Biserica de zid, din Ribița, ctitorie a cnezilor Vladislav şi Miclăuş, are cel mai frumos Pantocrator din pictura medievală romanească
Biserica cu hramul “Sfântul Nicolae”, din Ribița, a fost construită la începutul secolului al XV-lea (1417) și se află pe noua listă a monumentelor istorice. Lăcașul de cult este o biserică de tip navă cu tavan, în stil romanic, cu elemente de detaliu gotice și romanice.
Arhitectura bisericii este simplă. De la intrare are un pridvor deschis, realizat din lemn şi cu acoperiş frânt în patru ape. Cel de-al doilea volum principal este cel al turlei de formă pătrată, care are la bază portalul de intrare, sculptat în piatră, de factură gotică. Corpul navei este realizat din piatră de râu şi blocuri fasonate de piatră la colţuri. În interior, pereţii sunt acoperiţi cu o frescă de stil bizantin, unică în zona Transilvaniei. Un detaliu inedit îl reprezintă fereastra acoperită de pe faţada sudică, cu ancadrament din piatră în stil gotic. Nava are un tavan drept din lemn susţinut pe grinzi transversale, încastrate în zidurile laterale. Acoperişul este simplu, în două ape, cu învelitoare din ţiglă. Ultimul volum este cel al altarului, despărţit de navă printr-o tâmplă de zid, pictată pe ambele feţe. Altarul are formă pătrată și tavan boltit.
Deși stilul arhitectural al bisericii este bizantin, totuși se pot observa elemente de stil gotic – cum ar fi la intrarea în biserică sau fereastra de pe peretele sudic – sau ale stilului romanic – fereastra altarului. Grosimea pereților este de 0,90 metri, iar pentru turn variază între 1 și 1,10 metri.
Transformările suferite de monument în a doua jumătate a secolului al XIX-lea au dus la distrugera unei părți din pictura murală și acoperirea unei alte părți.
În anul 1994, o bună parte a acestei picturi a fost readusă la lumină de către regretatul specialist Dan Căceu, fiind posibilă reconstituirea programului iconografic, ansamblul mural fiind o incontestabilă mărturie de artă bizantină.
Pictura murală de pe pereții interiori ai bisericii din Ribița se înscrie între cele mai valoroase realizări artistice ale perioadei din întreg spatiul românesc. Pe iconostasul bisericii din Ribița este pictat „cel mai frumos Pantocrator din pictura medievală romanească”, după cum afirma Dan Căceu.
Biserica din Ribița este unica biserică din Transilvania care păstrează canon iconografic aproape complet.