Când vom afla dacă statul român va plăti despăgubiri de miliarde în cazul Roșia Montană? Decizia Tribunalului de Arbitraj de la Washington vine în martie!

Când vom afla dacă statul român va plăti despăgubiri de miliarde în cazul Roșia Montană? Decizia Tribunalului de Arbitraj de la Washington vine în martie!
„Potrivit Regulii 46 a Regulamentului de Arbitraj al ICSID, Tribunalul trebuie să emită decizia sa finală către părți în termen de 120 de zile de la închiderea procedurilor, cu condiția ca Tribunalul să poată lua încă 60 de zile suplimentare dacă nu poate elabora Decizia în acest interval de timp.
Tribunalul a notificat părțile că, conform Regulii de Arbitraj 46, a prelungit perioada pentru elaborarea și semnarea Deciziei cu încă 60 de zile. Prin urmare, Tribunalul trebuie să emită Decizia până cel târziu la 12 martie 2024” a anunțat Gabriel Resouces, într-un comunicat de presă.
Despăgubirile inițiale, de 4 miliarde de dolari, cerute în tribunal, ar putea fi mai mari. Se poate adăuga și dobânda!
Proiectul Roșia Montana a început în 1997. La putere era guvern de dreapta, CDR. Canadienii care s-au angajat să ne exploateze aurul au făcut investiții serioase, în Alba Iulia construind chiar un cartier, n-au fost lăsați să continue proiectul de activiștii de mediu și de o parte a clasei politice în urma protestelor de stradă uriașe din 2013-2014.
În anul 2021, Comitetul Patrimoniului Mondial al UNESCO a admis înscrierea sitului Roşia Montană pe lista siturilor protejate de instituţie.
A urmat procesul ”Firma Gabriel Resources împotriva statului român” care s-a derulat la Tribunalul de Arbitraj. Audierile s-au ținut la sediul Băncii Mondiale din Washington.
La data opririi proiectului, în 2021, premier era Florin Cîțu care s-a arătat optimist cu privire la acest litigiu. Spunea că nu crede că România va fi obligată să plătească miliardele de dolari cerute în cadrul procesului de la Washington.
Compania Gabriel Resources a cerut despăgubiri de peste 4 miliarde de dolari pentru că a ratat derularea proiectului de la Roșia Montana. Canadienii au reclamat că, până la sistarea lucrărilor din 2013, în urma masivelor proteste din România, compania cheltuise 760 de milioane de dolari.
Despăgubirile de 4 miliarde de dolari, cerute în Tribunalul de Arbitraj de la Washington, ar putea fi mai mari, deoarece compania Gabriel Resources a cerut să se adauge și dobânda. E posibil să fie o sumă de peste 6 miliarde de dolari.
Doi premieri ai României au fost audiați la Tribunalul de Arbitraj – Emil Boc și Victor Ponta
În cadrul procesului de la Washington au fost audiați locuitori din Roșia Montana, dar și foștii premieri ai României, Emil Boc și Victor Ponta, ultimul aflat în exercițiul funcțiunii în perioada în care s-au înregistrat cele mai mari proteste din România și blocarea lucrărilor la exploatarea de aur de la Roșia Montana.