Oana Andreea Biriș (INTERVIU): „Putem să gândim în afara cutiei și să venim cu abordări noi”
Ne-am gândit oleacă la ce titlu să-i punem acestui interviu. Nu că ar fi fost dificil, însă subprefectul județului Hunedoara și totodată șefa USR Plus Hunedoara, Oana Andreea Biriș, este chiar un personaj politic fresh – scriem personaj pentru a evita genul, că tot e o nefericită modă acum, nu din lipsă de considerație.
Tot auzim de la generația Netflix despre „gânditul în afara cutiei”. Din gura unora este formă fără fond, însă la Oana e naturalețe, o combinație între nou și profesionalism, ceea ce a promis USR Plus de vreo 3-4 ani și nu a reușit peste tot dar se pare că în Hunedoara bobocii gândirii 3.0 au înflorit.
Vă redăm interviul cu Oana Andreea Biriș, suprefectul județului Hunedoara:
Apuseni Info: Cine este omul, femeia, profesorul Oana Biriș, nu politicianul, nu subprefectul? Cum v-ați prezenta pentru cei care vă cunosc mai puțin?
Oana Andreea Biriș: „Sunt un om obișnuit, care merge la muncă, unde se străduiește să dea tot ce are mai bun. Un om care plătește facturi, stă la coadă ca orice cetățean și se gândește cu îngrijorare la viitorul copilului său în România. Ca profesor, mi-am dorit ca fiecare elev care va pleca din școală să plece cu încrederea, capacitatea și dorința de a face lumea un loc mai bun. La fel îmi doresc și acum. În plus, îmi doresc ca în viitorul apropiat ei să învețe într-un sistem conectat la realitate și mediul profesional, în care știm ce specialiști sau joburi ne lipsesc, dispunem de mijloacele necesare pentru a-i pregăti, iar copiii se îndreaptă către meseria care li se potrivește și despre care știu că va fi căutată”.
Apuseni Info: În ultimii treizeci de ani, în România, femeile în politică au fost de multe ori tratate altfel. Cât de greu este să fii politician femeie? A fost și este USR Plus mai deschis către sexul frumos?
Oana Andreea Biriș: „Știu că nu e suficientă calitatea de femeie pentru a performa într-un domeniu, inclusiv în politică. Dar, da, pe scena politică românească femeile încă sunt subreprezentate, iar asta are cauze structurale. Filiala Județeană USR Hunedoara pare însă a fi altfel pentru că și-a încurajat și promovat colegele cu fiecare ocazie. La rândul meu, mă bucur să pot contribui, oricât de infim, la creșterea vizibilității și participării femeilor la viața politică. „Învățați fetele să fie curajoase”, spunea cineva. Multe femei inteligente și pregătite nu au curaj, aici cred că este, de fapt, problema. Studiile arată că cele mai performante echipe de management sunt cele cu o proporție egală de femei și bărbați. Cred că trebuie să realizăm că echilibrul, în orice facem, este întotdeauna benefic”.
Apuseni Info: Sunteți o prezență interesantă, să zicem mai fresh în cadrul instituției Prefectului Hunedoara, unde în timp am fost obișnuiți cu prezențe mai scorțoase. Cum vă descrieți activitatea în instituție? Pot exista relații mai cordiale, o abordare mai relaxată în relația cu instiuțiile subordonate sau doar o relaționare clasică de subordonare instituțională?
Oana Andreea Biriș: „Instituțiile sunt formate din oameni, sistemele sunt alcătuite cu oameni. Modul în care comunicăm, modul în care ne organizăm, modul în care ne raportăm la ceilalți sau ne prezentăm celorlalți ține de noi, de cei aflați în sistem, în instituții. Putem opta pentru rețeta „clasică”, pe care deja o cunoaștem cu toții sau putem să gândim în afara cutiei și să venim cu abordări noi. Eu cred cu tărie în proverbul românesc care spune că „vorba dulce mult aduce”, cred că e important să fim oameni, înainte de a fi funcționari și cred că modul în care abordăm relațiile instituționale (fie inter-instituționale, fie dintre instituții și cetățeni) trebuie să se modeleze după secolul în care trăim. Nu putem rămâne în urma timpurilor: dacă acestea cer un alt tip de dinamism, un alt tip de comunicare, este esențial ca și instituțiile să înțeleagă asta și să se schimbe. Iar instituțiile suntem noi, oamenii, după cum spuneam”.
Apuseni.Info: Ce credeți că vă recomandă pentru un rol de lider în administrația județeană, având în vedere că sunteți un om politic nou, cu puțină experiență, față de politicienii care au o experiență administrativă atât din PNL, cât și din PSD, chiar dacă unii au la purtător și „scheleți” în CV-ul politic?
Oana Andreea Biriș: „Toți cei cu experiență au fost la un moment dat lipsiți de experiență.
În ceea ce mă privește, cred că mă recomandă abilitățile organizatorice și dinamice, de comunicare și relaționare. Nu mă tem să fiu în prima linie și nu mă dau în lături nici de la a munci umăr la umăr cu membrii echipei, sunt atentă la detalii și duc lucrurile până la capăt de fiecare dată. Nu cred în mitul personajului salvator, cred în inteligența colectivă și în proiectele în care muncesc oameni diferiți, ale căror capacităţi au ajuns să fie puse împreună şi capitalizate astfel încât ele să servească interesului tuturor. Dacă vrem ca lucrurile să se schimbe, trebuie să le facem altfel, în primul rând transparent și temeinic”.
Apuseni Info: Hunedoara este un județ vitregit de soartă cel puțin în ultimii treizeci de ani. Au fost închise mine în Valea Jiului, în Țara Moților, combinatul de la Hunedoara, mai nou Termocentrala de la Mintia. Din noua postură de președinte al USR Plus Hunedoara, care sunt principalele proiecte de dezvoltare pe care le propune și/sau le susține USR Plus Hunedoara pentru zona Țării Zarandului și Hunedoara în general?
Oana Andreea Biriș: „Județul nostru are nevoie de infuzie de capital și o piață competitivă sănătoasă, care să ridice nivelul salarizării și, astfel, locurile de muncă de acasă să devină ofertante. Dar uneori investitorii nu vin tocmai pentru că le lipsește forța de muncă, oamenii noștri fiind deja plecați. Astfel că ar trebui să pornim de la a susține educarea înspre meserii, educația vocațională, calificarea și recalificarea în funcție de cerințele pieței. Atragerea investitorilor nu este un lucru ușor de făcut, astfel că susținem accesarea de către administrațiile locale și județe a fondurilor necesare pentru a oferi o infrastructură decentă potențialilor investitori. Putem înființa hub-uri creative în zone urbane sau rurale, oferind celor care lucrează în industrii creative sau industria IT posibilitatea să muncească cu laptopul în față și pădurea la doi pași. Turismul rural este un alt proiect major de dezvoltare aflat în atenția USR PLUS Hunedoara, având în vedere potențialul județului. Turismul, în general, dar cel rural cu precădere, dat fiind interesul pentru reîntoarcerea la natură. Un alt obiectiv este crearea și/sau susținerea unor programe și rețele coordonate de îngrijire și monitorizare a persoanelor vârstnice și vulnerabile, care au rămas singure – și știm cu toții că, din păcate, avem multe astfel de cazuri. Aceste proiecte, dar și altele, sunt valabile pentru tot județul, inclusiv pentru Țara Zarandului. Dar, dacă mă întrebați specific, pentru Țara Zarandului văd cel mai bine o dezvoltare bazată pe mici antreprenori și turism, pe produse tradiționale și, sperăm, odată cu revenirea la normalitate, pe evenimente menite să promoveze specificul zonei, de la plăcinta cu foaie subțire și bogată în mere sau sămătișă la cântatul la tulnic. Și cred că o Via Zarandia (sau Via Zarandica) ar fi un proiect bun pentru dezvoltarea turismului zonal. Via Transilvanica nu va trece prin Țara Zarandului, de ce nu am crea propria cale turistică a regiunii?”
Apuseni Info: Județul Hunedoara este incredibil de bogat în istorie, cultură, locuri superbe de vizitat. Ce propuneri de dezvoltare a turismului aveți, având în vedere peisajele spectaculoase, bogăția de trasee minunate, localități cu un potențial turistic uriaș, dar și cu un potențial cultural și de patrimoniu deosebit?
Oana Andreea Biriș: „Aș încuraja înființarea cât mai multor puncte gastronomice locale, o modalitate foarte bună pentru gospodăriile țărănești de a-și promova produsele tradiționale, de a găzdui turiști și a câștiga din asta. Rute turistice create pe diverse zone și promovate ca atare, cu înglobarea în ele a principalelor puncte de atracție regionale, aceasta ar fi o altă propunere. Este esențial să venim cu modalități de a ține turiștii mai mult de o zi – două în județul nostru. Aș propune totodată organizarea cât mai multor evenimente inedite, pentru că acum mobilitatea oamenilor este foarte mare și cred că pentru un festival al brânzeturilor sau dulcețurilor sau plăcintelor bine-promovat am avea public din multe alte părți. Spuneam mai sus de încurajarea micilor antreprenori: avem nevoie să lucrăm cu tradițiile, obiceiurile si natura care ne oferă materie primă în județul nostru. Un alt fel de turism, unul responsabil, care ia în calcul toate aspectele zonei de destinaţie şi îşi propune nu numai să le prezinte într-un mod plăcut privirii, ci să-l facă pe vizitator să le înţeleagă, să interacţioneze cu ele într-un mod care să le potenţeze şi să contribuie la conservarea lor. Imaginați-vă un mic antreprenor care adună plante medicinale, spre exemplu, oferind experiența aceasta ca atracție turistică! Pentru cineva care nu a făcut niciodată așa ceva poate fi un motiv să vină în județ, la acest antreprenor. Ori să participe la facerea brânzeturilor. Ori la coasă. Ori la restaurarea unor cruci vechi. Cred că tărie că a oferi experiențe deosebite și inedite turiștilor contează mai mult decât a vizita locuri sau obiective fixe. Viziunea corectă ar fi să le combinăm. Iar județul nostru ar putea face asta în orice colț al său, în oricare din regiunile sale”.
Apuseni Info: Situația generată de pandemia de coronavirus, în ultimii doi ani, a produs efecte neplăcute și în județul Hunedoara. Cum apreciați reacția autorităților centrale, județene și ajutorul dat comunităților locale?
Oana Andreea Biriș: „Județul Hunedoara s-a situat pe un loc fruntaș între județele țării la capitolul vaccinare în mediul rural, la un moment dat. Acesta a fost în mare parte meritul Instituției Prefectului și Direcției de Sănătate Publică, dar și al administrațiilor locale. Am beneficiat de sprijinul și implicarea multor primari din comunele hunedorene pentru organizarea caravanelor mobile de vaccinare. Consilieri locali USR PLUS din anumite localități s-au implicat activ, de asemenea, în acest demers. Centrul de vaccinare drive-thru de la Deva a fost, la fel, un succes, iar organizarea lui este tot meritul Instituției Prefectului și al DSP Hunedoara. Cred că putem spune, fără falsă modestie, că am gestionat cu maturitate și eficiență provocările aduse de pandemie. Regulile au fost clar transmise, măsurile mai dure au fost luate când a fost necesar, iar comunicarea între Instituția Prefectului și administrațiile locale a fost constantă. Rezultatele se văd acum în scăderea numărului de cazuri la nivelul județului – avem comunități întregi unde, de luni bune, numărul îmbolnăvirilor rămâne la zero. Din păcate, au fost și persoane, familii grav afectate, viețile pierdute nu pot fi aduse înapoi. De aceea protecția împotriva virusului, prin vaccinare și respectarea măsurilor de siguranță, este esențială”.
Apuseni Info: Sunteți un om politic tânăr, membru al unui „partid tânăr” și în primul rând vă adresați generației dumneavoastră. Ce măsuri considerați că trebuie luate de Guvern și de administrația județeană, în județul Hunedoara și în zona Țării Zarandului, pentru a crea premisele rămânerii tinerilor în zonă, exodul spre Timișoara, Cluj-Napoca, Sibiu, București, alte centre universitare și Occident fiind evident?
Oana Andreea Biriș: „Sunt două direcții vitale înspre care trebuie să lucrăm: locuri de muncă și nivelul de trai. Exodul poate fi stopat doar dacă tinerii au posibilitatea de a câștiga decent la ei acasă și de a se bucura de condiții civilizate de viață. Din punct de vedere al administrației, cred că trebuie să accesăm cât mai multe finanțări menite să modernizeze infrastructura, să conecteze județul la energiile verzi, să creeze condițiile pe care le vedem deja inclusiv în alte părți ale României (să nu ne uităm mai departe de Ciugud, Alba). Astfel, am oferi județului un suport real de dezvoltare. Apoi, un alt rol este să încurajăm investițiile economice în județ: fie prin a facilita accesul investitorilor mari în zonă, fie prin a încuraja tinerii de aici să devină antreprenori. Inclusiv educarea tinerilor în spirit antreprenorial și al accesării fondurilor europene poate fi realizată de administrațiile locale și județene, tot cu fonduri europene, spre exemplu, în cadrul unor programe bine-conturate și implementate. Un sprijin real, apoi, ar fi înființarea departamentelor de accesare a finanțărilor în cadrul primăriilor (acolo unde nu sunt deja). Rolul acestora ar fi să aducă fonduri pentru proiectele primăriilor, dar și să ofere suport, consultanță și mai cu seamă informație reală, palpabilă și bine explicată celor care vor să pornească un proiect cu fonduri nerambursabile. Dacă adăugăm la acestea și o mai eficientă debirocratizare, o încurajare fiscală pentru anumite tipuri de activități sau pentru cei aflați la început de drum, condiții flexibile, orientate pe nevoile oamenilor, nu văzute din spatele unui birou, atunci am putea izbândi”.
Apuseni Info: În Hunedoara și în special în zona Munților Apuseni, în nordul județului, s-a tăiat enorm de multă pădure. Cum veți contribui la oprirea acestui flagel care zi de zi distruge aurul verde al românilor?
Oana Andreea Biriș: „Din poziția instituțională în care mă aflu nu pot face mai mult decât îmi conferă legea dreptul să fac. Din poziția de cetățean, mă număr printre cei care folosesc aplicații precum Inspectorul Pădurii, spre exemplu. După cum știți, USR PLUS a avut un proiect legislativ de înființare a DNA-ului pădurilor, pe care l-am susținut și îl susțin în continuare. Totodată, îi încurajez pe toți cei care observă tăieri ilegale sau activități care duc la distrugerea pădurilor să apeleze instituțiile abilitate, să semnaleze aceste lucruri nu doar prin postări pe social media, pe care poate nu le putem vedea întotdeauna, dar mai ales prin comunicarea cu instituțiile menite să acționeze”.
Apuseni Info: De ce este diferit USR PLUS de PNL și PSD? De ce să susțină și să se înscrie hunedorenii într-un partid nou, exceptând deja celebrul argument al „omului nou”?
Oana Andreea Biriș: „Eu cred în sintagma „oameni noi”. Nu sub forma „outsideri naivi care pot reuși în politică”. Vrem, nu vrem, politica se face într-un anumit fel, iar noi a trebuit să învățăm asta, uneori cu „costuri” mari, e adevărat. Da, „oameni noi” nu e suficient, este necesară o politică nouă, în care politicianul nu se adresează cetățenilor doar pentru a le cere votul, dar apoi uită de ei. O politică în care obiectivul nu e obținerea de funcții și de beneficii pentru politicieni, ci o politică pentru cetățeni, pe care o faci cu cinste și care e în beneficiul comunității pe care o reprezinți. Sarcina noastră, a oamenilor noi, este să dovedim că nu suntem naivi, că știm cum se face politica și, mai ales, că misiunea la care ne-am angajat e să reinventăm politica, adică să o facem altfel, cu respect pentru cetățean, pentru banul public, pentru lege și ordine. De asta suntem diferiți. Iar cei care împărtășesc aceleași valori sunt mereu bine primiți în familia USR PLUS, în județul Hunedoara sau oriunde altundeva. Numai dacă ne implicăm putem schimba cu adevărat ceva, iar primul pas spre implicare este votul. Următorul este înscrierea ca membru”.
Apuseni Info: Aveți modele în politică, lideri actuali sau istorici? Din România, Europa, SUA, Asia?
Oana Andreea Biriș: „Pentru mine, modelele sunt peste tot în jurul meu, în jurul nostru. Pornind din familie, continuând cu școala, apoi cu mediul sau mediile în care ajungem, fie că vorbim de cercuri sociale sau profesionale. Am învățat și învăț constant lucruri noi, cunosc mereu oameni pe care ajung să îi admir pentru capacitatea lor de muncă, pentru lupta pe care o duc, pentru ideile originale sau pentru tenacitatea în urmărirea unui vis. Îmi place să cred că am luat câte ceva bun de la fiecare om pe care l-am întâlnit pe parcursul vieții mele de până acum și că voi avea această șansă în continuare”.
Apuseni Info: Dacă ar fi să enumerați câteva principii în care credeți cu tărie, care ar fi acelea și de ce?
Oana Andreea Biriș: „Corectitudine, adevăr, cinste, loialitate, respect, valoare. Pentru că doar respectând astfel de principii putem evolua cu adevărat înspre o societate mai deschisă, mai bună, mai tolerantă, mai dinamică și, desigur, mai eficientă. Cred că ar trebui să ne privim întâi pe noi și abia apoi să îndreptăm degetul către celălalt, cred că ar trebui să ne exprimăm liber și deschis, dar fără a jigni, fără a atenta la libertatea celui de lângă noi de a se exprima la fel de deschis. Cred în acceptarea diversității de opinie, de culturi, de religii și cred în verticalitate”.