Apuseni Info

Ştiri și informații non stop

Cristian Șipoș: George Simion, singurul candidat la președinție care a venit cu un set de măsuri economice

Cristian Șipoș: George Simion, singurul candidat la președinție care a venit cu un set de măsuri economice

AUR este singurul partid parlamentar din România care până astăzi a venit cu un program coerent pentru alegerile prezidențiale și parlamentare, în special cel economic.

„George Simion, singurul candidat la președinție care a venit cu un set de măsuri economice. Cred că discuția din această toamnă trebuie să fie pe cifre, pe date, pe propuneri de măsuri concrete și mai ales pe reindustrializarea Românei și absorbția forței de muncă naționale.

În acest moment, prioritatea noastră este să-l susținem pe George Simion în toate demersurile sale pentru a deveni președintele țării și pentru a repune România în matca normalității economice și sociale” a declarat liderul AUR Cluj, Cristian Șipoș.

Concret, ce măsuri economică propune AUR?

  • AUR va susține reindustrializarea Românei și absorbția forței de muncă naționale. Vom încuraja fluxurile economice apte să genereze efecte de relație interne (naționale) în alte industrii sau servicii, în educație, cultură etc. Nu considerăm fezabil proiectul unei autosuficiențe industriale, însă vom urmări specializarea României pe produse de mare intensitate tehnologică, în colaborare cu parteneri externi, așa încât productivitatea să fie cât mai aproape de potențialul real al țării. Vom lucra îndeaproape cu Academia Română pentru stabilirea concretă a politicilor sectoriale.
  • Vom susține capitalul românesc pentru a-și crește și recupera ponderea în PIB (pondere aflată actualmente sub 45%) și să se extindă în afara țării. AUR consideră de interes strategic creșterea numărului de proprietari de afaceri, a capitalului autohton și întărirea spiritului antreprenorial. În ceea ce privește capitalul străin, vom promova în special investițiile directe, în bunuri de capital, infrastructură și mai cu seamă în industriile și serviciile cu conținut tehnologic ridicat. Capitalul speculativ va fi tolerat atât timp cât servește interesele românești de refinanțare. Vom acorda importanță companiilor de stat, acestea având rol strategic în planul securității naționale, și le vom reorganiza după principiul ierarhiei competențelor, prin depolitizare și reprofesionalizare, iar apoi le vom recapitaliza pentru a-și putea îndeplini rolul lor în țară și în afara țării.
  • Una din țintele noastre prioritare este ca România să atingă, până în anul 2028, media europeană la indicatorul PIB/locuitor în metodologia PPS (azi suntem la 72%). Pentru aceasta, gradul de ocupare în economia națională, productivitatea muncii și veniturile trebuie să crească.
    • Intensitatea, orientarea și amploarea procesului economic se repercutează asupra calității vieții și se oglindește în realitatea demografică – emigrație, natalitate. În prezent, accesul la hrană în România este semnificativ sub cel al statelor dezvoltate: 40% din bugetul unei familii este destinat hranei, în timp ce în Franța, de pildă, doar 13,6%. În acest sens, vom dezvolta politici industriale, comerciale, agricole, energetice, fiscale etc. pentru combaterea sărăciei – a doua cea mai mare din Europa și a inegalității sociale, care a crescut dramatic în ultimii 10 ani, fiind cu mult peste media europeană.
    • AUR va susține activitatea economică în funcție de următoarele criterii: contribuția adusă la venitul național, productivitatea muncii (valoarea adăugată în unitatea de timp), contribuția la diminuarea decalajelor sociale/regionale și scala salariilor – corelarea acestora cu intensitatea muncii. Toate acestea trimit, de fapt, la contribuția pe care o are capitalul la utilizarea mai eficientă a resursei naționale (umane, materiale și financiare), de care depinde creșterea pieței interne. La rândul ei, o piață internă consistentă se determină reciproc cu puterea clasei de mijloc. Piața internă puternică este și condiția unității economice a țării.
    • Deși productivitatea s-a dublat față de anul intrării în UE, în continuare este mult mai redusă decât țările UE (între 3,8 și 9,6 ori), ceea ce impune implementarea unor măsuri specifice de ieșire din „capcana venitului mediu” pentru unele dintre industrii. România va trebui să dobândească o stabilitate fiscală mult mai bună și să atingă nivelul de colectare al impozitelor din Uniunea Europeană. Dacă în Uniunea Europeană bugetul public are în prezent, în medie, venituri de 45% din PIB, în România acest procentaj ajunge la 32%, situație care trebuie schimbată.
    • AUR va avea ca obiectiv de etapă creșterea veniturilor bugetare la minimum 40% din PIB. Fiscalitatea trebuie regândită așa încât să încurajeze spiritul antreprenorial, acele activități și ocupații care au cea mai mare contribuție la venitul național.
    • Alianța pentru Unirea Românilor consideră imperios necesară reducerea deficitului comerțului cu bunuri sub 10 miliarde de euro/an până în 2028, prin reindustrializarea inteligentă a țării, cu accent pe industriile cu valoare adăugată mare. Unul dintre obiectivele noastre prioritare îl constituie creșterea excedentului comerțului internațional cu servicii la peste 15 miliarde de euro/an, prin creșterea ponderii serviciilor asociate IT&C și a turismului.

Pentru a citi tot programul de guvernare, click aici – https://partidulaur.ro/program/

Loading

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *