Avram Iancu avea o iubită unguroaică care l-a scăpat din mâinile soldaţilor maghiari. Era de o frumuseţe vestită în întreg ţinutul Munţilor Apuseni!
În luna mai a anului 1849, maiorul oștilor maghiare, Emeric Hatvani, intra în Abrud, însoţit de 1.400 de soldaţi şi trei tunuri, pentru a-l prinde pe Avram Iancu. Supriza pentru maghiari a fost mare: Eroul moților a fost salvat de iubita sa, unguroaica – Johanna Farkas.
Háni, o adolescentă maghiară din Abrud, mai tânără decât Avram Iancu cu zece ani.
Ioan Lupaş scria că Johanna Farkas, cunoscută ca Háni, era o adolescentă maghiară din Abrud, mai tânără cu zece ani decât Avram Iancu. Hani, fiica unui avocat din Abrud. „Tatăl ei era advocatul ungur din Abrud, Toma Farkas de Alkosály, credincios al bisericii unitare, iar mamă-sa Ioana Boer, romano-cato]ică, era româncă de origine, nepoata lui Ciura (Tura) din Abrud. Iohana — născută în 1834 şi botezată în religia mamei sale — era frumuseţe vestită în întreg ţinutul Munţilor Apuseni, astfel încât numele ei de Farkas Hani era pe buzele tuturor candidaţilor de însurătoare”.
Háni l-a scăpat din mâinile soldaţilor maghiari
„Dacă Iancu în aceste momente critice n-a împărtăşit soarta tragică a colegului său Dobra şi a celorlalte victime ale furiei lui Hatvani, meritul revine tinerei sale prietene Iohanna Farkas. Precum a mărturisit mai târziu însuşi Iancu unui bun prieten al său (Nicolae Henţiu), după ce a intrat Hatvani în Abrud, Iohanna l-ar fi vestit numai decât pe Iancu rugându-l să plece fără întârziere să-şi salveze viaţa; el a ieşit prin grădină, a încălecat pe calul său de coloarea porumbului şi a plecat spre tabăra de la Câmpeni”, afirma istoricul Ioan Lupaş, în lucrarea „Avram Iancu”, publicată în volumul III al Anuarului Institutului de Istorie Naţională.
Potrivit cercetătorului român, la trei ani de la evenimentele dramatice, Iohanna Farkaş s-a căsătorit cu omul politic Dimitrie Moldovan, secretar de guvern în Transilvania şi apoi consilier în Cancelaria Curţii de la Viena. “
Johanna Farkas a decedat ca văduvă, în vârstă de 88 de ani, la 22 Martie 1922, în Sibiu.
Acuma că știm asta, ne recomandați să nu-i mai înjurăm pă unguri ?
Nici măcar de ziua lor să nu-i putem înjura ?
D-nule . Ștefan . Femeile sînt mai patrioate ! Ați auzit de Cocuța Vogoride ? Mă cunoaște dn . Nan Florin de la Depoul CFR Dej Triaj . IRLU Dej .
Prietene termina cu aburelile noi cei din Transilvania nu ve batem joc si nu ne jignim asa cum faceti voi prin alte locuri.
Aici am avut o cultura a cinstei si corectitudinii pacat ca dupa asa zisa unire sa dus naibii tot.