Apuseni Info

Ştiri și informații non stop

(OPINIE) Voicu Ienci: Patriarhul Daniel – intre Lot si Avraam

(OPINIE) Voicu Ienci: Patriarhul Daniel – intre Lot si Avraam

Episcopul Hușilor, Corneliu Bârlădeanu, dimpreuna cu Arhimandritul Sebastian Jitaru au fost condamnati pentru pedofilie, dupa patru ani de anchete, timp in care diferite institutii -ale Bisericii si ale statului, au incercat sa ii acopere.

Un Inalt Ierarh al Bisericii si un Intaistatator intre calugarii unei Episcopii au fost dovediti, impotriva oricaror incercari de ascundere a gunoiului sub pres, drept ceea ce erau de fapt -niste dezaxati, cu grave probleme de comportament.

In conditiile astea nu ma mai mira slabul apetit al Ierarhiei BOR pentru promovarea referendumului pro-familie, nu ma mai mira ca institutia Bisericii isi pierde din ce in ce mai multi enoriasi, nu ma mai mira ca societatea ca intreg aluneca pe o panta tot mai abrupta spre acea stare, in care valorile fundamentale crestine tind sa dispara cu desavarsire.

Nu odata am sarit public in apararea Bisericii Ortodoxe Romane, impotriva unor atacuri nedrepte la adresa ei, dar genul acesta de comportamente institutionale ma dezarmeaza.

Da, sunt constient ca mereu trebuie sa deosebim Biserica -institutie, de oamenii care vremelnic ii populeaza functiile, dar pana unde? Dar cat sa mai poti apara ceva ce tinde sa devina contaminat complet de spirit dracesc pe fondul unei tolerante complice?

Sa lasi totul in seama judecatii lui Dumnezeu, sa te feresti pe tine de a fi judecator nu mai e valabil atunci cand pacatul si ticalosia sunt atat de evidente, incat urla in gura mare.

Oare nu tot judecata ai facut cand ai socotit sa faci Episcop dintr-un homosexual complet deviat psihic? Pai cum sa mai sustina un astfel de individ normalitatea familiei impotriva delirului de pretentii al LGBTQ+, cand el abuzeaza sexual elevi, viitori preoti, si supune la perversiuni minori uzand de ascendentul asupra lor, pe care insasi Biserica, institutional, i l-a conferit?

Judecata faceti, asadar, Inalti Mitropoliti si Arhiepiscopi, Preafericit Patriarh, cand promovati in functii astfel de draci impielitati, cand il aduceti pe Satana pentru slujire si ii dati Harul lui Iisus Hristos prin Apostoli.

Cand vine vorba de pedeapsa, de reactie prompta si dreapta, va retrageti pe varful picioarelor, nu judecati ca nu e placut Domnului sa judeci, in cumplita evidenta il impovarati pe Dumnezeu si va ascundeti in spatele logicii ca Harul a fost dat deja si nu mai poate fi luat.

Tot Harul asta il vindeti la pret de mercurial tuturor neavenitilor, care fac teologia pentru ca tata sau unchiu’, pentru ca nu se pricep la altceva, pentru ca nu sunt in stare sa termine alta facultate, pentru ca au banii necesari sa isi cumpere examenele si Parohia.

Nu v-ati gandit nici o clipa la asta atunci cand transmiteti, prin Punerea Mainilor, esenta si puterea Duhului Sfant, asupra unor neaveniti lipsiti de chemare si pusi pe afaceri?

Cand comit fapte reprobabile dati din umeri, il lasati pe Dumnezeu judecator si calau, va fofilati pios in spatele argumentelor pseudoteologice -traditiile nu ne lasa sa reactiinam, nu vrem sa stricam institutiile, e voia Celui de Sus, nu permitem tulburarea clerului si enoriasilor. Pai cam cu genul asta de argumente ii tolerau Fariseii si Saducheii pe zarafi in Templu, cu logica voastra au intampinat revolta Lui Hristos si i-au strigat condamnarea Fiului Omului.

Lot a fost iubit de Dumnezeu si apropiat de Avraam, dar s-a stabilit si si-a tinut casa in cetatea Sodomei, cea plina de pacate, fiind unul dintre cei dintai din comunitate.

Lot a vazut pacatul si l-a tolerat, considerandu-se pe sine si pe casa sa deasupra lui. Dumnezeu a vazut asta, a vazut pacatele cetatii si a hotarat sa pedepseasca ce merita pedepsit si sa salveze ce se mai putea salva.

Cand ingerii l-au pus sa paraseasca Sodoma, Lot nu a fost destul de puternic in dragostea lui pentru Dumnezeu, osciland pana acolo unde isi pierde respectul si ascultarea propriei case, isi pierde ginerii care ii ignora chemarea, isi pierde sotia, care plateste neascultarea cu propria viata, privind inapoi spre cetatea distrusa.

Nici in acest moment, Lot nu e suficient de puternic si asumat in dragostea pentru Dumnezeire. In loc sa mearga in munti, cum i s-a spus, se indreapta spre cetatea Țoar-ului, ascultand de cei din casa sa, dar acolo locuitorii ii sunt ostili si e nevoit sa se refugieze cu fiicele sale intr-o pestera, departe de locul ce il alesese drept refugiu initial.

Aici e slab si ratacit din nou, pacatuieste beat cu propriile fiice, din incest nascandu-se moabitii si amoritii -dusmanii si prigonitorii viitori ai propriului sau popor.

Ce poveste extraordinara, ce exemplu pentru Inaltii Ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Romane de azi? Ce epilog trist si nefast, atunci cand dovedesti slabiciune si lipsa de asumare, conformism si complicitate cu pacatul, ajungand sa te distrugi pe tine insuti si totul in jurul tau.

Iubit de Dumnezeu prin insusi efectul ascendentei sale avraamice, Lot -doar aparent, e un aspirant la intelepciunea unui Patriarh biblic, insa comportamentul ii tradeaza adevarata natura. Dumnezeu il lasa sa isi duca slabiciunile spre cel mai distructiv punct, acceptand urmarile pe timp indelungat, ingaduindu-i incapacitatea de a invata din repetate avertismente.

Toate au un scop mediat -separarea binelui de rau in oameni, consacrarea importantei asumarii drumului, semnificatia alegerii caii de urmat, stabilirea unei paradigme a unui nou timp istoric de confruntari.

Nu pot sa nu remarc similitudinea comportamentului lui Lot cu atitudinile de azi ale Intaistatatorilor BOR, care par sa uite de multe ori adevaratul sens al milei, tolerantei si iertarii, devenind complici institutionali la pacate abominabile.

Spre deosebire de Lot, cel care a pregatit inconstient prigonirea si chinul propriului popor, Avraam a fost atat de asumat in dragostea si ascultarea sa pentru Dumnezeire, incat a fost dispus sa isi sacrifice propriul fiu, pe Isaac, doar ca sa nu iasa din cuvantul Domnului. Este exact gestul intors de Dumnezeu oamenilor peste veacuri, din prea multa iubire pentru ei, e calea salvarii spitei omenesti dupa mult timp, in cel mai potrivit moment.

Iisus este Mielul rascumpararii lui Isaac si al pastrarii lui Avraam in Dumnezeu si Duhul Adevarului.

Va reusi Patriarhul Daniel sa se lepede de Lot si sa faptuiasca in spiritul lui Avraam? Va reusi sa nu lase Biserica Oortodoxa Romana si societatea sa piara, precum Sodoma candva?

Despre Voicu Ienci

Absolvent al Facultatii de Drept -Universitatea Babes-Bolyai (2000) si al Certificatului Profesional in Management -The Open University (U.K. 2013), Voicu Ienci este antreprenor si pasionat de istorie si politica.

Ideologic, este profund atasat conservatorismului clasic si un apropiat al viziunilor crestine pro-viata si pro-familie

Loading

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *