Fortăreața Colț, frumoasa cetate descrisă de Jules Verne în romanul „Castelul din Carpați”. O femeie l-ar fi adus pe meleagurile din Transilvania
Cetatea Colț, care l-a inspirat pe Jules Verne pentru romanul „Castelul din Carpați”, a fost construită la începutul secolului al XIV-lea de cneazul Cândea.
Situată în localitatea Suseni, comuna Râu de Mori, această fortăreață medievală, ridicată de familia Cândea, este astăzi o atracție majoră a regiunii. Pentru cei care nu doresc să urce până la cetate, o alternativă este să o admire de la distanță, din curtea mănăstirii Colț, aflată pe partea opusă a șoselei, la doar câțiva pași.
Despre Castelul din Carpați
„Castelul din Carpați” (în franceză Le Château des Carpathes) este un roman de anticipație scris de Jules Verne și publicat în 1892, deși finalizarea manuscrisului avusese loc încă din 1889. Inițial, a fost publicat în format de foileton în Magasin d’éducation et de récréation între 1 ianuarie și 15 decembrie 1892, iar la sfârșitul aceluiași an, a apărut integral la Editura Hetzel. Acțiunea cărții este plasată în inima Munților Carpați, în Transilvania.
În lucrarea Pe urmele lui Jules Verne în România, autorul Simion Săveanu speculează că, între 1882 și 1884, Jules Verne ar fi avut o relație apropiată cu o femeie pe nume Luiza Müller, originară din Transilvania, mai precis din Homorod. La sugestia acesteia, scriitorul ar fi făcut o călătorie incognito pe Dunăre până la Giurgiu, continuând cu trenul până la București, Brașov și, în final, la Homorod. Se presupune că în timpul acestei vizite ar fi explorat regiunea timp de câteva săptămâni și ar fi vizitat Castelul Colț, care a devenit ulterior sursa de inspirație pentru romanul său „Castelul din Carpați.”