Paradisul racilor, într-un râu ascuns, în pădurile străvechi de sub Muntele Găina. Sunt agresivizi și sunt capabili să se devoreze unii pe alții!
Poate ați auzit de acest loc, poate nu, poate l-ați vizitat sau poate urmează să-l vizitați: circuit turistic, numit Circuitul Cheilor: Ţebea – Bulzeştii de Jos – Podul Grohotului – Cheile Uibăreştilor – Cheile Ribicioarei – Ribiţa – Ţebea, este unul dintre cele mai spectaculoase și sălbatice circuite nu doar din Apuseni, ci chiar din Europa, de o frumusețe rară, cu o bogăție de peisaje mirifice dar și încărcat de legende, de istorie.
Cu siguranță că vom mai scrie despre acest cricuit, însă ce este fascinant la acest loc puțin vizitat, în nordul județului Hunedoara din Munții Apuseni, este zona Podul Grohotului unde este paradisul racilor de râu.
Despre racul bihorean
Racul bihorean este o specie mică, având aproximativ 10 cm în lungime, cu o carapace lucioasă și uniformă. Deși seamănă cu alți raci europeni la prima vedere, cercetările au relevat diferențe semnificative: spre deosebire de racul de ponoare, are un bot mai scurt, antenele sunt acoperite cu solzi netezi, iar pe cleștii săi tuberculii sunt mai mari și mai dispersați.
Acesta trăiește în galerii săpate în malurile apei sau sub pietre mari și rădăcini, fiind activ doar pe timpul nopții. Se hrănește cu larve, insecte, broaște sau cu frunze căzute pe apă. Racii bihoreni sunt cunoscuți pentru comportamentul lor agresiv: se luptă între ei și pot chiar să se devoreze, mai ales în perioadele de năpârlire, când sunt vulnerabili, fără protecția carapacei.
Intr-una dintre pozele folosite de realizatorii acestui articol este clar un rac bihorean (Austropotamobius bihariensis) atentie! Nu racul de rau (Astacus astacus fluviatlis) Specia descoperita si determinata de Pof.Lucian Parvulescu in 2018-2019 A.bihariensis este un taxon prezent doar in sudul tarii. Se vede clar si din poza diferenta de proportii ale rostrului.