Avram Iancu a refuzat distincția împăratului Austriei: Mi s-ar face imposibilă calea ca să mai realizez ceva în viitor
Avram Iancu recunoscut de ardeleni ca fiind „Craiul Munților” devenise, la o vârstă fragedă, de doar 25 de ani, un lider carismatic în Transilvania, incomod pentru autorităţile maghiare şi pentru cele imperiale austriece.
În decembrie 1849, soldaţii imperiali austrieci l-au reţinut pe liderul român în târgul de la Hălmagiu, cel mai important la acea dată din Țara Zarandului, însă la scurt timp au fost obligaţi să îl elibereze la presiunea moților, care se aflau în număr mare în acea zi la târg. Soldaţii au explicat că arestarea s-a făcut din greşeală.
Două luni mai târziu, Avram Iancu avea să reprezinte interesele românilor din Transilvania în faţa împăratului austriac Franz Joseph. Ulterior, împăratul austriac a semnat decoraţia „Crucea de aur pentru merite, cu coroană”, una dintre cele mai importante distincții imperiale, ce urma să îi fie acordată lui Avram Iancu, însă moțul a refuzat să o primească.
„Eu distincţia ce mi s-a acordat, pentru care în ceea ce priveşte persoana mea îi mulţumesc Maiestăţii Sale cu toată supunerea, nu o pot primi atâta timp cât acele făgăduieli nu vor fi împlinite şi dorinţele juste ale naţiunei române nu vor fi satisfăcute, fiindcă în caz contrar, făcând abstracţie de faptul că eu aş fi considerat ca un bărbat de rea-credinţă de către popor, pe care aş fi ţinut numai să-l înşel cu promisiuni goale, dar mi s-ar face imposibilă calea ca să mai realizez ceva în viitor pentru monarhul meu şi pentru naţiunea mea”, astfel şi-a motivat Craiul Munților gestul de a refuza medaliile împăratului.