Apuseni Info

Ştiri și informații non stop

Firmele românești trebuie să recucerească piața internă. Remus Lăpușan: Vizăm creșterea cu 20% a producției de alimente procesate în România!

Firmele românești trebuie să recucerească piața internă. Remus Lăpușan: Vizăm creșterea cu 20% a producției de alimente procesate în România!

Domnule Lăpușan, candidatul PSD pentru alegerile prezidențiale, Marcel Ciolacu, a vorbit mult în ultima vreme despre reindustrializarea României. Ce înseamnă concret acest lucru, în special pentru clujeni?

Reindustrializarea României este unul dintre punctele cheie ale programului de guvernare cu care noi, cei de la PSD, venim în fața românilor pentru a le cere votul de încredere. Asta înseamnă sprijinirea întreprinderilor românești din sectoarele strategice pentru îmbunătățirea capacității de producție pentru bunuri și servicii de larg consum, astfel încât  să cumpărăm preponderent produse românești. Pentru asta, punem la dispoziție fonduri europene și guvernamentale, dar și un pachet de facilități fiscale.

Să vă dau câteva exemple concrete: avem un program de sprijin pentru marea industrie din România, de 1 miliard de euro, pentru sprijinirea companiilor din metalurgie, siderurgie și industria chimică. Există deja un trend european în direcția decarbonării, la care trebuie să ne aliniem și noi. Astfel, zona Cluj-Dej-Turda-Câmpia Turzii își poate recâștiga statutul de hub metalurgic și siderurgic.

Mai departe, avem un program de stimulare a producției autohtone de medicamente și de stimulare a cercetării în industria farmaceutică: scutim companiile de profil de plata impozitului pe profit pentru un interval de 5 ani de la punerea în funcțiune a investițiilor în capacitate de producție; de asemenea, vom aloca cel puțin 100 de milioane de euro anual pentru activități de cercetare și inovare în industria farma. Avem deja o fabrică de medicamente în Cluj-Napoca, și avem și una dintre cele mai performante școli de medicină și farmacie din România, care poate livra resursă umană de calitate pentru partea de cercetare-inovare.

Vrem să dezvoltăm industria materialelor de construcții: guvernul PSD va aloca 650 milioane de euro de la buget pentru creșterea producției interne de materiale de construcții în următorii 6 ani. Cu acești bani, se vor finanța până la 75% din cheltuielile eligibile ale proiectelor de investiții. Din nou zona noastră este avantajată, pentru că avem fabrici de cărămidă, de ciment, avem cariere de piatră etc.

Un alt domeniu în care ne dorim schimbări, drag mie, vizează producția alimentară: vizăm creșterea cu 20% a producției de alimente procesate în România, prin scheme de ajutor de stat de 1.2 miliarde de euro. 

Creșterea capacității de producție, indiferent de domeniu, se va face doar prin folosirea unor metode inovative și a tehnologiei de vârf, iar efectul secundar va fi crearea de locuri de muncă bine plătite. Firmele românești trebuie să recucerească piața internă, iar eu, în calitate de deputat în Parlamentul României, voi fi unul dintre cei mai mari susținători ai acestor programe!

Trebuie să recunosc faptul că aceste planuri sună bine. Dar cum veți reuși asta, având în vedere că în acest moment cam lipsește forța de muncă calificată în domeniu?

Mă bucur că ați adus în discuție acest aspect, pentru că este o altă perspectivă din care ne-am gândit să abordăm reindustrializarea. Într-adevăr, avem nevoie de forță de muncă înalt calificată pentru o industrie competitivă, în condițiile în care, așa cum am spus, tehnologizarea producției este cheia atingerii performanței.

În primul rând, vrem să extindem învățământul dual, profesional și tehnic. În următorii 5 ani, numărul de elevi din învățământul dual va crește de 5 ori, ajungând la 100.000.

În al doilea rând, punem accent pe dezvoltarea competențelor în știință, tehnologie, industrie și matematică (STIM): investim 400 de milioane de euro pentru formarea cadrelor didactice, resurse educaționale, laboratoare și echipamente. Din nou, Cluj-ul are un avantaj, pentru că avem UTCN-ul care poate dezvolta parteneriate cu companii de tehnologie.

De asemenea, guvernul PSD are în vedere scutirea de CASS pentru studenții și masteranzii sub 26 de ani care lucrează, acordarea de vouchere pentru formare profesională în valoare de până la 800 de euro, acordarea de prime de instalare/angajare/stabilitate pentru tinerii români întorși în țară care se angajează – ei vin deja cu un know-how din afară pe care îl putem folosi și noi.

Și nu în ultimul rând, vom implementa cadrul legal pentru implementarea guvernanței corporative în întreprinderile de stat. Asta înseamnă că managerii acestor întreprinderi nu vor mai fi numiți pe criterii politice, ci vor fi independenți, primând performanța individuală.

Dar tot PSD, de-a lungul timpului, a privatizat marile întreprinderi de stat, care au ajuns istorie…

Da, însă a privatiza nu înseamnă a distruge. Privatizarea companiilor de stat a fost o condiție firească de trecere la economia de piață liberă. Statul nu trebuie să aibă monopol în ceea ce privește producția de bunuri și servicii, ci trebuie să avem o piață concurențială, liberă. Nu privatizarea în sine a fost problema, ci proasta înțelegere a acestui concept. Pentru că noii proprietari ai marilor fabrici și combinate le-au distrus în loc să implementeze principii solide de management și să le retehnologizeze. Scopul era ca aceste unități să performeze, nu să fie închise.

Recucerim piața internă, dar asta nu înseamnă o ieșire de pe orbita globalizării – tendința care a guvernat lumea economică în ultimii 20 de ani?

Nu, înseamnă că România va putea deveni cea mai puternică economie din Europa de Est și de Sud-Est în următorii 5 ani, iar noi, cei de la PSD, avem un proiect foarte bine pus la punct despre cum se va întâmpla asta la modul concret.

Cod mandatar financiar: 11240017

Loading

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *