Apuseni Info

Ştiri și informații non stop

(OPINIE) Voicu Ienci: PSD si PNL – agentii cresterii si constructiei AUR

(OPINIE) Voicu Ienci: PSD si PNL – agentii cresterii si constructiei AUR

Imi pare ca actuala coalitie PSD-PNL face totul in scopul afirmarii si dezvoltarii AUR, punerii acestui partid in prime time si pe firmamentul oricarei dezbateri.

In acest sens, doua sunt actiunile falimentare pentru actuala coalitie -ocazii nesperate pentru institutionalizarea, edificarea si organizarea AUR ca un partid care va conta in urmatorii zece ani:

  1. Comasarea alegerilor europarlamentare si locale

In contextul in care UE nu isi regaseste cadenta construirii unei identitati reale si rezonabile, a recesiunii economice generalizate -post-pandemica conditionata de razboiul ucrainean, cotele euroscepticismului la romani sunt cele mai ridicate, orice reper temporal si istoric am lua.

Jumatate dintre romani au devenit reticienti in ce priveste Europa, cu atat mai mult cu cat guvernarile succedate de la Basescu incoace au fost mereu deficitare atat la absorbtia banilor europei, cat si la sprijinirea interesului national in cadrul Uniunii.

Intr-o astfel de situatie, coalitia la putere se bazeaza pe forta primarilor PSD si PNL in functie, de a scoate electoratul la vot, ridicand in felul acesta procentele propriilor liste pentru Parlamentul European.

Pare un plan bun, daca nu ar fi prost. Am si cateva argumente pentru asta:

-europarlamentarele sunt tratate cu indiferenta de eurofili (astia nu au ce lista sa voteze la pretentiile lor, nici macar pe aia lui Ciolos) sau de cei care nu au o parere in domeniu. Singurii motivati sa mearga la vot sunt euroscepticii, alimentati de conduita AUR de pana acum, singurul partid care s-a pozitionat transparent si neechivoc pentru Europa Natiunilor si conservarea suveranitatii statului national fata de tendintele centralizarii de la Bruxelles.

Mai mult, o mare parte dintre primarii de comune si orase ai PNL si PSD sunt fundamental eurosceptici, chiar dintre cei care manevreaza fondurile europene cu mai multa dexteritate decat altii.

In contextul in care, in interiorul partidelor la putere, functiile de europarlamentar sunt vazute ca simple sinecuri pentru pilosi, ma intreb cati dintre primarii pesedisti si penelisti vor trage tare pentru lista europeana a propriului partid? Cum vor impaca acel electorat eurosceptic ca formatie mentala, dar care simpatizeaza sau ii este dator sau il atrage interesul spre persoana actualului ales local in functie?

Nu cred ca va exista o dezbatere si propaganda serioasa -cel putin in jumatatea de Romanie de la sat si din micile orase, sustinuta de actualii primari in favoarea vreunor obiective pentru lista parlamentarilor europeni. Oamenii la acest nivel au un singur obiectiv -perpetuarea in functiile administrative elective, de la primarul de comuna la cel de oras si la presedintii multor consilii judetene. Asocierea cu o alta dezbatere, atata timp cat acest lucru poate dauna obiectivului personal, este de evitat si va fi evitata in majoritatea cazurilor.

-euroscepticii -auristi, sosocari sau neinregimentati politic vor iesi la vot chititi pe listele cu discurs suveranist. Unul ca Terhes sau Piperea, sa ma scuzati, dar face cat toate euro-vedetele PSD si PNL la un loc. Mult mai multi au fost interesati de interpelarile d-lui Terhes pe teme de achizitie de vaccinuri, decat cei curiosi de discursurile pe teme de agricultura ale domnului Buda.

Adaugati la asta aversiunea electoratului eurosceptic fata de europarlamentarii REPER sau USR si veti avea un tablou complet despre mobilizarea celor care vor vota AUR doar ca sa dea o palma actualei garnituri de europarlamentari.

Cati dintre eurosceptici vor vota AUR si la locale?

Listele AUR sunt fara prea multe pretentii, asta cu atat mai mult in contextul in care partidul a reusit sa acopere cu structuri functionale undeva la 50% din teritoriu. Mai mult, capii de lista, in buna parte, sunt fie anonimi, fie resapati politici, trecuti prin felurite partide. Nu ar fi asteptari mari si ocazia unor rezultate consistente, doar ca …

asocierea cu votul politic poate proiecta beneficiile maniei si toturor sentimentelor negative -anti guvernare si UE, spre listele AUR si SOS. Cu perspectiva normala a unui rezultat mediocru la locale, prin asocierea cu euroscepticii prezenti masiv la vot, AUR poate spera acum la ce nu visase pana mai ieri -nu primari spectaculosi de municipii, ci grupuri consistente de consilieri in fiecare consiliu local, indiferent de dimensiunile localitatilor, consacrarea unei garnituri de vedete locale, care vor putea conta la alegerile din 2028, asta in timp ce PSD si PNL urmeaza sa se confrunte cu consilii locale ostile, pierderi substantiale de viceprimari sau chiar primari.

Mai mult, in conditiile in care perspectivele economice si geopolitice nu suna deloc bine pentru prosperitatea Romaniei, ne putem astepta cu o puternica migratie dinspre PSD si PNL inspre AUR a multor alesi locali in urmatoarea legislatura.

Personal estimez pentru AUR un procent de 18-20% la locale si de peste 25% la europarlamentare. Este nesperat de bine pentru auristi si este gura de oxigen necesara si suficienta pentru structurarea partidului in 2028 in toate localitatile si judetele. Altfel, in lipsa comasarii, nu i-as fi vazut facand local mai mult de 10-15% -scor pe care l-a avut si PPDD si a disparut in neant cu el cu tot.

  1. Moda si initiativele gen miting anti-extremism -o idee atat de idioata, incat numai Flutur -degraba pupator de funduri prezidentiale, putea fi primul care sa o puna in aplicare

Sa arati agresiv, obsesiv si sistematic cu degetul spre celalalt oboseste si enerveaza, cu atat mai mult cu cat tu insuti nu ai demonstrat decat esec economic, investitional, bugetar si social, coruptie si aroganta.
Succesul electoral al  Partidului Totul pentru Tara (Miscarea Legionara) din 1937 s-a bazat pe asta.

Revenirea in sondaje a PSD s-a bazat pe discursurile gaunoase si respingatoare, indreptate impotriva simplilor pesedisti, ale presedintelui Johannis si pe larma tembela a tefelistilor din piete.

Cand acuzi obsedant si fara justificarea axiologica a propriei staturi, superi rau si nu vei obtine rezultatul dorit prin astfel de actiuni.

Activitatile politice de genul celor de la Suceava, planuite a fi multiplicate perioada urmatoare, nu fac decat sa victimizeze AUR, sa ii dea o aura martirica nejustificata si nemeritata. „Uite, domnule, la hotii astia de 30 de ani, la americanii si la nemtii care ne fura, le e frica de Simion si de patrioti. Ii jignesc, ii lovesc si vor sa ii interzica, sa nu ii lase sa castige alegerile”. Asta va fi concluzia. Tot asa a procedat Conventia Democratica, iar PRM a castigat in anul 2000 peste o suta de locuri in Parlament.

Negarea si lupta impotriva a ceva institutionalizeaza si impun obiectul negarii, ii formeaza tabara si cauza necesare inregimentarii aderentilor. Pericolul derivat din agresiunea negarii mobilizeaza si organizeaza, naste sentimentul de apartenenta si imboldul de rezistenta.

Ma indoiesc ca a spune ca AUR e extremist, fascist sau pro-rus in actualul context -al marsurilor agricultorilor, cresterii de preturi la orice si a poverii fiscalitatii, face vreun rau lui Simion & co., ci are doar darul de a intari in convingeri pe multi dintre cei care doar intrevedeau eventualitatea acordarii unui vot.

Greselile tactice ghidate de la Cotroceni nu vor putea decat sa faca bine celor impotriva carora deciziile de comasare si de scos oameni in strada au fost nascocite. Sub directa indrumare si supraveghere a presedintelui Johannis, PNL si PSD isi dau singure foc la propria valiza, punand sub semnul intrebarii stabilitatea viitoare a tarii. AUR nu are decat de castigat si, personal, nu mai pot spera decat sa o faca responsabil.

In acelasi timp, cand Europa sta sa cada sub povara multiplelor crize, spectrul razboiului e tot mai actual in jocul geopolitic si sperantele societatii devin mai putine si mai sumbre, a imparti din nou Romania -pe modelul damnat al episodului Johannis-Dragnea, este un gest iresponsabil si cu un potential distructiv egalat doar de drama politica americana -democratii versus republicanii anului 2024.

Romania nu poate si nu trebuie sa aiba parte de asa ceva acum.

Vom trai si vom vedea. In orice caz, bine nu are cum sa fie.

Despre Voicu Ienci

Absolvent al Facultatii de Drept -Universitatea Babes-Bolyai (2000) si al Certificatului Profesional in Management -The Open University (U.K. 2013), Voicu Ienci este antreprenor si pasionat de istorie si politica.

Ideologic, este profund atasat conservatorismului clasic si un apropiat al viziunilor crestine pro-viata si pro-familie

Loading

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *