Apuseni Info

Ştiri și informații non stop

Bihorul, Taiwanul Europei de Est. Va fi un hub tech uriaș: Lucrările la parcurile industriale din Aleșd, Beiuș și Marghita avansează!

Bihorul, Taiwanul Europei de Est. Va fi un hub tech uriaș: Lucrările la parcurile industriale din Aleșd, Beiuș și Marghita avansează!

Proiectul ambițios al Consiliului Județean Bihor, care vizează dezvoltarea a patru parcuri de specializare inteligentă în județ, face pași importanți înainte. Lucrările de infrastructură în Marghita, Aleșd și Beiuș avansează vizibil, în timp ce parcul din Ștei este deja finalizat.

Stadiul actual al lucrărilor:

  • Parcul din Marghita – 65% finalizat
  • Parcul din Aleșd – 55% finalizat
  • Parcul din Beiuș – 25% finalizat
  • Parcul din Ștei – 100% finalizat

Parcul din Beiuș are o suprafață de 17,51 de hectare și este situat la intrarea în oraș dinspre Oradea, pe partea stângă a Drumului European E79 (DN76). Accesul se va realiza din Centura Beiuș. În prezent, lucrările sunt realizate în proporție de 25%. Terenul a fost pregătit prin îndepărtarea vegetației și curățarea suprafeței, urmată de marcarea și delimitarea amplasamentului. Ulterior, s-au efectuat lucrări de decopertare a drumului și a fost așternut stratul de balast. În paralel, se lucrează la instalarea rețelelor de apă și canalizare, precum și la drumul de acces în parc. Lucrările sunt realizate în baza contractului semnat cu firma SC Dumexim SRL pentru proiectare și execuție. Valoarea contractului este de 27.274.953,77 lei (TVA inclus).

Cu o suprafață de  8,65 de hectare, Parcul din Aleșd este amplasat în partea de vest a orașului, cu acces dinspre Lugașu de Jos, pe DN1/E60. Lucrările au ajuns la un stadiu fizic de 55%. Se montează borduri pe marginea carosabilului și se amenajează intersecția cu DN1/E60. În etapa următoare se va efectua conexiunea la rețelele de apă și canalizare și montarea bordurilor pe trotuare. Valoarea contractului este de 13.609.082,34 lei, cu TVA inclus. Lucrările sunt executate de firma Dumexim SRL.

Cele mai avansate sunt lucrările de la Parcul din Marghita, unde stadiul a ajuns la 65%. Parcul se întinde pe 11,49 hectare și este situat în partea de sud-vest a municipiului, la ieșirea spre satul Petreu, pe partea stângă a DN19B. Accesul se face din strada Ion Luca Caragiale, apoi strada Bujorului și strada Gării. În prezent, se amenajează intersecția cu DN19, inclusiv benzile de accelerare și decelerare. Ulterior, vor începe lucrările pentru pasajul de trecere la nivel de cale ferată, urmate de instalarea stației de reglare de sector, care controlează presiunea gazului în rețea și introducerea rețelei de gaze naturale. Executantul este o asociere de cinci firme: Leko Construct SRL, Inteco Holdin SRL, Electro Excel Green Consulting SRL, Rono Aqua SRL și Caloria SRL. Valoarea contractului este de 21.753.095,89 lei, fără TVA.

Parcul din Ștei a fost finalizat în decembrie 2024. Terenul are o suprafață de 13,6 hectare și este poziționat cu acces direct la Drumul Național 75. Lucrările au fost realizate de asocierea de firme Precon Transilvania SRL (lider) și Citadina 98. Valoarea contractului a fost de  17.900.370,36 lei, fără TVA.

Aceste parcuri sunt gândite ca poli de inovație, dezvoltare economică și atragere de investiții în zonele urbane ale județului. Ele vor oferi infrastructura necesară pentru întreprinderile mici și mijlocii, contribuind direct la crearea de locuri de muncă și creșterea competitivității locale.

Finanțare mixtă, parteneriat solid

Proiectul beneficiază de o finanțare mixtă:

  • 60% din fonduri europene, prin Programul Regional Nord-Vest 2021–2027
  • 40% din bugetul Consiliului Județean Bihor

Realizarea proiectului este posibilă printr-un parteneriat eficient între Consiliul Județean Bihor, Agenția de Dezvoltare Locală Oradea (ADLO) și primăriile din Aleșd, Beiuș, Marghita și Ștei.

Impact asupra dezvoltării județului

Parcurile de specializare inteligentă au ca obiectiv principal sprijinirea mediului antreprenorial local, în special al IMM-urilor. Prin crearea unei infrastructuri moderne, atractive pentru investitori, aceste parcuri vor stimula:

  • Creșterea economică la nivel local și regional
  • Diversificarea economiei bihorene
  • Transferul de know-how și inovație
  • Oferirea de noi oportunități de angajare

Proiectul este un exemplu concret de cum fondurile europene, gestionate strategic, pot contribui la modernizarea infrastructurii economice și la reducerea dezechilibrelor dintre orașele din județ.

Loading

1 thought on “Bihorul, Taiwanul Europei de Est. Va fi un hub tech uriaș: Lucrările la parcurile industriale din Aleșd, Beiuș și Marghita avansează!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *