Derogările de la suprafața de spațiu verde la sol pot produce la Cluj drame ca în Spania? Goțiu: „Doamne feri de așa furtuni pe la Cluj!”
Activistul civic și fostul senator Mihai Goțiu a comentat pe Linkedin evenimentele dramatice din Spania și ne avertizează că în lipsa prevenției și în România putem avea parte de astfel de drame.
La capitolul așa da în administrație, Goțiu consideră că primarul din București, Nicușor Dan, are curajul să spună lucrurilor pe nume, însă la Cluj, situație este diferită după ce primarul Clujului, Emil Boc, recent, „a susținut și a trecut prin Consiliul local, derogarea pentru proiectul celui mai mare viitor mall din țară, pe platforma Iulius Carbochim, prin care suprafața de spațiu verde la sol a fost redusă de la 30% la 20%”.
Spania a fost devastată recent de furtuna DANA. Autorităţile spaniole anunţă că cel puţin 205 de oameni, inclusiv mai mulţi copii, au murit în Valencia, iar alţii sunt căutaţi cu disperare.
Se poate produce tragedia și în România?
Mihai Goțiu: „Să fim conștienți de un lucru – noi oamenii (ca ființe pretins inteligente) avem o uriașă responsabilitate pentru amploarea unor asemenea fenomene și pentru gravitatea efectelor lor. Pe de o parte, pentru că schimbările climatice le amplifică violența, pe de altă parte, pentru că refuzăm să ne adaptăm.
Am mai scris de Nicușor Dan pe aici, că are curajul să spună lucrurilor pe nume și să acționează chiar și atunci când riscă să devină nepopular (…)
La polul opus e primarul Clujului, Emil Boc, care, recent, a susținut și a trecut prin Consiliul local, derogarea pentru proiectul celui mai mare viitor mall din țară, pe platforma Iulius Carbochim, prin care suprafața de spațiu verde la sol a fost redusă de la 30% la 20%. Doamne feri de așa furtuni pe la Cluj. Dar hai să mai citim ce spun și specialiștii: că dacă în sudul și estul României ne așteptăm reduceri ale precipitațiilor și deșertificări, în zona de nord-vest (pe la Cluj adicălea), schimbările climatice ne vor aduce precipitații în plus. Dar nu în mod constant, ci în cadrul unor fenomene extreme, din ce în ce mai dese și mai violente ca amploare. Hai să mai dăm derogări. Și apoi să aruncăm vina pe americani, pe ăia cu HAARP și alte tâmpenii cu orașe pușcării și făină de greier…”.
În doar opt ore a plouat în Spania cât într-un an, apa distrugând drumuri, căi ferate şi poduri după ce râurile au ieşit din matcă.
Numărul victimelor este posibil să continue să crească, zeci de persoane rămânând încă dispărute, a declarat vineri seara Angel Victor Torres, ministrul responsabil cu relațiile regionale în Spania, într-o conferință de presă.
Aproape 75.000 de gospodării continuă să fie fără curent electric, iar pompierii au fost nevoiți să extragă combustibil din autovehiculele abandonate în timpul inundațiilor pentru a alimenta generatoarele și a restabili rețeaua de electricitate.
De asemenea, mii de hectare de terenuri agricole au fost afectate de inundații în această zonă, care produce aproape două treimi din citricele din Spania, cel mai mare exportator mondial de portocale.