Apuseni Info

Ştiri și informații non stop

(OPINIE) Voicu Ienci: Intrarea Dianei Sosoaca în Parlamentul European este cel mai bun lucru care i se putea intampla Romaniei la aceste alegeri

(OPINIE) Voicu Ienci: Intrarea Dianei Sosoaca în Parlamentul European este cel mai bun lucru care i se putea intampla Romaniei la aceste alegeri

Sa injuram daca mai vrem sa existam. O avem pentru asta pe Diana Sosoaca.

Vreau sa va marturisesc un lucru – consider ca intrarea Dianei Sosoaca in Parlamentul European este cel mai bun lucru care i se putea intampla Romaniei la aceste alegeri.

O sa ma intrebati de ce, atata timp cat, fara indoiala, personajul de fata e un monument de tupeu, grobianism, populism …si va las sa continuati voi alte epitete.

Este foarte simplu, atata timp cat aplicam principiile din matematica si fizica despre minus si plus.

Incep prin a spune ca, atat la nivel de politica externa generala, cat si in interiorul UE, Romania a „beneficiat” de un minus evident si fatal, concretizat in lipsa oricarei pozitii care sa permita o negociere, a oricarui punct de vedere care sa ne scoata din pozitia chelnerului si sa ne aseze la masa. Ficusi, imberbi timizi, fricosi preaplecati, pechinezi latratori in lesa stapanului, oportunisti exclusiv in interes personal sunt caracterizari fidele ale presedintelui, ministrilor de externe, diplomatilor si europarlamentarilor romani -cu extrem de putine si palide exceptii.

Rezultatul se vede in statutul irelevant si ingenuncheat al unei tari incapabila actual sa isi comunice si sa isi apere interesele, in incapacitatea unui popor de a avea o pozitie proprie -alta decat cea in genunchi sau pe ciuci in cel mai bun caz.

E o paradigma pe care, in covarsitoare parte, singuri ne-am creat-o, exersand toate deficientele de caracter -personale si colective. E o paradigma imbratisata ca atare de catre toti interlocutorii nostri. In definitiv, daca ne complacem in a pleca spinarea si capul, de ce ne-ar ridica cineva?

Este o traditie si o vana a sufletului romanesc pasivitatea istorica, un mod de supravietuire in logica aceluia care, daca nu reactioneaza si nu conteaza, scapa ignorat si dispretuit. Ne-am asumat-o intr-un mod cu mult mai evident, dar si mai extins, pervers si ticalos, decat vecinii nostri, ridicand-o la nivelul de dicton si intelepciune. Tacem si executam ca sa nu murim.

Avem si o alta parte sufleteasca -aceea a injuraturii abjecte, grandioase prin vehementa si eliberatoare de nebanuite energii in tupeu plenar si agresiv, folosita atunci cand ne ajunge cutitul la os si coloana vertebrala sta sa se rupa de atata incovoiere.

Scuipatul consistent si injuratura de mama, violenta gregara sunt absolut necesare contrabalansului, atunci cand frica si lasitatea tind sa ne aneantizeze. Sunt manifestarile curajului necesar supravietuirii, indispensabile si declansatoare ale unei revigorari obligatorii.

Diana Sosoaca asta va face in urmatorii ani, la o tribuna si cu o vizibilitate care nu va permite nimanui sa o mai ignore, care va face zadarnica pretentia unei intregi clase politice de a nu vedea si a nu auzi. Toti, de la Ursula pana la infatuatele cancelarii occidentale, vor auzi si vor intelege ca exista o parte Romaniei dispusa sa injure si sa atace atunci cand statutul tarii si poporului au alunecat pe o panta intolerabila.

O intreaga opinie publica va iesi pe ulita mediatica si va privi cu infrigurare la scandal, la ce pot face romanii cand rabdarea a ajuns la capat. Un intreg popor va putea face diferenta intre doua tipuri de atitudini si va alege pe mai departe, in anii urmatori, intre doua tipologii.

Pentru ca Romania sa supravietuiasca in noua conjunctura geopolitica a viitorului apropiat, trebuie sa se institutionalizeze in nici un caz ca un punct controlat, ci ca o problema, sa emita curajos pretentii si sa practice negocierea activa si curajoasa, sa primeasca pentru a da.

Statutul si atitudinile actuale nu ii permit acest lucru, dimpotriva, o transpun intr-un rol periferic si dinainte stabilit, o lipsesc de vointa si decizie. Toti ceilalti trebuie sa vada ca poate exista si o alta fata, o alternativa, sa isi calibreze atitudinile in functie de aceasta noua paradigma.

Viitorul european si mondial il reprezinta o recrudescenta a salbaticiei si conflictului, in nici un caz o conservare a starii de lucruri actuale, si nu putem pretinde sa ramanem un teritoriu al nimanui, ai carui locuitori sunt lipsiti de vointa autoafirmarii, precum in urma cu un mileniu si jumatate.

Constiinta -nici a noastra, nici a interlocutorilor nostri externi, nu se trezeste cu politetea umilitoare pentru emitent, ci cu injuratura energica si tupeul agresiv.

O sa spuneti ca nu e in acord cu vreo valoare unanim acceptata, cu fibra adevarata a blandului popor roman. Istoria dovedeste, insa altceva: marile natiuni actuale s-au afirmat muscand, nu hranind principii de toleranta si reverenta, micile natiuni au sfarsit muscate.

Pentru noi, Diana Sosoaca poate fi un factor declansator, intr-un moment istoric cand am coborat vocea mult prea mult, de nici nu mai putem sopti, daramite sa ne mai auzim.

In actualul cadru istoric general, traim, intr-un fel sau altul, epoca in care injuratura devine tot mai necesara si plenara -conditie a insasi supravietuirii. Sa injuram daca mai vrem sa existam. O avem pentru asta pe Diana Sosoaca.

Despre Voicu Ienci

Absolvent al Facultatii de Drept -Universitatea Babes-Bolyai (2000) si al Certificatului Profesional in Management -The Open University (U.K. 2013), Voicu Ienci este antreprenor si pasionat de istorie si politica.

Ideologic, este profund atasat conservatorismului clasic si un apropiat al viziunilor crestine pro-viata si pro-familie

Loading

2 thoughts on “(OPINIE) Voicu Ienci: Intrarea Dianei Sosoaca în Parlamentul European este cel mai bun lucru care i se putea intampla Romaniei la aceste alegeri

  1. Respectiv ieșirea clanului Nistor și a lingăilor lui care sufocă de ani buni, judetul Hunedoara…

  2. Bravo Ienci!
    Să sperăm că ceilalți adormiți parlamentari români o vor copia și vor începe să mormăie!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *