Cum au fost 11 liceeni bihoreni întemniţaţi de securitate: Erau „deparazitaţi“ cu DDT și anchetați în toiul nopții!
După ce regele Mihai a fost forțat să abdice pe 30 decembrie 1947, un grup de tineri idealiști din Bihor, majoritatea liceeni, s-a unit într-o organizație anticomunistă, hotărâtă să răstoarne regimul sovietic prin luptă armată, alături de partizanii ascunși în Munții Apuseni.
Această inițiativă a avut loc în toamna anului 1948, sub conducerea lui Dumitru Oprea, un sublocotenent în rezervă de 25 de ani, care lucra ca notar în zona Beiușului. El fusese exclus din profesie de către comuniști pentru că îi ajutase pe țărani să-și înregistreze pământurile în mod legal.
Organizația a fost numită G4 – Grupul celor 4, deoarece era condusă de patru lideri principali și avea ca obiectiv aprovizionarea partizanilor din Munții Apuseni cu alimente, arme și informații. Planul tinerilor din G4 era ca, odată cu sosirea americanilor, toate grupurile de partizani să fie pregătite pentru a coordona simultan o revoltă anticomunistă la nivel național.
G4 era organizată pe două grupuri. Primul grup trebuia să plece în munţi cu sublocotenentul Oprea şi era alcătuit din şase elevi ai Liceului Comercial Oradea, al doilea grup avea misiunea de a-i aproviziona pe cei din munţi, de a procura arme.
„Atuncea aşa se zicea: că vor veni americanii şi partizanii au obligaţia de a ajuta să fie paraşutaţi şi să fie apăraţi de comunişti, care i-ar fi împuşcat“, relatează Aurel Brazdă unul dintre membrii organizaţiei, într-un volum de istorie orală editat de Institutul de Investigarea Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc.
Înainte de a porni în misiune, membrii G4 au acoperit zidurile palatelor din centrul Oradei cu manifeste.
Grupul a plecat în misiunea montană în martie 1949 însă rapid a fost prins de securitate.
Membrii G4 au fost acuzați de complot împotriva ordinii sociale, fiind etichetați drept „agenți ai imperialismului american” și forțați să admită atât fapte reale, cât și fabricate, în urma torturilor la care au fost supuși. Întemnițați în condiții inumane, înfometați, lipsiți de somn, brutalizați și supuși la chinuri fizice și psihice, în special pe timpul nopții, tinerii se străduiau să își mențină sănătatea mentală.
Apuseni Info vă invită să vizionați un mini documentar, marcă a Memoria Rezistenței, cu toată istoria G4, istorisită de unul dintre membri săi – Aurel Brazdă