Fifor: România are potențialul de a majora producția de energie electrică în centralele pe bază de lignit și huilă, ceea ce ar permite creșterea producției de energie electrică și scăderea prețurilor acesteia
O recentă vizită a senatorilor din Comisia Economică din Senat la Complexele Energetice Oltenia și Hunedoara a evidențiat că producția de energie electrică a acestora ar putea crește semnificativ, odată ce vor fi depășite câteva obstacole și cu investiții rezonabile în retehnologizare și asigurarea de forță de muncă.
„În contextul actual, se impune renegocierea angajamentelor asumate de România prin PNRR cu privire la închiderea capacităților de producere a energiei electrice pe bază de lignit și huilă, în sensul amânării termenelor stabilite, astfel încât procesul de tranziție să fie făcut într-o manieră responsabilă, cu gestionarea eficientă a consecințelor economice și sociale.
În urma vizitei în cele două Complexe Energetice, s-a constatat că funcționarea la întreaga capacitate a centralelor electrice este împiedicată în special de doi factori: lipsa materiei prime, a cărbunelui și lipsa resursei umane calificate.
In principal, problemele care țin de lipsa cărbunelui pot fi rezolvate dacă se elimină unele bariere birocratice, care împiedică exploatarea unor zăcăminte la capacitate. Lipsa personalului calificat poate fi rezolvată tot administrativ, prin asigurarea angajării pe perioadă nedeterminată, ceea ce ar convinge oamenii să se angajeze din nou în exploatările de cărbune, asta în zona CE Oltenia.
In zona CE Hunedoara, este nevoie de o retehnologizare a minelor, ceea ce implică resurse financiare rezonabile, existând deja estimări de costuri pe fiecare exploatare minieră în parte. Totalul ar fi de aproximativ 25 milioane euro pentru retehnologizări care ar permite alimentarea cu cărbune a centralei Paroșeni astfel încât aceasta să nu funcționeze doar 2 zile/săptămână, ca în prezent. Funcționarea la capacitate a centralei Paroșeni ar aduce un surplus de energie electrică în sistem, ceea ce ar asigura reducerea prețului acesteia.
Deci, pentru a asigura un aport sporit de energie electrică în sistem, trebuie renegociate condițiile din PNRR, în ceea ce privește calendarul decarbonizării și închiderii etapizate a centralelor pe cărbune și în același timp, trebuie depășite barierele birocratice și asumat un program investițional de urgență pentru retehnologizări la exploatările miniere și la grupurile energetice care încă nu au fost retehnologizate”, afirmă președintele PSD Arad, deputatul Mihai Fifor.