Fundătura Ponorului, locul din „braţele lui Dumnezeu”. Frumusețea locului îți taie respirația!
Fundătura Ponorului se distinge printr-o frumusețe ieșită din comun, iar odată ajuns aici, ca turist, vei avea parte de peisaje, dar mai ales de trăiri unice. Te vei simţi ca în braţele lui Dumnezeu.
Ponorul, cel mai spectaculos râu din Munții Șureanu, traversează un ținut sălbatic, împânzit de rămășițele unor stâne înființate în vremea dacilor, și, la circa 10 kilometri de la izvoarele sale, dispare sub pământ, în Fundătura Ponorului.
Oamenii au numit locul aflat în apropiere de satul Ponor (comuna Pui) „Palma lui Dumnezeu“, datorită frumuseții sale. Iarna, fundătura oferă o priveliște unică.
Un șir neîntrerupt de bucle, desenate de ape în lunca Ponorului, printre claiele de fân și gardurile vechi de lemn, îi sporesc farmecul, atrăgând de la an la an tot mai mulți turiști în Fundătură. Mai la înălțime, pentru a nu fi inundate, se înșiruie de-a lungul drumului de pământ, scobit în dealuri și sâtânci, casele arhaice ale localnicilor, îngrijite și locuite mai ales vara, când unii dintre ei își aduc aici vitele și oile.
„Ponoarele sunt locuri în care apele de suprafaţă se scurg în subteran. Pe teritoriul Parcului Natural Grădiştea Muncelului Cioclovina au fost identificate un număr de 57 de ponoare, unele dintre ele având caracter temporar. După ce parcurg kilometri întregi prin sisteme carstice subterane, apele reies la suprafaţă din resurgenţe (izbucuri) sau din peşteri. Cele mai spectaculoase ponoare sunt Fundătura Ponorului (palma lui Dumnezeu), Lunca Ponoriciului şi Poiana unde frumuseţea este dată de pereţii de stancă, traseul şerpuit al râurilor, vegetaţia specifică zonei calcaroase şi mărimea depresiunii carstice”, informează reprezentanţii Parcului Natural Grădiştea Muncelului Cioclovina.
In cadrul Parcului National Fundatura Ponorului poti gasi o multime de lucruri pe care merita sa le vezi:
- Complexul Carstic Ponoraci – Cioclovina. Este o arie de 1.5 Ha din satul Cioclovina, unde fauna si flora sunt remarcabile. Nu doar natura este impresionanta aici, ci si istoria. In Pestera Cioclovina a fost descoperita cea mai mare comoara scoasa la iveala in secolului XX: 6000 de obiecte din bronz, faianta, sticla si chihlimbar, datand din Epoca Fierului.
- Pestera Tecuri. Este o pestera aflata pe malul stang al raului Strei, renumita pentru stalagmitele si microcristalele de aici. Este un adevarat paradis pentru speologi si merita sa fie explorata, chiar daca nu este o destinatie chiar usor de accesat.
- Pestera Sura Mare. Este o alta pestera foarte frumoasa, care atrage an de an numerosi speologi profesionisti sau amatori. Aceasta pestera are o deschidere de 40 de metri inaltime si 12 metri latime, iar lungimea sa este de aproape 3 km. Inaintarea prin pestera nu este delo usoara, in conditiile in care ascunde o multime de lacuri, cascade sau baricade de bolovani.
- Cheile Crivadiei. Sunt unee dintre cele mai spectaculoase chei din Romania, care le prezinta curajosilor niste pereti stancosi, deosebit de spectaculosi, fori delicate de padure si o vegetatie care nu lasa niciodata canicula sa puna stapanire pe loc. Ca sa le descoperi farmecul trebuie sa te plimbi prin apa, insa efortul merita din plin.
- Pestera Bolii. Este o pestera situata la doar 6 km de Petrosani, amenajata pentru turisti cu orice pregatire fizica. Pe langa faptul ca vizita la aceasta pestera iti ofera frumuseti deosebite, ocazional poti sa participi la fel de fel de evenimente interesante. Gratie acusticii pe care o are, permite organizarea unor spectacole muzicale de neratat.
- Siturile arheologice Sarmisegetusa Regia, Costesti, Blidaru sau Luncani-Piatra Rosie. In Fundatura Ponorului oamenii si-au pus amprenta inca din cele mai vechi timpuri, dovezi fiind toate aceste situri, recunoscute la nivel mondial.