Drumul Apusenilor, cea mai nouă şi frumoasă şosea de vis din România: La concurență cu Transalpina şi Transfăgărăşan!
Un drum spectaculos printre semeții munți Apuseni, o adevarată capodoperă a infrastructurii, care străbate un peisaj de poveste și legendă a fost recent dat în folosinţă în județul Cluj iar spre finalul cel mai probabil și în județul Bihor.
Poate concura, alături de Transalpina şi Transfăgărăşan, pentru titlul de cea mai frumoasă şosea din România. Se numeşte Drumul Apusenilor, leagă Cluj de Bihor şi sunt şanse infinite să fie o poartă deschisă turismului.
Şoseaua montană din Apuseni a fost realizată în doi ani de concernul Strabag. O zonă de munte greu accesibilă la care s-a muncit enorm. Au fost excavate peste 62.000 de metri cubi de terasamente şi s-au turnat 51.000 tone de mixtură asfaltică, iar podul care traversează Crişul Repede s-a realizat din grinzi de peste 50 de tone.
De la intrarea în localitatea Valea Drăganului, de unde începe Drumul Apusenilor, au fost construite 9 kilometri de trotuare şi au fost modernizate 80 de podeţe şi şapte poduri. La fel ca în ţările civilizate unde şoselele sunt adevărate bijuterii, Drumul Apusenilor are 7 staţii de autobuz, 5 zone de parking auto şi au fost amenajate peste 50 de intersecţii cu drumurile laterale.
De asemenea, în vederea creşterii siguranţei rutiere au fost montaţi 10,6 km de parapeţi metalici, au fost construiţi 7,2 km de ziduri de sprijin şi s-a realizat întreg sistemul de semnalizare şi marcaj auto.
Ce spune liderul județului Cluj, Alin Tișe, despre superbul drum finalizat în cel mai bogat județ al țării?
„Drumul Apusenilor traversează trei judeţe. Este un proiect care a costat peste 130 de milioane de lei şi pe care l-am realizat prin cofinanţare cu fonduri europene. Importanţa acestei investiţii din fonduri europene este una aparte, întrucât drumul traversează una dintre cele mai atractive şi spectaculoase zone ale Munţilor Apuseni. În plus, vor fi create, în mod evident, noi oportunităţi reale de dezvoltare economică, socială şi turistică”, a declarat Alin Tişe, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj.