Constructorii din zona Transilvaniei lansează la Cluj o filială a Patronatului Societăților din Construcții. Alexandra Stoica: „Este grav faptul că în România prevederile fiscale se schimbă de la o lună la alta!”
Constructorii din Transilvania vor lansa la Cluj – Hotel Napoca, în 28 noiembrie, ora 18, Filiala Transilvania a Patronatului Societatilor din Constructii, un eveniment care marchează o etapă importantă în creșterea reprezentativității breslei constructorilor în Ardeal.
„Patronatul Societăților din Construcții – Filiala Transilvania este deci o subdiviziune care se ocupă de specificul pieței și al regiunii Transilvania, care include județele din centrul și nordul țării si reprezintă interesele angajatorilor din domeniul construcțiilor din zona Transilvaniei, unii dintre cei mai importanți actori din industria construcțiilor la nivel regional” anunță organizatorii evenimentului.
Programul evenimentului:
- 18:00 Primirea participantilor
- 18:30 Deschiderea evenimentului si discursurile Invitatilor Speciali
- 18:45 Prezentare Conducerea Patronatului Societăților din Construcții – Filiala Transilvania
- 19:00 – 22:00 Networking intre reprezentantii companiilor de constructii
Pentru participare va invitam sa completati formularul din link: https://forms.gle/6BYvj6Ntj2skwzNA7
Apuseni Info a contactat-o pe președintele filialei, Alexandra Stoica pentru a aflat planurile de viitor ale filialei și posibilele pericole fiscale la adresa breslei constructorilor care se vor ivi în 2025.
Apuseni Info: Care sunt planurile filialei pentru 2025 ?
Alexandra Stoica: „In primul rând, fiind o filială proaspăt inființată la finele anului 2024 ne propunem desigur consolidarea filialei, atragerea unui număr cât mai mare de membrii IMPLICAȚI in activitatea filialei si constienți de provocarile sectorului din care facem parte, care să vină cu dorința de a interveni proactiv, prin propunerea de solutii si initiative – chiar si legislative, care să ne propulseze spre o eficiență sporită in sectorul construcțiilor – instalațiilor, spre o atragere si păstrare mai ușoară a resurselor materiale si umane – care ne sunt atât de necesare in cadrul activității noastre.
Desigur, că nu vom neglija nici noile provocări aduse sectorului de constructii – instalații de legislatia europeană (Green Deal Innitiative) – si anume necesitatea de a construi clădiri sustenabile si eficiente energetic – de tip Nzeb (Nearly Zero Energy Buildings), in vederea atingerii targetelor de reducere a emisiilor de carbon cu 55% până in 2030 si neutralitatea climatică până in 2050 – , prin activităti de decarbonizare a tuturor proceselor economice – dar in special a celor vizând activitătile de productie, constructii si mobilitate ( transport ) sustenabil”.
Apuseni Info: Cum evaluați posibilele modificări fiscale în domeniul construcților în 2025 ?
Alexandra Stoica: „Cum evaluati posibilele modificari fiscale in domeniul constructiilor in 2025?
Din păcate, SEMNE BUNE ANUL N-ARE, desi initial Guvernul României a declarat că, datorită faptului că CONSTRUCTIILE sunt considerate INDUSTRIE STRATEGICĂ, vom beneficia de stimulente fiscale pe o perioadă de 10 ani, adică până in 2028.
Din păcate, așa cum greșit ne-am obișnuit in România, promisiunile guvernamentale sunt făcute ca să fie incălcate, astfel incă de la finalul anului trecut ne-am pricopsit cu impozitarea suplimentare cu 10 % CASS pe fondul de salarii, si cresterea salariului minim brut din constructii de la 3000 ron – 4000 ron. La aceste două măsuri total neașteptate si nepopulare, s-au adăugat si impozitarea concediilor medicale si impozitarea tichetelor de masă. Toate aceste inconveniențe s-au produs in decurs de o lună , aruncând practic in aer toate bugetele si planurile de business pe care orice companie de construcții si le face inainte de a lua o lucrare, sau inainte de a participa la o licitatie.
Să nu uităm că, in general lucrarile medii si mari de constructii si intrastructură se intind pe o perioadă de min 1 an – mergând până la câtiva ani – ceea ce implică din partea companiilor planificare de bugete multianuale chiar si pentru o singură lucrare.
Este grav faptul că in România prevederile fiscale se schimbă de la 1 lună la alta, chiar si contrar precizărilor CODULUI FISCAL – având ca singură rațiune nevoia guvernamentală de finantare. Asa ceva nu ar trebui să se intâmple in nici o țară europeană. Si de regulă, nu se intâmplă.
In acest an, tot in decursul lunii octombrie, au apărut in presa economică de specialitate unele „zvonuri” cu caracter pregătitor care precizează realizarea unei reduceri „graduale” a stimulentelor fiscale pentru personalul angajat în sectorul construcțiilor, pînă in iulie 2025.
Personal, consider că o luare de poziție de către firmele care activează in domeniu ar fi absolut necesară”.
Președintele filialei, Alexandra Stoica, este director general al DAS Engineering Grup, una dintre cele mai importante companii de instalații din Ardeal. Alexandra Stoica a fost recent premiată în cadrul evenimentului The Voices of Business Awards 2024 – Cluj, Bistrița-Năsăud, Mureș, Sălaj și a participat ca invitat special la Construction & Infrastructure Summit, inițiat de platforma X Party & Networking, cea mai mare serie de evenimente de profil din România, al cărui fondator este dl. Florin Bugnar.