Gara istorică din Ardeal va arăta la fel ca la Zurich sau Praga. Peroane și pasarele noi, tunel subteran modern!
Fiecare stație feroviară din România ascunde o istorie proprie. Unele au fost lăsate în uitare, transformându-se în locuri pustii unde trenurile nu mai ajung. Pe de altă parte, există stații care au reușit să se reinventeze și să redevină puncte de referință.
Un exemplu de astfel de stație, care se pregătește să rivalizeze cu gările din metropole precum Viena, Paris sau Berlin, este nodul feroviar Simeria. Această stație este de fapt una dintre cele mai vechi legături de cale ferată din țară.
Autoritățile au dat undă verde unui amplu proiect de modernizare, întrucât au trecut peste cincizeci de ani de la construirea inițială. De altfel, lucrările de reabilitare a stației Simeria au demarat acum trei ani.
Ce va fi nou în Gara din Simeria?
În primul rând peronul principal va fi pavat cu plăci de ceramică. Totodată, stâlpii de iluminat de pe platforma gării, vechi de peste un secol, vor fi refăcuți.
Vom vedea și o pasarelă nouă, în contextul în care cea veche a fost demolată. „Noua pasarelă pietonală a fost proiectată pe acelaşi amplasament cu cea existentă şi a fost prevăzută cu scări de coborâre nu numai la capete, ci şi la peroanele intermediare. Noua pasarelă va fi închisă cu panouri din policarbonat compact şi tablă perforată din aluminiu nevopsit”, se arată în proiectul tehnic.
Gara din Simeria are o istorie deosebită
Gara din Simeria, situată în județul Hunedoara, România, servește comunitatea locală încă din 1868, când a fost inaugurată ca punct de oprire pe traseul feroviar Arad – Alba Iulia. Această cale ferată, prima din Transilvania planificată să includă un atelier de reparații, trebuia inițial să aibă atelierul la Deva. Totuși, autoritățile de acolo au respins ideea, considerând-o dăunătoare pentru sănătatea publică și liniștea orașului.
Cu 150 de ani în urmă, Simeria era doar un atelier și o mică stație. Însă, cu trecerea anilor, muncitorii feroviari s-au stabilit permanent în zonă, contribuind astfel la dezvoltarea localității care a devenit treptat orașul Simeria.
Între anii 1900 și 1901, gara a fost reconstruită pentru a-și îmbunătăți funcționalitatea și aspectul.
Oare de cat timp se lucrează la gara din Deva și cum arată acum ?
Eu ma tot intreb daca autorul articolului a fost vreodata in gara Zurich HB sau macar in Praha HLN??
Uni chiar cred ca asa este desii adevarul e departe
Nu mai scrie daca nu stii sa o faci corect
Ungaria a construit si a întretinut multe clādiri si statii frumoase, cu împrejurimea aranjatā. Dar când tratatul din trianon a dat la români totul a fost distrus, total neîngrijit în cel mai primitiv stil !!!! Asta era România de atunci. Un stat foarte primitiv. Statia feroviarā Simeria a ajuns o putoare din cauza primitivismului românesc. În timpul Regatului Maghiar gārile erau niste frumuseti de nivel mondial !!!! Totul a fost distrus si jefuit dupā ruperea Transilvaniei de la Ungaria.
Corect