Patru pariuri pentru viitorul PNL: Bolojan, Tișe, Cionca și Dumitrel, proiecte și administrație pe pâine, nu trăncăneală politică la TV
2024 va fi un an extrem de complicat pentru PNL, partidul fiind mai fragil în sondaje ca niciodată. Dacă astăzi ar avea loc alegeri, cu siguranță că partidul AUR ar fi pe locul II, PNL având un deficit de imagine uriaș, început în perioada pandemiei, când și-au asumat măsuri dure și continuat sub guvernul Ciucă. Mai mult, harababura de schimbări de președinte la vârful PNL, Orban – Cîțu – Ciucă, au tulburat profund electoratul dar și filialele în general, au ridicat și urcat lideri locali.
Vi-l mai amintiți pe Rareș Bogdan cum urla „Cîțu, Președinte!” dar pe Emil Boc cum se plimba pe la televiziuni cu Florin Cîțu? Dar pe Dan Vîlceanu, care azi nici nu mai este în PNL….
Vă mai amintiți că lideri din Ardeal, precum Bolojan, Tișe sau Cionca au studiat partida Orban – Cîțu și nu s-au făcut preș în două secunde la clanțele Palatului Cotroceni?
Toate acțiunile PNL din ultimii ani au dus la reducerea încrederii electoratului în PNL și pentru că au fost promovați unii miniștri slabi, secretari de stat cu un CV mediocru și politicieni care nu au „cules” uninominal voturi, de la firul ierbii.
Bun. Pe 2024, PNL la nivel central are câteva asseturi interesante: Eduard Hellvig, Sebastian Burduja (care surprinzător a prins al doilea mandat de ministru – deci atenție la investiția făcută în tânărul ministru), apoi Dan Motreanu, apreciat în partid. Mai este Rareș Bogdan care chiar dacă nu are experiență la cules voturi, e bun de tun de comunicare contra PSD.
La nivel local, din Ardeal, începe să răsară soarele și pentru trei liberali extrem de performanți în actul administrativ – Tișe, Cionca și Dumitrel, acompaniați de mai mediatizatul Ilie Bolojan, omul care a modernizat profund Oradea. Și cu aceștia, în primul rând, PNL trebuie să iasă în față în 2024.
Alin Tișe, peste 1 miliard de euro atras la Cluj în ultimii ani
Poate nu știți dar Tișe este unul dintre cei mai votați politicieni în România, uninominal – 127.251 la șefia Consiliului Județean Cluj în 2020 și alături de Emil Boc, singurii politicieni cu notorietate de peste 90% în Cluj.
Tișe, mai tânăr ca Boc cu 8 ani, este liberalul care necontenit a atras atenția conducerii centrale a PNL asupra faptului că sunt promovați în guvern și incompetenți.
Poate că libertatea lui Tișe de a vorbi, vine și din faptul că a demionstrat la nivel personal că a reușit să se descurce în viață fără să se aghețe de banul public, prin cariera de avocat, ulterior prin alte investiții imobiliare. Practic, dintr-o lungă listă de liberali prieteni cu statul, Tișe cu adevărat a fost liberal – privat în viața de zi cu zi. Și a început de jos, chiar de jos, cu studii făcute pe bune, nu diplome cumpărate de la Oradea sau făcultăți de burlan absolvite de unii și alții din politică.
Și această siguranță l-a făcut să performeze la Consiliul Județean Cluj, să atragă peste 1 miliard de euro bani pentru Cluj, să modernizeze/reabiliteze sute de km de drumuri județene, să doteze cu echipamente performante spitalele din subordinea județului.
Iustin Cionca, omul care a modernizat județul Arad
Cionca că este la șefia județului Arad, parcă de când a început lumea. Este președinte doar din 2016, însă anii petrecuți pe lângă Ghiță Falcă l-au maturizat. Mai mult, a trecut și testul încrederii, rămânându-i apropiat shogunului PNL, ex. PD PD-L din vestul țării, fostul primar al Aradului.
Aradul, la nivel de comune, în ultimii 30 de ani nu a parcurs o perioadă atât de fastă ca în utlimii, administrația eficientă à la Cionca: S-au construit spitale noi, poduri, s-au extins rețelele de gaz, apă și canalizare, drumuri județene au fost modernizate / reabilitate cum nu s-a mai făcut până acum, uneori inclusiv prin construirea de drumuri noi, de la glod.
Mai mult, Cionca știe tot Aradul la firul ierbii, fiecare cătun, fiecare sat, fiecare comună.
Vă dați seama ce relaționare a strâns Cionca în jurul său, dacă Consiliul Județean Arad a cofinanțat în ultimii șapte ani peste 1500 de proiecte de dezvoltare în orașele, comunele și satele din Arad, de la scoli, grădinițe, locuri de joacă, trotuare, capele, drumuri.
Pentru 2024, Cionca se pare că nici un contracandidat veritabil nu are, așa că pentru PNL central, modelul Iustin Cionca trebuie promovat.
Ion Dumitrel, cel mai experimentat președinte PNL din Ardeal.
Alba a avut și are doi politicieni: Mircea Hava și Ion Dumitrel, ex. PD, PD-L, apoi PNL. Sub cei doi vulturi, mulți puișori politici de la PSD, fostul PNL, fostul PRM și actualul USR au căzut. Dumitrel este președintele Consiliului Județean Alba din anul 2005, o performanță rară la nivelul României, nu doar a județului sau Transilvaniei.
Episodul competiției dintre cei doi Dumitrel – Hava, a lăsat răni adânci, dificil de cauterizat, însă dacă vor fi înțelepți și cât de cât uniți, pe 2024, Hava va continua la Bruxelles iar Dumitrel cu siguranță la Consiliul Județean Alba.
Dumitrel a trecut de toate testele posibile și imposibile ce apar în viața unui partid. Amintiți-vă doar de anul 2012 când alături de Nicolae Ioțcu (Arad) au fost singurii care au câștigat în Ardeal din partea PD-L-ului, într-o perioadă în care mai toți oamenii președintelui Băsescu pierdeau.
La capitolul administrație și cu ajutorul lobby-ului făcut de Hava, apoi de deputatul Florin Roman, Dumitrel a modernizat rețeaua de drumuri, aproape fiecare uliță și drum comunal din Alba fiind modernizate, a extins rețele de apă și canalizare iar investiția în școli și unități medicale/spitale a fost o prioritate pentru Dumitrel.
Ilie Bolojan, singura întrebare pe 2024: Va face 75%?
Bolojan a fost primar al orașului Oradea pentru trei mandate (2008-2020). Despre ce a realizat în Oradea nu ne mai deranjăm degetele să tastăm. Se știe în țară că e premium ce a făcut acolo, de aceea în 2020, la județ, a luat 61.5%.
Ilie Bolojan este un lider al PNL și de vreme rea, de furtună și de vreme bună. Cunoaște bine partidul și liderii săi, lorzii săi. Este evident că liderul Bihorului așteaptă o ieșirea a lui Iohannis din scenă, care poate surveni ori din convulsii interne din 2024 încolo ori din alte calcule externe.
Până atunci, Bolojan se concentrează pe investiții în Bihor: Fraților, omul face „n” parcuri industriale, „n” centuri, „n” bazine de înot și de modernizarea/reabilitarea unor drumuri județene nici nu mai amintim. Bolojan „riscă” în 2024 să ia peste 75% la alegeri. O să-l voteze și maghiarii. Vom trăi, vom număra și apoi vom constata.