Cluj-Napoca, primul oraș în România, fără fumat în stațiile de transport în comun, în parcuri și bazele sportive

Cluj-Napoca devine primul oraș din România care introduce interdicții stricte privind fumatul în spațiile publice esențiale: stațiile de transport în comun, parcurile și bazele sportive. Este un pas major în direcția protejării sănătății publice, aliniindu-se la modele adoptate deja în marile orașe europene, unde astfel de măsuri sunt de mult considerate normale.
Anunțul a fost făcut de primarul Emil Boc, care a lansat în dezbatere publică un proiect de hotărâre privind extinderea restricțiilor anti-fumat. Dacă va fi aprobat, regulamentul va intra în vigoare în a doua parte a anului 2025, după o perioadă de tranziție.
„A fost pus în dezbatere publică proiectul de hotărâre de Consiliu Local de interzicere a fumatului în stațiile de transport în comun, în parcurile publice și în bazele sportive aflate în proprietatea municipalității.
În parcurile publice, cât și în bazele sportive, Primăria Cluj-Napoca va amenaja zone speciale în care se va putea fuma și le vom semnaliza corespunzător (…) Este un pas firesc spre un oraș mai sănătos și mai civilizat” a anunțat Emil Boc.
Ce prevede proiectul?
- Interdicție totală a fumatului în stațiile de transport public – fie că sunt acoperite sau nu;
- Fumatul va fi permis în parcuri și baze sportive doar în zone special amenajate, clar semnalizate;
- Țigările electronice și dispozitivele de tip IQOS sunt tratate la fel ca produsele clasice din tutun;
- Pentru marile evenimente publice (precum Untold sau Electric Castle), vor fi necesare spații dedicate pentru fumători, începând cu edițiile din 2026;
- Încălcarea acestor reguli va fi sancționată cu amenzi între 100 și 500 de lei, aplicate de Poliția Locală.
Reguli noi și pentru festivaluri: Untold și Electric Castle vor avea zone pentru fumători
Proiectul prevede și reglementări clare pentru evenimentele mari organizate în oraș, precum Untold sau Electric Castle (deși acesta are loc în comuna Bonțida, beneficiază de sprijin logistic din partea Clujului). Începând cu anul viitor, organizatorii vor fi obligați să amenajeze spații speciale pentru fumători.
Totuși, pentru a nu afecta organizarea edițiilor din acest an, noile reguli nu se vor aplica imediat în cazul festivalurilor, autoritățile oferind astfel predictibilitate și timp de adaptare.
Cum se compară Clujul cu orașele din Europa?
Orașe precum:
- Barcelona,
- Milano,
- Paris,
- Stockholm,
- Oslo,
au implementat interdicții similare în spațiile publice – în unele cazuri chiar mai extinse, incluzând plajele, parcurile de distracții și zonele istorice.
De exemplu, în Barcelona, fumatul este complet interzis pe toate plajele orașului încă din 2022. În Paris, există numeroase parcuri și grădini publice în care fumatul este interzis total, iar în Milano, din 2021 nu se mai poate fuma în stații, locuri de joacă sau în apropierea școlilor.
Cluj-Napoca face astfel un pas important către standardele europene, consolidându-și poziția de oraș inovator și preocupat de sănătatea și confortul locuitorilor săi.
@cluj.1 Emil Boc propune interzicerea fumatului complet în stațiile de transport și parțial în parcuri și baze sportive. #cluj #clujnapoca #clujnapoca_city #fumat #boc #emilboc #interzicerefumat #statiitransport #parcurisportive ♬ sunet original – Cluj 1
Pentru țigările clasice inteleg, mai ales aproape de locurile de joaca, etc, dar pentru restul dispozitivelor? Iqos nu afecteaza persoanele din jur nici in spatii inchise