Apuseni Info

Ştiri și informații non stop

Ortodoxie și tradiție la 1.340 de metri pe înălțimile Apusenilor: Mănăstirea „Crucea Iancului” de la Mărișel, construită în stil bizantin, pe Vârful Dobruș

Ortodoxie și tradiție la 1.340 de metri pe înălțimile Apusenilor: Mănăstirea „Crucea Iancului” de la Mărișel, construită în stil bizantin, pe Vârful Dobruș

Mănăstirea „Crucea Iancului” din Mărișel, situată în județul Cluj, este singura din Arhiepiscopia Clujului dedicată Sfinților Martiri Brâncoveni. Aceasta a fost fondată în primăvara anului 2015 și se află la aproximativ 2 km de celebrul „Cruce a Iancului,” pe platoul de pe Vârful Dobruș, la altitudinea de 1340 de metri. Construcția mănăstirii a fost coordonată de părintele duhovnic Paisie Plic și de maica stareță Casiana Lup.

Piatra de temelie a bisericii a fost așezată pe 18 august 2015, de Mitropolitul Andrei, care a inițiat înființarea acestui așezământ monahal. Lăcașul de cult, dedicat Sfinților Martiri Brâncoveni, este construit în stil bizantin, având o formă de cruce și un pridvor deschis, iar interiorul este decorat cu pictură în tehnica frescă, realizată de artistul Dobrin Ioan Tcaciuc și echipa sa. Biserica a fost sfințită pe 16 august 2021, de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, împreună cu Preasfințitul Părinte Macarie al Europei de Nord și Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul.

Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, și a Înaltpreasfințitului Andrei, Mitropolitul Clujului, la inițiativa comunității monahale, a fost adus un fragment din moaștele Sfântului Martir Constantin Brâncoveanu la mănăstire, pe 27 ianuarie 2019, ca dar de la Biserica „Sfântul Gheorghe Nou” din București.

În 2014, anul dedicat „Sfinților Martiri Brâncoveni,” Patriarhul României a dispus ca racla cu moaștele acestui sfânt să fie purtată în pelerinaj la toate bisericile și mănăstirile fondate de domnitorul Constantin Brâncoveanu, lăsându-se părticele spre închinare în fiecare locație. Cu bucurie pentru comunitate și credincioși, demersurile din toamna anului 2018 au fost binecuvântate de Preafericitul Patriarh Daniel, permițând aducerea uneia dintre părticelele moaștelor martirului la mănăstirea din Cluj.

Comunitatea mănăstirească este compusă din 10 maici, având-o ca stareță pe stavrofora Casiana Lup, iar părintele duhovnic este protosinghelul Paisie Plic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *