Bihorul dă lecții Bucureștiului: 68 de km de centuri în lucru! Fiecare oraș va avea centură de ocolire iar Oradea va avea un inel metropolitan!
Fiecare oraș din Bihor va avea centura sa. Ilie Bolojan se ambiționează să facă din Bihor județul nr. 1 la nivel de infrastructură și se pregătesște în 2025 să finalizeze o parte din șantiere demarate în ultimii ani.
În prezent, Consiliul Județean Bihor a finalizat sau are în lucru 8 drumuri noi în județul Bihor, cu o lungime totală de 68 de km:
– Centura Aleșd – 5,8 km
– Centura Beiuș – 9,3 km
– Centura Sântandrei – 5 km (finalizată și deschisă traficului)
– Centura Nojorid – 8,4 km
– Centura Sânmartin – 8 km (finalizată și deschisă traficului)
– Centura Oșorhei – 5,8 km
– Centura Biharia – 8,7 km
– Inelul Metropolitan Oradea – 17 km
@ilie.bolojan Lucrările la Centura Biharia au ajuns la 60%. Consiliul Județean Bihor are în construcție 5 centuri: 🔹 Centura Biharia 🔹 Centura Nojorid 🔹 Centura Beiuș 🔹 Centura Aleșd 🔹 Centura Oșorhei Lucrările la alte 2 centuri au fost finalizate și traficul a fost deschis. Este vorba de: ✅ Centura Sânmartin ✅ Centura Sântandrei. Toate proiectele sunt finanțate din fonduri europene.
♬ original sound – Ilie.Bolojan
@ilie.bolojan Continuă lucrările la Inelul Rutier Metropolitan, a doua centură a Oradiei. Un proiect realizat de Consiliul Județean #Bihor, în parteneriat cu @Primăria Oradea ♬ original sound – Ilie.Bolojan
@ilie.bolojan Podurile, legături între comunități. În acest mandat, pe lângă rețeaua de drumuri, am construit poduri noi și le-am reabilitat pe cele vechi, astfel încât bihorenii să aibă acces la o infrastructură mai bună între localitățile din județ.
♬ original sound – Ilie.Bolojan
@ilie.bolojan Centura Beiuș, de 9,3 kilometri, va reduce traficul din oraș. Cei care locuiesc în Tărcaia și Finiș vor fi avantajați de traseul noului drum. Legătura de 2 kilometri înspre Delani se va conecta cu drumul județean spre Roșia și va oferi un acces mai bun în zona industrială a municipiului.
♬ original sound – Ilie.Bolojan
@ilie.bolojan Circulația pe Centura Sânmartin se deschide marți, 28 mai, la ora 07:00.
♬ original sound – Ilie.Bolojan
@ilie.bolojan Astăzi s-a deschis traficul pe prima din cele 7 centuri noi construite de Consiliul Județean #Bihor. Centura Sântandrei va prelua traficul greu din localitate, va asigura o legătură mai bună cu zona Cazaban din Oradea și va conecta comuna Sântandrei și zona Giriș – Toboliu la drumul expres care leagă #Oradea de autostrada #Transilvania ♬ original sound – Ilie.Bolojan
Care sunt celelalte proiecte în derulare, pregătire documentație sau finalizate, marca Ilie Bolojan, din Bihor?
– Sunt mai multe drumuri județene în curs de modernizare sau cu lucrări finalizate. Pentru „conectivitate mare” se va lucra l drumul expres Arad-Oradea, compania aeriană Air Oradea, modernizarea aeroportului: extinderea pistei, terminalul cargo.
– Dotare cu aparatură medicală a spitalelor și parteneriatul cu medicii de familie.
– Rețeua de parcuri industriale din orașele mai mici din Bihor, plan anunțat de Bolojan încă din 2021 – la Ștei, Beiuș, Marghita, Aleșd.
– La capitolul Curățenie: platforme pentru deșeurile mari, drumuri curate, accesarea de fonduri pentru deșeuri, adăposturi pentru câinii fără stăpân.
– Realizarea unui nou centru cultural, dar vor fi realizate și lucrări de reabilitare.
– Pentru Educație: parcul științific și tehnologic, campusul școlar, centrul pentru orientare profesională.
– La Utilități Publice se anunță investiții pentru extinderea rețelelor de gaz, rețele de apă și canalizare, transport de călători integrat.
– Pe listă este și Turismul, cu următoarele investiții: drum turistic Ic Ponor – Padiș, facilităţi pentru vizitarea peșterilor, rețea de piste de biciclete, susținerea economiei locale: gastronomie și tradiții.
N-are rost să întind propozițiile, spunând că Bihorul a rămas foarte mult în urmă, față de ce prevedea strategia de dezvoltare durabilă a județului și zonei metropolitane orădene, respectiv în raport de planurile și proiectele aferente care au fost inițiate la momentul accesului la fonduri semnificative și consistente, urmare aderării României la UE în 2007. Mai sunt doar 4 ani din acest ciclu bugetar european, la care s-au adăugat și finanțările de redresare și reziliență, iar Bihorul nu va finaliza nici 50% din ce s-a prevăzut, adoptat, contractat sau angajat, din totalul programului 2007-2028 (+2 ani maxim), al programul de dezvoltare integrată și durabilă stabilit/convenit, la nivelul UAT-urilor județului, la finalul anului 2026.