Medic: „Nimic nu se compară cu delirul indus de alcool”! Este asociat cu aproximativ 200 de boli!
Recent, numărul românilor dependenți de alcool a crescut semnificativ. Mulți dintre aceștia ajung la camerele de urgență în stare de sevraj, deși doar un mic procent dorește cu adevărat să renunțe la consumul de alcool.
Specialiștii avertizează că situația se agravează și subliniază că alcoolul reprezintă un pericol major pentru viețile consumatorilor, în special pentru tineri.
Considerat cel mai accesibil și mai ieftin drog, alcoolul afectează organele interne și este asociat cu aproximativ 200 de boli.
Mulți tineri amestecă băuturile alcoolice, iar asta are efecte atât la nivel psihic, cât și fizic.
„Consumă mulți dintre ei peste șase băuturi o dată și ajung mult mai repede la daune fizice și psihice. Astfel încât, atunci când se prezintă la spital, în camera de gardă, o parte dintre ei vin direct în sevraj, dacă nu cumva chiar în delirium tremens, care e amenințător de viață. Nu se cunoaște suficient de bine în rândul publicului: dacă este vreo substanță, dintre astea psihoactive care amenințătoare de viața, este alcool. Nimic nu se compară cu sevrajul și cu delirul indus de alcool, adică realmente își pun viața în pericol.”, arată medicul psihiatru ieșean – Ovidiu Alexinschi.
Sevrajul poate culmina cu halucinații vizuale
Dr. Ovidiu Alexinschi a detaliat ce se întâmplă atunci când persoana se oprește sau când scade abrupt cantitatea de alcool consumată: „Intervine acest sindrom de abstinență, de sevraj, care înseamnă o hiperexcitabilitate generalizată, de pe sistemul sinaptic, pe sistemul activator, înseamnă: tremor, transpirație, tachicardie, palpitații, agitație, anxietate, care poate culmina cu tulburări de percepție, cu halucinații vizuale, văd fel de fel de animale, șobolani, diavoli, văd șerpi pe volan și multe altele. O anxietate extremă, care duce de fapt la o agitație extremă, iar din această cauză au loc și tulburări hidroelectrolitice. E clar că pierd apă, pierd lichide și atunci își pun în pericol viața. Tulburările de ritm, delrium tremens, sunt foarte periculoase, mai ales la tineri, lucru care nu se înțelege și nu se cunoaște. Toată lumea se miră de ce tinerii au murit de la alcool. În cazul tinerilor, mecanismele reacționează atât de violent, încercând să se apere. Reacționează foarte, foarte abrupt, ei fac tulburări de ritm, tulburări hidroelectrolitice și din nefericire pot să-și pună în pericol viața.”