Apuseni Info

Ştiri și informații non stop

Cu Regulamentul Consiliului Local Beiuș la Prefectura Bihor!

Cu Regulamentul Consiliului Local Beiuș la Prefectura Bihor!

Miercuri, 26 mai, în cadrul ședinței de Consiliu Local al municipiului Beiuș s-a propus votarea actualizării Regulamentului Consiliului Local al Municipiului Beiuș, însă consilierii locali și primarul au convenit în final să amâne votul pe săptămâna viitoare pentru o consultare tehnică, juridică, la Prefectura Bihor.

„Prin Ordinul 25/2021 al Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației s-a aprobat noul model orientativ al „Regulamentului de organizare și funcționare a consiliului local”, iar în urma unei adrese de la Prefectură trimisă în 27 ianuarie 2021, Regulamentul trebuia actualizat până la 1 mai 2021. Fiind vorba de Regulamentul după care funcționăm, personal i-am acordat o mult mai mare atenție pentru că mi-am dorit ca măcar acest document să fie fără cusur. Prin urmare mi-am notat mai multe observații și am făcut două amendamente scrise, după cum urmează:

  1. Amendament de completare.
    Propun modificarea Art. 28.12 ”Abținerile se numără la voturile împotrivă” care se va completa cu: ”Refuzul exprimării votului de către consilieri se consideră abținere de la vot și se numără ca atare”. Așadar forma articolului va fi: ”Abținerile se numără la voturile împotrivă. Refuzul exprimării votului de către consilieri se consideră abținere de la vot și se numără ca atare.” Motivare amendament: fac această propunere pentru a nu se mai ajunge în situația de la ședința de CL din 23.04.2021 când mai mulți consilieri locali printre care mă număr și eu, nu am ridicat buletinul de vot, iar apoi au apărut discuții de ce voturile noastre au fost trecute la abțineri. Nu am găsit nicio prevedere legislativă în acest sens, când cineva refuză buletinul de vot, prin urmare cred că această completare în regulament este binevenită.
  2. Amendament de completare
    Introducerea Art. 28.17 care să aibă următorul conținut: ”La votul deschis, consilierii locali care votează împotrivă sau se abțin trebuie să își motiveze votul. Dacă un grup de consilieri votează împotrivă sau se abțin, e suficient ca liderul de grup să motiveze.” Motivare amendament: Acest lucru este util pentru ca inițiatorul proiectului de hotărâre să știe cum să îmbunătățească pe viitor proiectul, mai ales dacă acesta nu trece. Totodată cred că este o dovadă de responsabilitate față de cetățeni ca aceștia să știe de ce nu ai fost de acord cu un proiect, argumentându-ți public poziția.
Emil Popa, consilier local al municipiului Beiuș – USR Plus

Imediat după citirea amendamentelor în plen s-au iscat discuții aprinse ajungându-se până la afirmații de genul, și citez din afirmația unui consilier local cu vechime și experiență prin consilii și politică: ”Nu consider că trebuie să-mi motivez votul! Fiecare votează cum dorește!” Cu alte cuvinte, votez cum ”vrea” mușchii mei… și nu dau socoteală, nici explicații! Apoi s-a petrecut un lucru ciudat când s-a trecut la votarea amendamentelor pe rând. Primul amendament a trecut cu 9 voturi ”pentru”, dar, după aceea, la observația dlui primar că ”ar trebui să ne limităm la codul administrativ”, majoritatea consilierilor au rămas descumpăniți nemaiștiind cum să voteze și… ce votează… unii fiind cu mâna pe sus deși ar fi trebuit să o țină jos conform subtilei directive de partid. După alte clarificări șușotite, dumirindu-se ce se întâmplă și, deși ar fi dorit să susțină amendamentul, cu excepția mea și a colegului Sorin Briscan, restul s-au abținut sau au votat împotrivă. Mai mult, s-a propus amânarea dezbaterii întregului Regulament pentru ședința următoare, votându-se ca atare prin abținere. Totodată s-a promis și solicitarea unui punct de vedere de la Prefectură” a anunțat consilierul local USR Plus, Emil Popa.

Loading

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *