Casa lui Horea și Frasinul lui Horea, în inima Apusenilor. Obeliscul a fost ridicat după unirea Transilvaniei cu România!
Casa memorială Horea se află în satul Fericet, parte a comunei Horea. Acest sat este locul de naștere al unuia dintre liderii răscoalei țărănești din Transilvania, Horea (Vasile Nicola Ursu) (1731-1785).
Casa memorială Horea este o mică căsuță din lemn, în interiorul căreia a fost amenajat un muzeu modest. Pe fațada casei memoriale există o plăcuță pe care scrie „Aici a locuit Horea”.
În fața casei memoriale se află un bust al lui Horea, sculptat în anul 1967 de artistul Romulus Ladea.
Un pic mai în jos, pe aceeași parte a drumului, este ridicat Obeliscul lui Horea (1730-1785), inaugurată în 1934. Pe el se poate citi: „locul nașterii eroului național Nicola Vasile Ursu, HORIA, născut 1730, prins 1784, tras pe roată de Unguri 1785”
Acest obelisc comemorativ este dedicat marelui luptător pentru libertatea moților. A fost amplasat exact pe locul unde se afla casa în care Horea s-a născut și a locuit. Construcția sa a avut loc imediat după unirea Transilvaniei cu România.
În apropierea casei se află și un alt monument istoric: Frasinul lui Horea, despre care se spune că a fost plantat chiar de acesta. Acest frasin dispune de o plăcuță informativă și are steagul României arborat pe trunchiul său secular.
Accesul către casa memorială se realizează din comuna Horea, pe drumul DN 1R Huedin – Albac, intrând pe un drum asfaltat, bine semnalizat, către satul Fericet.
Intrați sub o poartă sculptată din lemn, pe care este atașat un banner ce scrie: „Drum spre Fericet – Satul lui Horea” alături de o ilustrație a chipului lui Horea.
Pe partea opusă, la ieșirea de sub poartă, același banner afirmă: „Nu uita că ești român”.