Lucrările de modernizare la linia de cale ferată Cluj- Oradea au înregistrat progrese mari în luna ianuarie

Modernizarea și electrificarea liniei de cale ferată Cluj-Napoca – Oradea – Episcopia Bihor a înregistrat cele mai mari progrese din țară în luna ianuarie 2025, conform celor mai recente date publicate de CFR Infrastructură.
Cel mai bine se lucrează pe tronsonul Cluj-Napoca – Aghireș, unde stadiul execuției a depășit pragul de 23%. Această porțiune, cu o lungime de peste 30 de kilometri, este realizată de asocierea Alstom – Arcada, care a raportat în ianuarie un avans de două puncte procentuale – cel mai mare progres lunar înregistrat pe un șantier feroviar din România.
Lucrările includ electrificarea liniei, înlocuirea completă a suprastructurii feroviare, precum și reabilitarea podurilor și stațiilor de cale ferată.
Tot Alstom – Arcada gestionează și lucrările de pe tronsonul Aghireș – Poieni (36,5 km), unde stadiul execuției a ajuns la 32%, fiind în prezent cel mai avansat segment din întregul proiect. În luna ianuarie, acest tronson a înregistrat un avans de încă un punct procentual.
Pe locul secund în ceea ce privește ritmul de lucru se situează tronsonul Aleșd – Frontieră Ungaria (46,7 km), realizat de asocierea WeBuild – Pizzarotti – Salcef. Deși progresul general rămâne modest – sub 10% – avansul înregistrat în ianuarie a fost de 1,72 puncte procentuale, semnalând o mobilizare crescută în teren.
Întreaga linie Cluj-Napoca – Oradea – Episcopia Bihor, cu o lungime totală de aproximativ 166 de kilometri, este unul dintre cele mai importante proiecte de infrastructură feroviară din România, fiind finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). După finalizarea lucrărilor, trenurile de călători vor putea circula cu viteze de până la 160 km/h, ceea ce va reduce semnificativ timpul de deplasare între Cluj-Napoca, vestul țării și granița cu Ungaria.
Cu toate acestea, persistă semne de întrebare privind respectarea termenului de finalizare, stabilit pentru sfârșitul anului 2026, conform cerințelor de finanțare europeană.
Dacă și magistrala asta va avea acelasi ritm și rata de succes ca magistrala 200 (sau cum s-o fi chemand acuma) va fi gata prin 2150…..
Mai se interesează cineva de acea magistrala? Mai lucrează cineva acolo?
Dar pasajul CFR de la tăietura turcului. ?? Ce se mai știe ??
Este foarte important
Habarnistule nu se intampla nimic
In ritmul a 2% pe luna…..va mai dura vreo 5 ani
In ritmul ce se lucrează în Oradea , o să îl termine peste minim 12 ani!;