aeriene sunt acum în fața unei cereri clare din partea pasagerilor, iar semnăturile adunate în petiție subliniază necesitatea unei soluții rapide. Rămâne de văzut dacă această inițiativă va avea ecou și va duce la restabilirea unei rute esențiale pentru ardelenii care își împart viața între România și Franța.