Limbajul de lemn al ministrul mediului, apelor şi pădurilor în speța defrișărilor ilegale din Munții Apuseni
Mult PR la ministrul mediului, apelor şi pădurilor, Barna Tánczos, însă atunci când vine vorba de măsuri concrete, răspunsurile ministrului sunt seci, lipsite de conținut.
Deputatul de Cluj, Radu Moisin, a depus în primăvară o interpelare cu obiectul „defrișările ilegale de păduri” și după cum bine se știe peste 90% din acestea au loc în zona montană a Clujului, în Munții Apuseni.
„Problema defrişărilor ilegale este veche în România şi afectează atât fondul silvic public, cât şi pe cel privat, ambele, în egală măsură aflându-se sub supravegherea Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, în judeţul Cluj, defrişările ilegale se situează la o cotă foarte ridicată” scria în martie Moisin.
Deputatul l-a interpelat pe ministru cu două întrebări pertinente:
- Care sunt măsurile specifice luate în cadrul Ministerului pe care dumneavoastră îl conduceţi pentru a asigura sporirea prevenţiei şi descurajarea exploatării forestiere ilegale în judeţul Cluj?
- Care sunt metodele de cooperare între specialiştii Gărzii Forestiere Cluj şi echipajele de poliţie judiciară ale Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Cluj pe care le consideraţi ca fiind cele mai eficiente în controlul cu privire la stoparea defrişării ilegale pe teritoriul judeţului Cluj?
Răspunsul ministrului la prima întrebare nu a existat, enumerând o cronologie a acțiunilor ministerului în general în toată România, apoi, la a două întrebare, a răspuns și aici ca să răspundă, fără să ofere nicio informație concretă: „Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, prin personalul silvic din cadrul Gărzii Forestiere Cluj, cooperează foarte bine cu poliţiştii judiciari din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Cluj şi, împreună cu reprezentanţii I.P.J. Cluj, în baza Planului comun de acţiune “Scutul Pădurii”, desfăşoară controale în fondul forestier naţional, în vegetaţia din afara fondului forestier naţional, la operatorii economici care comercializează/depozitează/prelucrează materiale lemnoase, precum şi controlul circulaţiei materialului lemnos”.
În concluzie, în Munții Apuseni totul este roz, colaborarea instituțională este grozavă iar de defrișat, Sfântul Duh defrișează căci la prima vedere totul este în regulă. Toți cooperează bine dar copacii dispar!