Oana Biriș, despre rugămintea lui Burduja de a se folosi mai puțin mașina de spălat: „Sfaturile lui seamănă cu cele ale lui Nicolae Ceaușescu”

Ministrul energiei, Sebastian Burduja, a declarat luni, 15 iulie, că o măsură pe care românii o pot aplica pentru a ajuta Sistemul Energetic Naţional pe durata caniculei ar fi ca între orele 18.00 și 21.00 să nu fie pornite aparatele mari care consumă energie.
„E un subiect sensibil. De ce? Pentru că, într-o altă epocă, românilor li s-au restrâns aceste drepturi pe care într-o ţară civilizată ar trebui să le ai. Ar trebui să ai dreptul să-ţi aprinzi lumina, să pui maşina de spălat rufe când doreşti. E adevărat, din perspectiva Sistemului Energetic Naţional, dacă un român vrea să facă un bine, ar trebui să nu pornească maşina de spălat rufe sau de spălat vase sau alţi consumatori în acest vârf de seară, deci între ora 18:00 şi ora 21:00. Ar putea face acest lucru”, a spus Burduja într-o conferinţă de presă.
Ministrului energiei i-a răspuns unul dintre liderii USR din Ardeal, Oana Biriș, liderul USR Hunedoara: „Când ai aproximativ aceeași rețea de distribuție, dar cu mai puține capacități de producție, nici nu e de mirare că sfaturile lui Stelian Burdujeanu seamănă cu cele ale lui Nicolae Ceaușescu.
De ce să prezinți un plan concret de măsuri, pe termen scurt pentru a se evita o pană masivă de curent, și pe termen lung pentru creșterea capacităților de producție și de distribuție, cum ar trebui să facă un ministru, când poți filosofa despre bine și perpetuarea lui?
România se confruntă cu o situație gravă din cauză că producția internă de energie este insuficientă, iar rețeaua de distribuție, veche și suprasolicitată, riscă să cedeze.
Cum a ajuns o țară cu un mixt energetic ideal să facă știri zilnice ca fiind țara cu cele mai mari prețuri la energie? Cu atacuri repetate la producția de energie electrică a țării prin diverse OUG-uri și legi inițiate de PSD și PNL.
Pe termen scurt, soluția este să producem cu ce avem deja funcțional, nu să cumpărăm la preț dublu de la vecini. Asta dacă ne preocupă soarta oamenilor. Dacă ne preocupă doar conturile și portofelele camarilei de partid, ne convin prețuri mai mari care înseamnă și taxe mai mari încasate la buget.
Pe termen lung avem nevoie de o strategie clară, de investiții și de politicieni care iau decizii în interesul românului de rând”.