Apuseni Info

Ştiri și informații non stop

Cea mai mare clădire medievală în stil gotic din Apuseni se află în „satul cu cinci biserici” Baia de Criș

Cea mai mare clădire medievală în stil gotic din Apuseni se află în „satul cu cinci biserici” Baia de Criș

foto: www.gohunedoara.com

Cea mai mare clădire medievală în stil gotic din Țara Zarandului se află în „satul cu cinci biserici”, Baia de Criș, arată Direcția Generală de Administrare Monumente și Promovare Turistică Hunedoara.

„În „satul cu cinci biserici”, așa cum este numită Baia de Criș datorită diversității confesionale a comunității, se află cea mai mare clădire medievală în stil gotic din Țara Zarandului – Biserica Mănăstirii Franciscane.

Arhitectura sa gotică se remarcă prin bolta ogivală, ferestrele înalte, prevăzute cu rozete, arcul triumfal și pilaștrii masivi, externi, care au rolul de a sprijini zidurile.

Edificiul a fost clădit spre sfârșitul sec. al XIV-lea și restaurat în sec. al XVIII-lea după ce, timp de aproape două secolele a fost lăsat abandonat.

În urma incendiului pe care l-a suferit spre sfârșitul secolului al XVI-lea, acoperișul a fost distrus, bolta ogivală s-a prăbușit, iar frescele și întregul mobilier au dispărut.

Pe parcursul sec. XVIII, călugării franciscani au restaurat edificiul, în prezent biserica având aspectul conferit de aceste lucrări. Câteva elemente au fost reconstruite în stil baroc, precum bolta bisericii și turnul înalt, care astăzi însă nu mai există.

Din timpul restaurării datează două altare laterale, amvonul și trei basoreliefuri reprezentând scene din patimile Domnului. Altarul principal în stil baroc a fost înlocuit în sec. XIX, cu un altar neogotic, dar partea centrală a acestuia se regăsește astăzi în interiorul bisericii.

Pictura din interiorul bisericii franciscane constă în trei tablouri pictate în anul 1898, reprezentând Sfânta Treime, sfântul Ioan de Capistrano și Maica Domnului.

Edificiul aparține parohiei romano-catolice, fiind deservit de călugării franciscani” descriu obiectivul turistic cei de la Direcția Generală de Administrare Monumente și Promovare Turistică Hunedoara.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *