Apuseni Info

Ştiri și informații non stop

Ce abateri a constatat Curtea de Conturi la primăriile din Câmpeni și comunele din zonă în anul 2019?

Ce abateri a constatat Curtea de Conturi la primăriile din Câmpeni și comunele din zonă în anul 2019?

În cursul anului 2020, Camera de Conturi Alba a efectuat la unitățile administrativ teritoriale din Alba, un număr de 31 de misiuni de audit.

Acțiunile desfășurate de Camera de Conturi Alba la nivelul unităților administrativ teritoriale au vizat, ca sferă de cuprindere, bugetele componente ale bugetului general centralizat al UAT, precum și modul de administrare a patrimoniului public și privat al unităților administrativ-teritoriale.

La nivelul Țării Moților s-au efectuat misiuni de audit (și s-au publicat) în: orașul Câmpeni și comunele Albac, Avram Iancu, Ciuruleasa, Horea, Ocoliș, Ponor, Roșia Montană, Scărișoara, Sohodol, Vidra.

Apuseni Info vă redă abaterile și constatările identificate de Curtea de Conturi la respectivele primării dar și documentul în INTEGRALITATE pentru fiecare primărie!

Orașului Câmpeni

  • Evidența contabilă la Spitalul de Boli Cronice Câmpeni nu a fost condusă cu respectarea în totalitate a prevederilor legale în domeniu, respectiv prin înregistrarea eronată a unor cheltuieli de prestări servicii de Fizică Medicală și de Activitate Medicală Spitalicească, în sumă totală de 9 mii lei, servicii care în fapt nu au fost prestate și pentru care prestatorul a emis facturi storno. Abaterea constatată a fost remediată operativ.
  • La nivelul U.A.T.O. Câmpeni nu au fost elaborate și implementate toate standardele referitoare la dezvoltarea sistemului de control intern managerial, potrivit prevederilor legale în domeniu.
  • Au fost majorate nejustificat cheltuielile de personal la U.A.T.O. Câmpeni cu suma de 9 mii lei, prin acceptarea la plată și plata efectivă în perioada 2018-2019 a unor drepturi asimilate salariilor, reprezentând vouchere de vacanță acordate unor persoane care nu sunt îndreptățite legal să beneficieze de aceste drepturi, întrucât au depășit nivelul indemnizației lunare a funcției de viceprimar.
  • Au fost majorate nejustificat cheltuielile de capital la U.A.T.O. Câmpeni cu suma de 5 mii lei, prin acceptarea la plata și decontarea efectivă în perioada 2019-2020 a unor situații de lucrări întocmite necorespunzător, respectiv prin actualizarea cheltuielilor indirecte și a profitului, contrar prevederilor legale în domeniu, la obiectivul de investiții „Modernizare strada Fântânele” realizat în baza contractului de lucrări încheiat.
  • La nivelul U.A.T.O. Câmpeni nu s-a stabilit, înregistrat, reținut, declarat și virat la bugetul de stat, impozitul pe veniturile din salarii și asimilate salariilor în cotă de 10%, în valoare totală de 21 mii lei, în cazul voucherelor de vacanță acordate în luna noiembrie 2019 salariaților entității, contrar prevederilor Codului Fiscal. În timpul misiunii de audit s-a virat la bugetul de stat suma de 21 mii lei.
  • La nivelul Spitalului Orășenesc Câmpeni nu s-a stabilit, înregistrat și nu s-a virat la bugetul local, venituri în sumă de 2 mii lei, reprezentând cota de 50% din suma încasată în perioada 2016-2020 din închirierea unor spații aflate în domeniul public al U.A.T.O. Câmpeni și date în administrare entității verificate. Abaterea constatată a fost remediată operativ.
  • La nivelul Spitalului de boli cronice Câmpeni, operațiunea de inventariere generală a patrimoniului nu s-a efectuat cu respectarea în totalitate a prevederilor ce reglementează acest domeniu, respectiv nu au fost inventariate la termenele legale toate elementele patrimoniale deținute de entitatea auditată, iar listele de inventar utilizate nu respectă modelul stabilit de prevederile legale în vigoare.

Comuna Albac

  • La nivelul U.A.T.C Albac nu au fost actualizate și implementate toate standardele referitoare la dezvoltarea sistemului de control intern managerial, potrivit prevederilor legale în domeniu.
  • Au fost majorate nejustificat cheltuielile de personal la U.A.T.C. Albac cu suma de 2 mii lei, prin acceptarea la plată și plata efectivă a unor sporuri pentru implementarea proiectelor finanțate din fonduri europene nerambursabile, într-un procent mai mare decât cel prevăzut de actele normative din domeniu.
  • Au fost majorate nejustificat cheltuielile de personal la U.A.T.C. Albac cu suma de 9 mii lei, prin acceptarea la plată și plata efectivă în perioada 2019-2020 a unor drepturi asimilate salariilor, reprezentând vouchere de vacanță acordate unor persoane care nu sunt îndreptățite legal să beneficieze de aceste drepturi, întrucât au depășit nivelul indemnizației lunare a funcției de viceprimar.
  • Au fost majorate nejustificat cheltuielile de capital la U.A.T.C. Albac cu suma de 9 mii lei, prin acceptarea la plată și decontarea efectivă în perioada 2019 – 2020 a unor situații de lucrări întocmite necorespunzător, respectiv prin actualizarea cheltuielilor indirecte și a profitului contrar prevederilor legale în domeniu, la următoarele obiective de investiții „Reabilitare, modernizare și finalizare clădiri Liceul Tehnologic Țara Moților Albac”, „Reabilitare drum comunal, stradal și accesibilizare obiective sociale și de interes public, în comuna Albac” și „Reabilitare drum comunal DC 109 Bărăști în comuna Albac”.

Comuna Avram Iancu

  • La nivelul U.A.T.C. Avram Iancu nu s-au aplicat în toate cazurile, de către persoanele cu atribuții în acest sens, măsurile de executare silită pentru urmărirea și încasarea creanțelor a căror vechime este mai mare de 5 ani, existând riscul de prescriere a dreptului de a cere executarea silită în aceste cazuri. În timpul auditului au fost repuse în termenul de prescripție aceste creanțe bugetare prin plăți voluntare.
  • Au fost diminuate nejustificat veniturile U.A.T.C. Avram Iancu în anul 2019 cu suma de 181 mii lei, prin nestabilirea, neînregistrarea și neurmărirea spre încasare a veniturilor din valorificarea masei lemnoase din pădurea proprietate a comunei Avram Iancu și dată în administrarea Ocolului Silvic Abrud.
  • La nivelul U.A.T.C. Avram Iancu, operațiunea de inventariere generală a patrimoniului nu s-a efectuat cu respectarea în totalitate a prevederilor ce reglementează acest domeniu, respectiv nu au fost inventariate la termenele legale toate elementele patrimoniale deținute de entitatea auditată, nu s-a efectuat valorificarea rezultatelor inventarierii anuale a patrimoniului și nici nu s-a înregistrat în evidența contabilă aceste operațiuni.
  • Au fost majorate nejustificat cheltuielile de personal la U.A.T.C. Avram Iancu cu suma de 18 mii lei, prin acceptarea la plată și plata efectivă în perioada 2018 – 2020 a unor sporuri pentru implementarea proiectelor finanțate din fonduri europene nerambursabile, acordate în cazul a două persoane în procent mai mare decât cel prevăzut de actele normative ce guvernează acest domeniu, precum și încadrarea la o gradație superioară a unei persoane care nu îndeplinește cerințele de vechime în muncă stabilite de actele normative din domeniu.
  • Au fost majorate nejustificat cheltuielile de capital la U.A.T.C. Avram Iancu cu suma de 78 mii lei, prin acceptarea la plată și decontarea efectivă în anul 2019 a unor situații de lucrări întocmite necorespunzător, fiind actualizate cheltuielile indirecte și profitul, contrar prevederilor legale în domeniu, iar în unele cazuri au fost utilizate materiale neconforme față de cerințele tehnice, la obiectivele de investiții „Modernizare drum vicinal Târsa – Cândești, Județul Alba’’ și „Reabilitare clădire Școala Gimnazială”.
  • La nivelul Școlii Gimnaziale Avram Iancu nu s-au reținut garanții materiale de la gestionari și nici nu s-au încheiat contracte de garanție materială conform prevederilor legale în domeniu. Abaterea a fost remediată operativ.
  • Au fost majorate nejustificat cheltuielile materiale la Școala Gimnazială Avram Iancu cu suma de 5 mii lei, prin achiziționarea cantității de 821 litri carburant, utilizat pentru alte activități, în afara programului normal de funcționare a unității de învățământ. Abaterea a fost remediată operativ.

Comuna Ciuruleasa

  • La nivelul U.A.T.C Ciuruleasa nu au fost actualizate toate standardele referitoare la dezvoltarea sistemului de control intern managerial, potrivit prevederilor legale în domeniu. Abaterea a fost remediată operativ.
  • Au fost majorate nejustificat cheltuielile de personal la U.A.T.C. Ciuruleasa cu suma de 2 mii lei, prin acceptarea la plată și plata efectivă în anul 2019 a unor drepturi asimilate salariilor reprezentând vouchere de vacanță acordate unor persoane care nu erau îndreptățite legal să beneficieze de aceste drepturi, întrucât au depășit nivelul indemnizației lunare a funcției de viceprimar. Abaterea a fost remediată operativ.
  • Au fost majorate nejustificat cheltuielile de capital la U.A.T.C. Ciuruleasa cu suma de 21 mii lei, prin acceptarea la plată și decontarea efectivă în anul 2019 a unor situații de lucrări întocmite necorespunzător, respectiv prin actualizarea cheltuielilor indirecte și a profitului contrar prevederilor legale în domeniu, la obiectivul de investiții „Modernizare drumuri și străzi în comuna Ciuruleasa” realizat în baza contractului de lucrări încheiat. În timpul auditului au fost stabilite accesorii în valoare de 2 mii lei.

Comuna Horea

  • La nivelul U.A.T.C. Horea nu s-a înregistrat în evidența contabilă obligațiile de plată în sumă de 162 mii lei, aferente unor facturi emise de către prestatorul serviciilor de pază pădure comunală, conform contractului de prestări servicii încheiat. Abaterea a fost remediată operativ.
  • La nivelul U.A.T.C. Horea, nu au fost aplicate în toate cazurile, de către persoanele cu atribuții în domeniu, măsurile de executare silită pentru urmărirea și încasarea creanțelor, a căror vechime este mai mare de 5 ani și pentru care există riscul de prescriere a dreptului de a cere executarea silită în aceste cazuri.
  • Au fost diminuate nejustificat veniturile la UA.T.C. Horea cu suma de 198 mii lei, prin neînregistrarea în evidența contabilă a unor venituri proprii, provenite din suprasolviri, în cazul impozitelor și taxelor locale, a căror vechime a depășit termenul legal până la care contribuabilii au avut posibilitatea de a solicita restituirea sau compensarea. Abaterea a fost remediată operativ.
  • Au fost majorate nejustificat cheltuielile de capital la U.A.T.C. Horea cu suma de 5 mii lei, prin acceptarea la plată și decontarea efectivă a unor situații de lucrări supradimensionate, prin utilizarea unui coeficient superior în cazul contribuțiilor asiguratorii datorate de angajator, bugetului de stat, în cazul obiectivului de investiții „Modernizare Drum Comunal DC 125 Horea Mancești- Fericet-7300m”. Abaterea a fost remediată operativ.
  • Au fost diminuate nejustificat veniturile U.A.T.C. Horea cu suma de 37 mii lei, prin nestabilirea, neînregistrarea și neurmărirea spre încasare a veniturilor cuvenite bugetului local din închirierea unor bunuri imobile, aflate în patrimoniul entității auditate. Abaterea a fost remediată operativ, prin încasarea integrală a veniturilor stabilite, precum și a accesoriilor calculate în valoare de 3 mii lei.
  • Au fost diminuate nejustificat veniturile U.A.T.C. Horea cu suma de 4 mii lei, prin nestabilirea, neînregistrarea și neurmărirea spre încasare a redevenței datorată de beneficiarul contractului de delegare a serviciului de salubrizare. Abaterea a fost remediată operativ.
  • Au fost majorate nejustificat cheltuielile materiale la Școala Gimnazială Horea cu suma de 7 mii lei, prin acceptarea la plată și decontarea efectivă a unor servicii de telefonie mobilă – extraopțiuni, prin achiziția unui număr de 3 telefoane mobile, în condițiile în care acestea, nu sunt utilizate pentru activitatea instituției de învățământ.

Comuna Ocoliș – Urmare misiunii de audit financiar efectuată la U.A.T.C. Ocoliș, echipa de audit nu a constatat erori/abateri de la legalitate și regularitate.

Comuna Ponor

  • Evidența contabilă la U.A.T.C. Ponor nu a fost condusă cu respectarea în totalitate a prevederilor legale în domeniu, respectiv nu au fost evidențiate materialele recuperabile, în valoare de 1 mie lei, rezultate în urma modernizărilor efectuate la Școala Gimnazială „După Deal” din subordinea entității auditate.
  • La nivelul U.A.T.C. Ponor nu s-au aplicat în toate cazurile, de către persoanele cu atribuții în acest sens, măsurile de executare silită pentru urmărirea și încasarea creanțelor a căror vechime este mai mare de 5 ani, existând riscul de prescriere a dreptului de a cere executarea silită în aceste cazuri. În timpul auditului, au fost repuse în termenul de prescripție creanțele bugetare, prin plăți voluntare.
  • Au fost majorate nejustificat cheltuielile de personal la U.A.T.C. Ponor cu suma de 37 mii lei, prin acceptarea la plată și plata efectivă în perioada 2018-2020 a unor drepturi salariale reprezentând spor pentru implementarea proiectelor din fonduri nerambursabile și spor CFPP după caz, acordate unor persoane care nu sunt îndreptățite legal să beneficieze de aceste drepturi, întrucât au depășit nivelul indemnizației lunare a funcției de viceprimar. În timpul auditului s-a recuperat suma de 18 mii lei.
  • Au fost majorate nejustificat cheltuielile de capital la U.A.T.C. Ponor cu suma de 8 mii lei, prin acceptarea la plată și decontarea efectivă a unor situații de plată supradimensionate, cu lucrări nereale, neexecutate faptic, stabilite la inspecția pe teren efectuată în timpul auditului la următoarele obiective de investiții „Modernizare Școala după Deal”, „Construire grup sanitar la căminul cultural din Geogel” și „Refacere Pod Km 0+319 din localitatea Ponor”.
  • Au fost diminuate nejustificat veniturile din închirieri la U.A.T.C. Ponor cu suma de 57 mii lei, prin punerea la dispoziția unei persoane fizice, în mod gratuit, a unui imobil – pășune comunală în suprafață de 23,70 ha, contrar prevederilor legale din domeniu.

Comuna Roșia Montană

  • La nivelul U.A.T.C Roșia Montană nu au fost elaborate și implementate toate standardele referitoare la dezvoltarea sistemului de control intern managerial, potrivit prevederilor legale în domeniu.
  • La nivelul U.A.T.C. Roșia Montană nu au fost respectate în totalitate prevederile legale cu privire la angajarea, lichidarea, ordonanțarea și plata cheltuielilor instituțiilor publice, respectiv documentele care atestă bunurile livrate, lucrările executate și serviciile prestate nu au fost vizate de „Bun de plată”.
  • La nivelul U.A.T.C.Roșia Montană, operațiunea de inventariere generală a patrimoniului nu s-a efectuat cu respectarea în totalitate a prevederilor ce reglementează acest domeniu, respectiv nu au fost inventariate la termenele legale toate elementele patrimoniale deținute de entitatea auditată.
  • Au fost majorate nejustificat cheltuielile de capital la U.A.T.C. Roșia Montană cu suma de 15 mii lei, prin acceptarea la plată și decontarea efectivă a unor situații de plată supradimensionate cu lucrări nereale, neexecutate faptic, stabilite la inspecția pe teren efectuată în timpul auditului, la obiectivul de investiții „Înființare rețea apă potabilă, canalizare menajeră și stație de epurare Roșia Montană” realizat în baza contractului de lucrări încheiat. În timpul auditului, s-au calculat accesorii în valoare de 4 mii lei.
  • Au fost majorate nejustificat cheltuielile de capital la U.A.T.C. Roșia Montană cu suma de 16 mii lei, prin acceptarea la plată și decontarea efectivă în anul 2019 a unor situații de lucrări întocmite necorespunzător, respectiv prin actualizarea cheltuielilor indirecte și a profitului contrar prevederilor legale în domeniu, la obiectivul de investiții „Înființare rețea apă potabilă, canalizare menajeră și stație epurare în comuna Roșia Montană” realizat în baza contractului de lucrări încheiat. În timpul misiunii de audit, au fost calculate accesorii în valoare de 2 mii lei.

Comuna Scărișoara

  • Au fost majorate nejustificat cheltuielile de personal la U.A.T.C. Scărișoara cu suma de 13 mii lei, prin acceptarea la plată și plata efectivă în anul 2019 a unor drepturi asimilate salariilor, reprezentând vouchere de vacanță acordate unor persoane care nu sunt îndreptățite legal să beneficieze de aceste drepturi, întrucât au depășit nivelul indemnizației lunare a funcției de viceprimar.
  • Au fost majorate nejustificat cheltuielile de capital la U.A.T.C. Scărișoara cu suma de 18 mii lei, prin acceptarea la plată și decontarea efectivă în anul 2018 a unor cheltuieli cu asistența tehnică, pentru servicii care în fapt nu au fost prestate, în cazul obiectivului de investiții „Rețea de canalizare menajeră și stație de epurare a comunei Scărișoara”. Abaterea constatată a fost remediată operativ, prin încasarea integrală a prejudiciului, precum și a accesoriilor calculate în valoare de 6 mii lei.
  • Au fost majorate nejustificat cheltuielile de capital la U.A.T.C. Scărișoara cu suma de 3 mii lei, prin acceptarea la plată și decontarea efectivă a unor situații de plată supradimensionate cu lucrări nereale, neexecutate faptic, stabilite la inspecția pe teren efectuată în timpul auditului la obiectivul de investiții „Realizare dispensar medical Scărișoara”. Abaterea a fost remediată operativ prin recuperarea integrală a sumelor stabilite în timpul misiunii de audit.
  • Au fost majorate nejustificat cheltuielile de capital la U.A.T.C. Scărișoara cu suma de 79 mii lei, prin acceptarea la plată și decontarea efectivă în anul 2019 a unor situații de lucrări întocmite necorespunzător, respectiv prin actualizarea cheltuielilor indirecte și a profitului, contrar prevederilor legale în domeniu, la obiectivele de investiții „Reabilitare Drum Comunal DC 133: Lăzești – Fața Lăzești în Comuna Scărișoara”, „Stație de tratare a apei și aducțiune de apă pe 3,5 km în sat Scărișoara, Comuna Scărișoara” și „Realizare dispensar medical Scărișoara, Comuna Scărișoara”. În timpul misiunii de audit s-au calculat accesorii în valoare de 4 mii lei.
  • Au fost diminuate nejustificat veniturile U.A.T.C. Scărișoara cu suma totală de 16 mii lei, prin nestabilirea, neînregistrarea și neurmărirea spre încasare a penalităților de întârziere cuvenite pentru neîncasarea la data scadentă a veniturilor din închirierea și concesionarea bunurilor din domeniul public sau privat al entității verificate, precum și prin neindexarea chiriei în cazul unui contract de închiriere, în funcție de indicele de inflație. Abaterea a fost remediată operativ.

Comuna Sohodol

  • La nivelul U.A.T.C. Sohodol, nu au fost aplicate în toate cazurile, de către persoanele cu atribuții în domeniu, măsurile de executare silită pentru urmărirea și încasarea creanțelor a căror vechime este mai mare de 5 ani și pentru care există riscul de prescriere a dreptului de a cere executarea silită în aceste cazuri.
  • Au fost majorate nejustificat cheltuielile de personal la U.A.T.C. Sohodol cu suma de 13 mii lei, prin acceptarea la plată și plata efectivă în perioada 2018-2019 a unor sporuri pentru implementarea proiectelor finanțate din fonduri europene nerambursabile, acordate în procent mai mare decât cel prevăzut de actele normative din domeniu.
  • Au fost majorate nejustificat cheltuielile materiale la U.A.T.C. Sohodol cu suma de 6 mii lei, prin acceptarea la plată și decontarea efectivă din bugetul local a unei amenzi contravenționale aplicate de Garda Națională de Mediu pentru nerespectarea legislatiei de mediu, pentru care conducerea entității nu a procedat la recuperarea acestei cheltuieli de la persoanele răspunzătoare.

Comuna Vidra

  • Evidența contabilă la Școala Gimnazială Vidra nu a fost condusă cu respectarea în totalitate a prevederilor legale în domeniu, fiind menținută nejustificat în contul 462.01.09 „Creditori sub 1 an – alte datorii curente” suma de 6 mii lei reprezentând contravaloarea caietelor de sarcini vândute de entitate în perioada 2009-2013, sume care potrivit prevederilor legale reprezintă venit al bugetului entității. Abaterea a fost remediată operativ.
  • Evidența contabilă la Școala Gimnazială Vidra nu a fost condusă cu respectarea în totalitate a prevederilor legale în domeniu, fiind menținută nejustificat în contul 212 „Construcții” contravaloarea unor lucrări de reparații la clădirea școlii, imobil care în fapt aparține domeniului public al U.A.T.C. Vidra și este dat în administrarea instituției de învățământ. Abaterea a fost remediată operativ
  • Evidența contabilă la Școala Gimnazială Vidra nu a fost condusă cu respectarea în totalitate a prevederilor legale în domeniu, fiind menținută nejustificat în contul 151 „Provizioane” suma de 113 mii lei reprezentând contravaloarea unor drepturi salariale aflate în litigiu din anii precedenți, sume care la data auditului nu sunt certe și reale deoarece aceste drepturi au fost câștigate în instanță de către personalul unității de învățământ și inclusiv achitate. Abaterea a fost remediată operativ.
  • La nivelul U.A.T.C. Vidra nu s-a efectuat operațiunea de reevaluare a elementelor patrimoniale aflate în domeniul public și privat (bunuri de natura terenurilor și a clădirilor), contrar prevederilor legale în domeniu. În timpul auditului s-au stabilit diferențele din reevaluare la valoarea de 1.265 mii lei. Abaterea a fost remediată operativ.
  • Au fost majorate nejustificat cheltuielile de personal la U.A.T.C. Vidra cu suma de 42 mii lei, prin acceptarea la plată și plata efectivă în anul 2019 a unor indemnizații acordate consilierilor locali, precum și a unor gradații salariale acordate asistenților personali, peste nivelul celor prevăzute de actele normative în domeniu.
  • Au fost majorate nejustificat cheltuielile de capital la U.A.T.C. Vidra cu suma de 6 mii lei, prin acceptarea la plată și decontarea efectivă a unor situații de plată supradimensionate cu lucrări nereale, neexecutate faptic, stabilite la inspecția pe teren efectuată în timpul auditului la obiectivul de investiții „Reparații Școala Cu Clasele I-IV Goești și Construire Grup Sanitar Grădinița Ponorel și Școala Bobărăști”. Abaterea a fost remediată operativ prin recuperarea integrală a sumelor stabilite în timpul verificării.
  • Au fost majorate nejustificat cheltuielile de capital la U.A.T.C. Vidra cu suma de 13 mii lei, prin acceptarea la plată și decontarea efectivă în anul 2019 a unor situații de lucrări întocmite necorespunzător, respectiv prin actualizarea cheltuielilor indirecte și a profitului contrar prevederilor legale în domeniu, la obiectivul de investiții „Modernizare drumuri 1.265 42 6 13 3 interioare, Comuna Vidra” realizat în baza contractului de lucrări încheiat
  • Au fost diminuate nejustificat veniturile U.A.T.C. Vidra cu suma totală de 2 mii lei, prin nestabilirea, neînregistrarea și neurmărirea spre încasare a penalităților de întârziere cuvenite pentru neîncasarea la termen a veniturilor din chirii și concesiuni, în cazul unui contract de închiriere și a unui contract de concesiune bunuri – imobile din domeniul public sau privat al entității verificate. Abaterea a fost remediată operativ.

Loading

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *