Oraşul „rusesc” din Banat: A fost proiectat pe gândirea Moscovei, la „capătul lumii”, izolat de civilizație
Ciudanovița este un sat – colonie din comuna cu același nume, în județul Caraș-Severin, Banat. Colonia este recunoscută ca fiind fostul oraș ridicat de sovietici pentru a extrage uraniul din minele de la poalele Munţilor Banatului.
Uraniul a fost una dintre resursele prin care România a plătit „aliatului” sovietic despăgubirea de război pentru anii în care Maresalul Ion Antonescu a luptat împotriva URSS pentru recuperarea Basarabiei și apoi pe frontul de est. Alături de alte resurse prețioase precum aurul sau diverse minereuri, extracția de uraniu a fost apanajul rușilor vreme mulți ani după stabilirea regimului comunist în România.
După moartea lui Stalin și a tovarășului Dej, minele au intrat în stăpânirea regimului communist de la București, care au transformat Ciudanoviţa locul dintr-un „lagăr” de muncă, într-o colonie/ șantier unde au fost aduși mineri din zona Moldovei, a Câmpiei Române și din alte locuri.
Fosta colonie muncitorească de la Ciudanoviţa s-a transformat după 1989 într-un oraş fantomă, din care însă mulţi dintre localnici refuză să plece, în ciuda avertizărilor cu privire la pericolul radiaţiilor.
Normally I do not read article on blogs however I would like to say that this writeup very forced me to try and do so Your writing style has been amazed me Thanks quite great post