Întâlnire tehnică cu primarii din Brad, Crișcior, Ribița, Baia de Criș, Vața de Jos și alte comune care au câștigat proiecte de introducere a gazului metan
Pentru a discuta etapele care trebuie parcurse pentru implementarea proiectelor de realizare a rețelelor de distribuție a gazelor naturale în zece localități hunedorene, prefectul județului Hunedoara, Călin Petru Marian, i-a invitat astăzi la Instituția Prefectului pe primarii U.A.T. -urilor ale căror proiecte au fost selectate la nivel național pentru finanțare prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM).
La discuții au participat subprefecții Lorincz Szell și Gheorghe Bogdan Urdea, secretarul general al Instituției Prefectului, Marius Muntean și Amelia Andrei, arhitect șef al Consiliului Județean Hunedoara.
Primarii localităților Brad, Crișcior, Ilia, Dobra, Baru, Sântămăria Orlea, Sălașu de Sus, Baia de Criș, Vața de Jos și viceprimarul comunei Ribița au prezentat o parte din temerile pe care le au în legătură cu unele situații financiare, administrative sau tehnice cu care s-ar putea întâlni în implementarea proiectelor.
Prefectul Călin Petru Marian le-a propus participanților la întâlnire ca următoarea rundă de discuții privind aceste proiecte să aibă loc după semnarea contractelor de finanțare, cu participarea reprezentantului constructorului rețelei de gaz de înaltă presiune. De asemenea, în urma întâlnirii de astăzi, va fi redactat și trimis guvernului un memoriu prin care primarii solicită sprijin pentru rezolvarea problemelor legate de sumele mari conținute de cota de cofinanțare și de Taxa pe Valoare Adăugată, în condițiile în care valoarea proiectelor este foarte mare pentru ca acestea să fie suportate de bugetele locale.
Reamintim că, în urmă cu trei săptămâni, Guvernul României, prin Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene – Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Infrastructură Mare (AM POIM), a anunțat finalizarea evaluării cererilor de finanțare depuse pentru „Dezvoltarea rețelelor inteligente de distribuție a gazelor naturale”, în urma căreia cele 10 localități hunedorene, grupate în 4 proiecte mari, vor beneficia de finanțare pentru introducerea gazului metan.
Valoarea cumulată a investițiilor pentru județul Hunedoara este de 371.871.429 lei, din care bugetul total eligibil de la UE se cifrează la 259.274.637 lei.