Aruncăm 70 kg de mâncare pe an, de persoana, însă țara noastră e pe primul loc în UE la sărăcie
România este pe primul loc în Uniunea Europeană la sărăcie și risc de excluziune socială, potrivit Eurostat. În același timp, în țara noastră se risipesc 70 kilograme de hrană pe cap de locuitor/an. Astfel, cantitatea de alimente care se aruncă anual în România ajunge la 1.353.077 de tone, conform raportului Programului Națiunilor Unite pentru Mediu din 2021.
În țara noastră, mai mult de jumătate din risipa alimentară se produce în gospodăriile oamenilor (peste 50% – 47 de milioane de tone), mai apoi în serviciile de alimentație publică și de vânzare cu amănuntul.
Dintre alimentele care ajung la tomberon, cele mai multe, 45% sunt fructe și legume, 35% – pește și fructe de mare, 30% cereale, 20% lactate și 20% carne.
Duminică, 29 septembrie, e celebrată Ziua Internațională de Conștientizare a Risipei Alimentare. Cu această ocazie, Banca Regională pentru Alimente Cluj pregătește un eveniment special și atrage atenția asupra cantităților uriașe de hrană care se aruncă zi de zi la coșul de gunoi.
Concurs creativ de gătit, wine networking, moment artistic
Evenimentul „De la risipă la delicii” va avea loc în 10 octombrie la Turda, județul Cluj și va cuprinde un concurs de gătit cu alimente salvate de la risipă. 3 chefi vor conduce echipele, formate din membrii asociațiilor neguvernamentale partenere cu care colaborează banca, angajați ai companiilor donatoare de produse și membrii echipei Băncii pentru Alimente Cluj, împărțiți aleatoriu.
Scopul echipelor: să fie cât mai creative cu alimentele care ar fi riscat să fie aruncate la gunoi. Evenimentul va continua cu activități de networking și un moment artistic, toate acestea în timp ce se va găti la vedere.
Toată lumea va gusta din preparatele echipelor, iar câștigătorul concursului va fi desemnat de 10 persoane participante la eveniment, alese aleator la fața locului.
Participarea e gratuită, pe bază de înscriere online, pe link-ul de mai jos, până în 3 octombrie: https://forms.gle/DU3dcLxJ6U17Cb6YA. Se pot înscrie persoane fizice, reprezentanți de companii, instituții sau organizații interesate să cunoască activitățile Băncii pentru Alimente.
„Deși evenimentul poate fi o sărbătoare, este de fapt și un semnal de alarmă. Vorbim de risipă alimentară într-un context în care extrem de mulți oameni suferă de lipsa hranei, iar România e pe primul loc în UE la sărăcie și risc de excluziune socială, conform Eurostat.
În primul rând, ce putem spune sigur este că noi, Banca pentru Alimente Cluj, vom continua să fim acolo, să colectăm și să redistribuim alimentele care altfel ar fi fost irosite.
Facem acest eveniment de conștientizare și cu speranța că firmele din domeniu vor începe sau își vor extinde programele lor de reducere a risipei alimentare, colaborând direct cu o bancă pentru alimente. Iar fiecare dintre noi, ca indivizi, putem reduce risipa acasă, planificând mai bine mesele și învățând să gătim din alimentele pe care deja le avem. Pas cu pas, să construim un viitor sustenabil”, spune vicepreședintele executiv al Băncii Regionale pentru Alimente Cluj, Andreea Bobiș.
Cum putem reduce risipa alimentară la noi acasă
Reprezentanții Băncii pentru Alimente Cluj vin cu recomandări care ne pot ajuta să reducem risipa alimentară în propriile bucătării.
Iată aici câteva idei pe care le putem cu ușurință include în obiceiurile zilnice:
- Planifică din timp cumpărăturile de alimente și realizează un plan cu ce vrei să mănânci înainte să mergi la cumpărături
- Ai grijă la promoțiile precum „cumperi unul și obții unul gratuit” – deseori astfel de campanii duc la achiziționarea sau pregătirea de mâncare în cantități prea mari
- Citește etichetele și înțelege diferența dintre „expiră la” și „a se consuma de preferinţă până la” – aceste etichete cu date duc deseori la creșterea cantităților de alimente risipite
- Depozitează corect alimentele: în frigider, congelator și cămară
- Stabilește o zi a săptămânii în care să revizuiești conținutul frigiderului
- Gândește rețete creative cu resturile de mâncare (ex: crutoane din pâine uscată, pesto din frunze de morcovi și ridichi)
Donează 2 euro pe lună
O modalitate prin care persoanele fizice se pot implica este o donație lunară de 2 euro pe lună, printr-un sms cu textul HRANA la numărul 8845.
Astfel, fiecare donator ajută la salvarea de la risipă a unei cantități de aproximativ 9 kilograme de mâncare/lună, hrană care ajunge la ONG-uri care deservesc oameni în nevoie din județele Cluj, Alba, Sibiu și Bistrița-Năsăud.
3.213 tone de alimente au fost salvate de la risipă de la înființarea Băncii Regionale pentru Alimente Cluj, din 2018 și până în prezent. Numai anul trecut cantitatea salvată a depășit 1.100 de tone. 21.000 persoane din 119 ONG-uri partenere care se ocupă grupuri vulnerabile au fost ajutate cu hrană salvată de la risipă, iar în campaniile băncii s-au implicat până acum 33 companii.
Federația Băncilor pentru Alimente din România cuprinde nouă Bănci Regionale pentru Alimente în București, Cluj, Roman, Oradea, Brașov, Timișoara, Constanța, Craiova, Galați.
Aceasta este o mare rețea națională de solidaritate la dispoziția societății, organizațiilor caritabile și a celor mai vulnerabili dintre noi, o punte între existența surplusului de alimente și cei care au mai multă nevoie de hrană.