Harță totală la Deva în legislativul local: Marius Mane a scos la lumină consilierii primarului! Ce studii au? Berbeceanu i-a sugerat lui Mane să fie consiliat de un profesor de limbă română!
Ședință cu scântei în Consiliul Local Deva. Tema disputei – utilitatea consilierilor primarului Florin Oancea, în viziunea AUR. Consilierul Mariu Mane a solicitat numele și CV-urile consilierilor lui Oancea iar de acolo a pornit și disputa cu Traian Berbeceanu, care i-a trimis la ora de limba română pe cei de la AUR.
„Avem permanent schimbarea asta de organigramă la nivelul statului de funcții de la primărie. Ieri, în cadrul comisiei, am discutat cu șefa de la personal, pe care am rugat-o în timpul ședinței să ne comunice câteva din probleme, adică nu probleme, din persoanele care sunt încadrate la cabinetul domnului primar.
Am primit până la urmă doar ieri după-masă problema solicitată, adică să-mi comunice persoanele care activează în cadrul acestui cabinet și am înțeles că mai este și pentru unul din viceprimari un consilier. Din cei șase consilieri pe care îi are cabinet domnul primar, am înțeles că sunt încadrați patru. Am solicitat să ni se pună la dispoziție informații legate de pregătire acestora și de sarcinile pe care le au în activitatea pe care o prestează în Consiliul Local.
Spre știință cetățenilor, fac publică că sunt patru persoane, doamna Sicoe Raveca, am înțeles că este economist și se ocupă de partea economică, Petrean Cristian Ștefan a terminat Institutul de Educație Fizică și Sport și se ocupă de sport, văd că este o activitate sportivă foarte importantă la nivelul primăriei la fel și domnul Rădulescu Alexandru Raul tot sport dar se ocupă de imagine și online și nu în ultimul rând doamna Gorun Laura, psiholog, care se ocupă de comunicare. Experiența celor care au fost angajați ca și consilieri pe probleme majore, văd că este sport și comunicare. Ar fi interesant de văzut doamna Gorun Laura, ca psiholog a terminat prin 2019 facultatea, ce experiență are de îl poate consilia pe domnul Primar privind activitatea de comunicare. Personal, de când particip la ședințe, pe cele trei persoane mai puțin pe doamna Sicoe Raveca nu le-am prea văzut prin primărie, poate, eu știu, nu avem același traseu dar poate ne spune domnul primar ce probleme importante sunt de a trebuit ca dânsul să aibă, eu știu, doi profesori de sport și un psiholog ca și consilier.
Asta ar fi una dintre ele iar cu doamna Sicoe Raveca mai e o discuție, nu știu cât este de actuală sau de legată de contractele pe care le are SPIGM-ul (n.r. Serviciul public de întreţinere şi gospodărire municipală Deva) cu niște administratori care întâmplător sau poate nu au același nume. Poate fi doar o coincidență pentru numele de Sicoe” a precizat în ședința legislativului local, consilierul AUR Deva, Marius Mane.
Ulterior, primarul Florin Oancea i-a răspuns consilierului și și-a asumat utilitatea și expertiza consilierilor săi: „Domnule consilier Mane, conform legislației în vigoare, primarul unui municipiu reședință de județ, are dreptul la șase consilieri personali iar fiecare viceprimar are dreptul la un consilier personal. Prin dispoziție de primar se angajează, pe perioada mandatului primarului sau la solicitarea primarului, dacă ia o decizie, a doua zi îl numește consilier personal.
Ca primar decontez în față devenilor, cum și dumneavoastră decontați în fața devenilor prin realizările pe care le facem. Împreună le facem! Este libertatea fiecărui primar, cum va fi libertatea dumneavoastră în 2024, dacă veți ajunge primarul municipiului Deva, să angajați oamenii în care aveți încredere și care să vă sprijine.
Pe doamna Sicoe, care este o femeie aflată la peste 70 de ani ca vârstă dar cu minte sclipitoare chiar dacă acum are probleme de sănătate, este foarte utilă și întrebați toți colegii din executiv dacă are o contribuție importantă sau nu, în bunul mers al lucrurilor în primărie. În egală măsură am avut, am și voi avea deschidere pentru tineri. Tinerii trebuie sprijiniți, promovați și o să vedeți în perioada următoare, fiecare din cei trei tineri, că sunt tineri, 30 și ceva de ani, 26, 35 de ani, că vor produce valoare. Eu mi-am asumat, eu răspund și eu voi deconta. Nu îmi este rușine cu ei, dimpotrivă îi felicit că au optat să vină în administrația publică locală pentru că e muncă grea. Vor învăța ce au de învățat și o să vedeți că lucrurile merg în direcția corectă”
După acest dialog instituțional a urmat harța între Mane și Berbeceanu:
– Traian Berbeceanu: „Domnule consilier, dacă îmi permiteți să-i răspund domnului consilier Mane pentru că a întrebat și văd că dumnealui care dacă nu mă înșel este subinginer se pricepe în absolut toate domeniile și nu i-a contestat nimeni priceperea, să-i atrag atenția că și doamna Gorun, chiar dacă tânără și chiar dacă a absolvit Facultatea de Psihilogie poate să consilieze primarul în ceea ce privește imaginea, pentru că este consilier pe probleme de imagine și comunicare și chiar vă recomand și dumneavoastră până ajungeți primar, așa cum v-a dorit domnul primar în funcție, până ajungeți primar să vă luați un consilier pe imagine, mai ales la început vă recomand un profesor de limbă română, că dacă intru pe paginile dumneavoastră abundă de greșeli de ortografie impardonabile”
– Marius Mane: „Domnule Berbeceanu, când o să am nevoie să mă consiliați dumneavoastră o să vă cer sfatul!”
– Traian Berbeceanu: „Nu pot pentru că eu am niște standarde”
– Marius Mane: „Deocamdată dumneavoastră sunteți invitat aici”
– Traian Berbeceanu: „Domnule, eu nu sunt invitat aici, sunt la servici aici”
– Marius Mane: „Solicitați să vorbiți când a terminat de vorbit un consilier. Eu nu sunt subinginer, sunt inginer pentru cunoștința dumneavoastră. Dumneavoastră sunteți angajat aici, trebuie să dați răspunsuri consilierilor, nu să luați consilierii la întrebări. Nu v-am întrebat pe dumneavoastră ce studii de limba română aveți sau nu aveți”