Oana Murariu: În afară de USR, parlamentarii de Cluj nu au susținut amendamente vitale pentru județ

Parlamentarii USR Cluj au depus în această săptămână un număr de 95 de amendamente la legea bugetului de stat. Marea majoritate a acestora, respectiv 73, au vizat susținerea unor proiecte de dezvoltare a comunităților de la nivelul județului Cluj. Toate au fost, însă, respinse pe bandă rulantă de actuala coaliție, fără o minimă dezbatere reală.
„Am solicitat alocări suplimentare pentru a fi realizate cu bine proiecte de maximă importanță pentru Cluj, județ care își aduce printre cele mai mari contribuții la PIB-ul României. Printre acestea se află Trenul Metropolitan, Centura metropolitană Cluj-Napoca, centura Huedinului și cea a Dejului, exproprierea Palatului Banffy (3/4 din suprafața lui) și Spitalul Pediatric Monobloc din Cluj-Napoca. Toate au fost respinse, ceea ce condamnă Clujul la încă un an de avans într-un ritm extrem de lent pe toate componentele de la infrastructă rutieră, la cea educațională și edilitară” subliniază deputata Oana Murariu, președinta USR Cluj.
Grupate pe categorii, amendamentele USR de impact pentru județul Cluj au vizat:
- 17 Proiecte verzi (precum capacități de producere energie, eficiență energetică școli și creșe, iluminat public, stații încărcare autovehicule);
- 12 Proiecte de reabilitare creșe, școli, dezvoltare învățământ;
- 20 Proiecte de modernizare a infrastructurii rutiere
- 8 Proiecte de introducere a apei și/sau canalizării
- 6 Construire, modernizare și dotare clădiri publice
- 2 Proiecte de introducere a rețelei de gaz
- 8 Alte proiecte (digitalizare, sterilizare câini, centru pentru victimele violenței domestice, exproprierea terenului intravilan din Municipiul Turda în vederea decontaminării sitului poluat din incinta fostei uzine chimice etc.)

„Marea dezamăgire este că parlamentarii de Cluj ai celorlalte formațiuni nu au susținut aceste proiecte. Vorbim nu de proiectele USR, ci de proiectele Clujului. Vorbim de timp și vieți pierdute din cauza infrastructurii rutiere, de elevi care învață în condiții improprii, de comunități locale care nu au gaze sau apă curentă. Nu vorbim de lux, ci de firesc, un firesc pe care oamenii îl așteaptă și pe care noi ni-l dorim, dar care iată că pentru partidele guvernamentale nu sunt o prioritate” adaugă Oana Murariu.
Reamintim că în cadrul dezbaterilor pe legea bugetului de stat, parlamentarii USR au sesizat și au reușit să elimine alocarea a 700 de mii de lei pentru medicamente pentru foștii și actualii membri ai CCR. Prin toate aceste demersuri actualul guvern arată că în continuare susține categorii de speciali, nealocând însă resurse pentru proiecte esențiale pentru comunități.