Apuseni Info

Ştiri și informații non stop

(OPINIE) Voicu Ienci: Începand cu 1986 au aparut de nicaieri antenele parabolice. Securitatea a pregatit din timp mirajul post-comunist

(OPINIE) Voicu Ienci: Începand cu 1986 au aparut de nicaieri antenele parabolice. Securitatea a pregatit din timp mirajul post-comunist

Sa fim seriosi, daca in noiembrie ’89 Ceausescu ar fi umplut alimentarile, lovitura de stat din decembrie nu ar mai fi avut loc, pentru ca rusii, cu americanii, ungurii si francezii si cine si-o mai fi bagat coada, nu ar fi avut cu cine sa o mai faca. Romanii ar fi stat acasa, cu burtile pline de sarbatori, la tv-ul ala alb-negru, cu program redus si imbacsit de atat bine, progres si ideologie.

…sau ar fi continuat sa mimeze datul din fund gender fluid al lui Michael Jackson, visand la țâțele Pamelei Anderson, pe programele parabolicelor, ce lasasera de mult in urma transmisiile cazone ale releelor comuniste, amplasate pe dealuri.

Securitatea a pregatit din timp mirajul post-comunist. La sfarsitul anilor ’70 si inceputul anilor ’80, la liceul din orasul meu se faceau anchete si se exmatriculau elevi, pentru ca indraznisera sa trimita dedicatii muzicale la Europa Libera.

Brusc, incepand cu 1986, au aparut de nicaieri antenele parabolice, cu tot dischisul unui echipament ce nu putea fi fabricat in Romania si cu zeci si sute de kilometri de cablu tv intinsi de la un bloc la altul, impanzind orasele, oamenii organizandu-se pentru acest demers in adevarate asociatii de facto, cu sute de membri.

Incercati sa spanzurati acum un fir de la un bloc la altul si va veti trezi cu zece institutii pe cap, veti da cu subsemnatul in zece locuri, ca de ce si pentru ce.

Ca printr-un miracol, in anul 1986 si urmatorii, in cea mai grea si terorizanta perioada a regimului anacronic, Securitatea tacea suspect, oferind discret o libertate fara precedent si fara echivalent nici macar in epoca actuala.

V-ati pus vreodata intrebarea de ce se intamplau atunci lucrurile astea? Cum, dintr-o data, de la ani de puscarie pentru un radio pus pe frecventa care nu trebuie, ascultat infundat sub plapuma si sub perna, cu spaima de vecini delatori, ne-am trezit cu adevarate retele de cablu clandestine?

Oare nu trebuia ca romanii sa vada Coca-Cola, ciocolata Mars, sucul Punika, adidasii si papusile Barbie, sa vada cat de trist traiesc griul comunist si sa il compare cu rozul occidental? Oare nu trebuiau sa stranga din dinti si sa acumuleze ura celui care nu are si jinduieste?

In definitiv si la urma urmei, gloata nu se misca patrunsa de inalte idealuri de libertate. Ea isi declanseaza actiunea manata de nevoile primare constientizate in opozitie cu idealul care ii este dezvaluit.

Constientizarea ei trece prin stomac si se opreste acolo. Constiinta si idelurile aferente se acumuleaza in mate, iar de acolo se rostogoleste in afara doar rezultatul putrefactiei sub actiunea frustrarilor cu rol de bacterii.

Sa nu va mire paroxismul, violenta, nebunia si absurdul de dupa 22 decembrie. E despre frustrarea parizerului, nu despre vreun ideal democratic. Daca Ceausescu ar fi fost constient si conectat la fapte, ar fi controlat totul cu un minim efort.

Cum ar fi aratat istoria ultimilor 30 de ani? Habar nu am, e un efort de imaginatie mult prea mare pentru capacitatile mele, dar, in mod sigur, niste sute de oameni nu ar fi murit degeaba, nu ne coboram atat de mult statura istorica si destinul colectiv.

Despre Voicu Ienci

Absolvent al Facultatii de Drept -Universitatea Babes-Bolyai (2000) si al Certificatului Profesional in Management -The Open University (U.K. 2013), Voicu Ienci este antreprenor si pasionat de istorie si politica.

Ideologic, este profund atasat conservatorismului clasic si un apropiat al viziunilor crestine pro-viata si pro-familie

Loading

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *