Apuseni Info

Ştiri și informații non stop

Ne paște o nouă pandemie? Variola maimuței, noul COVID-19? Revin restricțiile?

Ne paște o nouă pandemie? Variola maimuței, noul COVID-19? Revin restricțiile?

Un prim caz de infecție cu noua tulpină a variolei maimuței a fost identificat în Europa. Persoana afectată este un bărbat din Suedia care a călătorit recent în Africa, unde se confruntă cu un focar al bolii.

Acest anunț vine la doar două zile după ce Organizația Mondială a Sănătății a emis o alertă și a clasificat boala drept o urgență sanitară globală.

Specialiștii locali subliniază necesitatea unei prevenții riguroase și recomandă luarea tuturor măsurilor de precauție în cazul unei călătorii în Africa.

Noua tulpină 1b a variolei maimuței, diagnosticată la bărbatul suedez, este mult mai virulentă și se răspândește mai ușor decât varianta anterioară, conform experților medicali.

Această formă a virusului a fost inițial descoperită în Congo, unde au fost raportate peste 14.000 de cazuri și 500 de decese în mai puțin de opt luni. Boala s-a răspândit și în țările din apropiere, determinând experții OMS să emită o alertă globală de sănătate.

Ce este variola maimuței ? Simptome și transmitere

Variola maimuței este o boală infecțioasă cauzată de virusul variolei maimuței (Monkeypox virus), care face parte din familia Poxviridae, aceeași familie care include și virusul variolei umane. Boala a fost descoperită pentru prima dată la maimuțe în laborator în 1958, de unde și numele, dar primul caz uman a fost identificat în 1970 în Republica Democrată Congo.

Simptome

Simptomele variolei maimuței sunt similare cu cele ale variolei umane, dar de obicei mai puțin severe. Acestea includ:

  • Febră
  • Dureri de cap
  • Dureri musculare și articulare
  • Epuizare
  • Umflarea ganglionilor limfatici
  • Erupție cutanată care evoluează de la pete roșii la vezicule și pustule pline de lichid, care ulterior se formează în cruste și cad

Transmitere

Virusul se transmite de la animale la oameni prin contact direct cu sângele, fluidele corporale sau leziuni ale pielii ale animalelor infectate. De asemenea, poate fi transmis de la om la om prin contact apropiat cu fluide corporale, leziuni cutanate sau obiecte contaminate.

Loading

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *