La scăldat în Delta Florești, la poalele Apusenilor! Dohotaru: Am descoperit un loc bun de baie la distanță de mers cu bicicleta
Activistul civic și fostul deputat clujean, Adrian Dohotaru, renumit în urbe pentru aventurile lui în zone sălbatice din jurul Clujului și de la poalele Apusenilor, prezintă oamenilor zone verzi încântătoare, la câțiva pași dw Cluj-Napoca și susține prezervarea acestor minunății ale naturii.
„Delta Florești. Și dreptul nostru la îmbăiere Am descoperit un loc bun de baie la distanță de mers cu bicicleta pentru clujeni, ori de mers pe jos pentru floreșteni.
Am făcut baie în timpul furtunii din weekend, am văzut lacul în ceață densă de la ropotele de ploaie, am văzut norii cum își schimbau forma când mă lăsam pe spate, am văzut stoluri de păsări agitate, am văzut crengi de copaci smulse de furtună. Și mai mult decât văzul, mi-am auzit gândurile. În chiloți, haha, pentru că a fost totul spontan.
Delta Florești, lacul în întregime, e cea mai apropiată zonă de baie din Cluj, în afara Someșului. Dar Hidroelectrica se opune nu doar îmbăierii, ci și, în mod absurd, plimbării pe dig, din motive de „securitate”. O baie banală, dar atât de necesară în apă pe timp de vară, a devenit gest de nesupunere civică.
Dacă am convins autoritățile să contracteze proiectarea unui culoar de mobilitate, o axă verde-albastră la râu în zona metropolitană, pasul următor e să convingem Primăriile, Apele Române și Hidroelectrica că trebuie să își schimbe normativele prin negocieri, că „nu se poate” e politica pumnului în gură, și să accepte accesul pe apă, desigur, pe baza unor reglementări clare.
Oficial, legislația în România, oricum nerespectată de nimeni, este atât de restrictivă încât singurele zone de îmbăiere acceptate oficial sunt la Marea Neagră. De aceea, nici nu vedem nimic amenajat la râuri, nu avem plaje, nu avem pontoane și debarcadere publice decât excepțional, nu avem, foarte important, măsurători privind calitatea apei, ca să ne arate că sunt bune de îmbăiere.
De pildă, unde aveam plajă în cartierul Grigorescu, pentru că nimeni nu își asuma că în apă se intră, primăria a montat un semn că scăldatul e interzis, prostie pe care sper să nu o repete când plaja nouă se definitivează.
Cum apa Someșului e rece, iar la Delta Florești vine atât din canal, cât și din râul neregulat, deci e mai rece decât la Tarnița sau Beli-Fântânele, poate funcționa un bazin de 50 de metri, sigur, mai îndepărtat de deltă, ca să o protejeze. Bazinul poate fi realizat din materiale ecologice, apoi, să filtreze apa și să o țină poate mai caldă dacă e reținută mai multă vreme.
Sunt destule amenajări minim intruzive care se pot face, dar aș începe cu ce ziceau șaișoptiștii francezi, este interzis să interzici, că până să fie imaginația la putere mai e.
Dar o frântură simplă de imaginație putem împărtăși cu toții de pe acum: apa râului si lacurilor din jurul nostru să fie și pentru îmbăiere” scrie Dohotaru pe o rețea de socializare.