Apuseni Info

Ştiri și informații non stop

Biserica de lemn din Bretea Mureșană, Ilia, ridicată în 1653: A fost ctitorită de familia Giurgeştilor

Biserica de lemn din Bretea Mureșană, Ilia, ridicată în 1653: A fost ctitorită de familia Giurgeştilor

sursă foto: Discover Hunedoara

Biserica de lemn aflată la marginea satului Bretea Mureșană, în comuna Ilia poartă hramul Sfântului Dumitru și a fost construită în urmă cu mai bine de trei secole.

Inscripția, în limba română, săpată în pragul de sus al singurei intrări, ne spune că sfânta biserică a fost ctitorită de familia Giurgeştilor: „Mihoc cu muierea Ana, Pătru cu Sorica şi Nede, Brânduşe, cu toată cheltuiala, aceşti creştini, ca să fie blagosloviți de Domnul Hristos. Cu tot neamul star la „ziua” cea de judet, amin, 1653 martie 3″. (1. Costache-Panait, op. cit.,p.145).

Așadar, pisania datează momentul consacrării bisericii din Bretea Mureșeană, în vremea principelui Rakoczi, și menționează ctitorii și preotul satului. De remarcat că a doua pisanie fixează ridicarea acestei biserici pentru satul Bretea Mureșeană, infirmând tradiția aducerii ei din altă localitate. Biserica este documentată în hărțile militare austriece din secolele 18 și 19, tot pe același loc. O inscripție pe clopotul original, aflat acum în clopotnița bisericii noi, dezvăluie faptul că a fost făcut în anul 1665.

Cadrul usii bisericii este valoros nu numai datorită inscripției păstrate, ci și datorită frumuseții ornamentației. De remarcat arhaismul ferestruicilor în formă de cruce și gaură de cheie.

De-a lungul timpului, biserica a avut nevoie de mai multe reparații care au fost realizate în 1914, 1965 și 1999. Cea din urmă restaurare a redat frumusețea vechii ctitorii a Giurgeştilor.

Bibliografie: Nicu Jianu ,,Biserici de lemn din Transilvania”, Emia, 2005

sursă foto: Discover Hunedoara
sursă foto: Discover Hunedoara

Loading

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *