Apuseni Info

Ştiri și informații non stop

Ostrovul viilor în Ardeal. Se culeg strugurii, se prepară magiunul de toamnă și se bat nucii

Ostrovul viilor în Ardeal. Se culeg strugurii, se prepară magiunul de toamnă și se bat nucii

Numele lunii septembrie provine din cuvântul latin „septem”, care înseamnă șapte, deoarece era a șaptea lună a calendarului roman. În România, septembrie este cunoscut sub diverse denumiri populare, precum Răpciune, Brumar cel mic, Vinicel, Viniceriu și Vinișel.

Conform tradiției populare, această lună marchează momentul în care oamenii se întorc la livezi și vii. Este perioada dedicată recoltării și adunării proviziilor pentru sezonul rece. Cei care nu au reușit să culeagă plante medicinale mai au timp până la Sfânta Maria Mică, după care ierburile își pierd efectele tămăduitoare. În această perioadă se prepară magiunul de toamnă, iar de Ziua Crucii se bat nucii, ocazie de petrecere, mai ales pentru tineri. De la această zi și până la Sfânta Parascheva, se desfășoară, în funcție de regiune, ceremonialele denumite ostrovul viilor, adică începutul culesului strugurilor.

Ostrovul viilor reprezintă o formă de clacă, ocazie de socializare și de interacțiune dincolo de legăturile familiale. Pe lângă aspectele pozitive, această practică impune și răspunderea capului familiei, deoarece, deși invitațiile la culesul strugurilor se bazează pe un principiu de reciprocitate, implică și un anumit tip de festivitate. Sunt angajați lăutari, se povestesc întâmplări, se joacă diferite jocuri, iar petrecerea se desfășoară în mod corespunzător. În trecut, exista tradiția ca din primul must obținut să se facă o ofrandă, iar din vasele noi acesta să fie oferit ca pomană. De asemenea, din primul must se aruncă pentru cei decedați, pentru a-i implica și pe ei în bucuria recoltei și a aduce în armonie cele două lumi.

Loading

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *